Każdemu z nas przynajmniej raz zdarzyło się zapomnieć o prezencie na zbliżającą się ważną okazję. Jeżeli właśnie znalazłeś/znalazłaś się w takiej sytuacji, zachowaj spokój i poznaj naszą usługę „Prezent na szybko”!
Blog
- niebieska herbata
- prezenty z kawą
- zestawy z kawą
- rumianek
- kawa bezkofeinowa
- suszone kwiaty jadalne
- suszone kwiaty
- kwiaty jadalne
- prezent dla taty
- dzień taty
- herbata matcha
- hibiskus
- owoce w syropie
- sencha
- chrzest
- wiklinowy kosz prezentowy
- ziarna kawy
- herbata oolong
- oolong
- herbata jaśminowa
- rooibos
- dodatki do kawy
- dla dziadka
- dla babci
- dzień babci i dziadka
- prezent na dzień dziadka
- prezent na dzień babci
- dzień dziadka
- dzień babci
- kawa mielona
- syrop owocowy
- syrop smakowy
- syropy smakowe
- czekolada do picia
- earl grey
- święta
- prezent na święta
- kawy świąteczne
- herbaty świąteczne
- naturalne konfitury
- konfitury
- prezent dla pracowników
- prezent dla kontrahentów
- prezent firmowy
- prezent dla firm
- dla firm
- desery kawowe
- dzień nauczyciela
- herbata jesienna
- prezent dla chłopaka
- Dzień Chłopaka
- bakalie w czekoladzie
- bakalie
- orzechy
- kawa smakowa
- herbata zielona
- prezent na szybko
- parzenie kawy
- Miód
- miody
- dodatki do herbaty
- gorzka czekolada
- czekolady
- czekolada
- przyprawy
- owoce liofilizowane
- zestaw prezentowy
- prezent na dzień ojca
- dzień ojca
- prezent na zakończenie roku
- zakończenie roku szkolnego
- prezent dla nauczyciela
- prezent dla rodziców
- prezent dla świadków
- podziękowanie dla gości
- japońska herbata
- prezent na dzień dziecka
- dzień dziecka
- prezent na dzień matki
- dzień matki
- kawa ziarnista
- kopi luwak
- prezent na wielkanoc
- herbaty białe
- herbaty czerwone
- herbaty czarne
- kosz prezentowy
- prezent na wiele okazji
- uniwersalny prezent
- prezent na Dzień Kobiet
- Dzień Kobiet
- Tłusty Czwartek
- Walentynki
- Prezent na walentynki
- prezent na walentynki
- Herbaty zielone
- Herbata
- Matcha
- Herbaty kwitnące
- Komunia
- Prezent dla klientów
- Przetwory, miód i słodycze
- Boże narodzenie
- Kawa
- Zioła i herbaty ziołowe
- Pomysł na prezent
- Parzenie herbat
- Herbaty liściaste
- Herbaty owocowe
- Ślub i wesele
nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | ||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | ||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | ||
29 | 30 |
Zbliża się ważne wydarzenie w Twojej firmie? Uczcij je w odpowiedni sposób! Wybierz eleganckie i personalizowane kosze prezentowe dla pracowników, klientów lub kontrahentów i bądź przygotowany na każdą okazję!
Różnorodność gatunków, jeszcze więcej smaków! Herbata liściasta to napar, który znajdziemy praktycznie w każdym domu. A jakie akcesoria powinien mieć pod ręką każdy miłośnik herbaty? Koniecznie przeczytajcie!
Dziś przenosimy się do niezwykle aromatycznego, intrygującego miejsca – czyli do świata przypraw. To produkty, które królują w każdej kuchni! Jesteście ciekawi, jakie kryją właściwości? Koniecznie przeczytajcie nasz artykuł!
Niebieska herbata o iście magicznych właściwościach, która dodatkowo pysznie smakuje i pachnie wyjątkowo? To musi być Butterfly Pea Tea! Zobacz, co warto o niej wiedzieć, zanim przygotujesz dla siebie aromatyczny kubek!
Szukasz pomysłów na inspirujące prezenty z kawą? Szeroka oferta upominków od Green Touch z pewnością wzbudzi u Ciebie zainteresowanie – a u obdarowanej osoby nieocenioną radość!
Masz ochotę na coś aromatycznego, zdrowego i gaszącego pragnienie? Sięgnij po filiżankę herbaty rumiankowej! Dlaczego jest to napar warty uwagi? Zobaczcie sami!
Lubisz rozkoszować się smakiem kawy, jednak z pewnych przyczyn wolisz unikać kofeiny? Bezkofeinowa kawa z pewnością często gości w Twoim domu! Zanim zaparzysz kolejną filiżankę, koniecznie sprawdź, co warto wiedzieć o tym fantastycznym
Łagodna, aromatyczna, pobudzająca. Kawa to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej charakterystycznych napojów na całym świecie, który stanowi nieodłączny element porannych rytuałów i wieczornych chwil relaksu. Co jednak z tymi, którzy chcą uniknąć spożywania kofeiny? W takim wypadku warto sięgnąć po kawę bezkofeinową, która jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego czarnego naparu!
W smaku i aromacie kawy niewątpliwie można się zakochać. Czasem jednak z przyczyn zupełnie od nas niezależnych, kofeina zawarta w tym czarnym napoju, przestaje nam służyć. Wskazaniem do rezygnacji z kubka ulubionego naparu są też problemy zdrowotne, ciąża lub liczne efekty uboczne. Czy jednak w takiej sytuacji miłośnik kawy skazany jest na jej całkowite odstawienie? Ani trochę! Z pomocą przychodzi bowiem alternatywa w postaci kawy bezkofeinowej. Co warto o niej wiedzieć?
Czym jest kawa bezkofeinowa?
Zacznijmy od początku, czyli od wyjaśnienia, czym w ogóle jest kawa bezkofeinowa? Już nazwa wskazuje, że jest to napar wolny od kofeiny, czyli środka, który w tradycyjnej kawie odpowiada za działanie pobudzające. Kofeiny z ziaren kawy pozbywa się poprzez proces dekofeinizacji, przy jednoczesnym zachowaniu charakterystycznego smaku i aromatu tego wyjątkowego naparu. Dzięki temu osoby, które muszą zrezygnować z klasycznej kawy, nadal mogą cieszyć się jej największymi zaletami!
Na czym polega dekofeinizacja?
Skoro już wiemy, że kawę bezkofeinową otrzymuje się poprzez dekofeinizację ziaren, czas zgłębić ten temat i zobaczyć, w jaki sposób można tego dokonać. Sam proces dekofeinizacji może przebiegać na kilka sposobów:
- Metoda rozpuszczalnikowa
Najpopularniejszą metodą dekofeinizacji ziaren kawy jest metoda rozpuszczalnikowa, ze względu na jej efektywność, dostępność oraz niskie koszty. Do usunięcia kofeiny używa się rozpuszczalników chemicznych – zazwyczaj jest to choler metylenu oraz octan etylu. W obu przypadkach proces przebiega dokładnie w ten sam sposób:
- Ziarna kawy są parzone w gorącej wodzie, co powoduje ich pęcznienie i otwieranie się porów.
- Następnie ziarna przenoszone są do zbiornika z wybranym rozpuszczalnikiem chemicznym.
- Rozpuszczalnik wiąże się z kofeiną, tym samym usuwając ją z ziaren kawy.
- Po zakończeniu ekstrakcji ziarna poddawane są procesowi suszenia oraz wypłukiwania, dzięki czemu zostają pozbawione pozostałości rozpuszczalnika.
- Metoda dwutlenku węgla
Kolejna metoda dekofeinizacji jest już nieco bardziej zaawansowana i zakłada użycie dwutlenku węgla. Wykorzystuje się go w stanie nadkrytycznym – pod wysokim ciśnieniem i w temperaturze przekraczającej punkt krytyczny.
- Ziarna kawy umieszczane są w komorze ekstrakcyjnej.
- Dwutlenek węgla w nadkrytycznym stanie zostaje przepuszczony przez ziarna, wiążąc się z kofeiną.
- Następnie dwutlenek węgla zawierający kofeinę przenoszony jest do innej komory, gdzie ciśnienie zostaje obniżone, co powoduje oddzielenie kofeiny od dwutlenku węgla.
- Po zakończeniu ekstrakcji ziarna poddawane są procesowi suszenia oraz wypłukiwania.
- Ziarna kawy są wolne od kofeiny, zaś dwutlenek węgla może być ponownie wykorzystywany.
- Swiss Water Process
Dekofeinizacja metodą Swiss Water Process to w pełni naturalny sposób na usunięcie kofeiny z ziaren kawy, który odbywa się przy wykorzystaniu wody.
- Ziarna kawy są moczone w gorącej wodzie, co powoduje rozpuszczenie się kofeiny oraz innych składników kawy.
- Powstały roztwór zostaje przepuszczony przez filtr węglowy, który skutecznie zatrzymuje kofeinę, jednocześnie przepuszczając inne składniki.
- Następnie woda ze składnikami służy do moczenia nowych partii ziaren kawy – do momentu, gdy wszystkie ziarna będą pozbawione kofeiny.
- Po zakończeniu ekstrakcji ziarna poddawane są procesowi suszenia oraz wypłukiwania.
- Mountain Water Process
W podobny sposób przebiega dekofeinizacja metodą Mountain Water Process, która różni się wyłącznie technologią używaną do ekstrakcji kofeiny. Wyjątek stanowi też fakt, że w metodzie tej używa się wody pochodzącej z górskich źródeł.
- Ziarna kawy są moczone w gorącej wodzie górskiej, co powoduje rozpuszczenie się kofeiny oraz innych składników kawy.
- Powstały roztwór zostaje przepuszczony przez specjalne filtry, które skutecznie zatrzymują kofeinę.
- Po zakończeniu ekstrakcji ziarna poddawane są procesowi suszenia oraz wypłukiwania.
- Royal Water Process
Ostatnia metoda dekofeinizacji to Royal Water Process. Ponownie główną rolę odgrywa tutaj woda, która ma na celu skuteczne wypłukanie kofeiny zawartej w ziarnach kawy. Materiały oraz technologia filtracji mogą jednak różnić się od tych używanych w metodzie Swiss Water Process.
- Ziarna kawy są moczone w gorącej wodzie, co powoduje rozpuszczenie się kofeiny oraz innych składników kawy.
- Powstały roztwór zostaje przepuszczony przez specjalne filtry, które skutecznie zatrzymują kofeinę (filtracja odbywa się przy użyciu węgla aktywnego lub innych materiałów).
- Po zakończeniu ekstrakcji ziarna poddawane są procesowi suszenia oraz wypłukiwania.
Każda z powyższych metod dekofeinizacji ziaren kawy ma swoje wady i zalety. Wykorzystywanie rozpuszczalników do usunięcia kofeiny jest zdecydowanie szybsze i efektywniejsze, jednak nie jest tak naturalne, jak procesy związane z użyciem wody lub dwutlenku węgla. To, o czym należy jednak pamiętać, to fakt, że żadna z metod dekofeinizacji nie sprawi, że kawa będzie w pełni pozbawiona kofeiny! Zazwyczaj będzie ona zawierała około 2-5 mg na filiżankę (w porównaniu do 95 mg w tradycyjnej kawie).
Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?
Sięgając po kawę bezkofeinową, często zastanawiamy się, czy aby na pewno jest to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego czarnego naparu? Zdecydowanie jest to o wiele lepszy wybór dla osób, które chcą ograniczyć spożycie kofeiny, ponieważ zauważyły jej negatywny wpływ na zdrowie lub samopoczucie.
Rezygnacja z kofeiny łączy się m.in.:
- ze wsparciem w walce z nadciśnieniem,
- ze zniwelowaniem problemów z bezsennością lub zaburzeniami snu,
- ze wsparciem prawidłowej pracy serca (przy zauważalnych zaburzeniach),
- z pozytywnym wpływem na układ pokarmowy (szczególnie u osób cierpiących na refluks, zgagę lub problemy trawienne).
Oprócz tego, że kawa bezkofeinowa pomaga pozbyć się wielu uciążliwych dolegliwości, to jednocześnie zawiera tyle samo korzystnych składników, co jej tradycyjny odpowiednik.
Jak wybrać dobrą kawę bezkofeinową?
Obecnie wybór kaw bezkofeinowych na rynku jest naprawdę imponujący. Jak wśród tylu propozycji znaleźć tę, która najlepiej zaspokoi nasze kubki smakowe?
- Metoda dekofeinizacji – jeżeli zależy Ci na oryginalnych walorach smakowych kawy, zwróć uwagę na sposób dekofeinizacji ziaren. Naturalne metody wykorzystujące wodę sprawiają, że kawa smakuje o wiele lepiej.
- Sprawdzone marki – poszukaj znawców kaw bezkofeinowych, którzy doskonale wiedzą, które marki oferują najlepsze produkty. Nie bój się także samodzielnie testować nowych opcji!
Kawa bezkofeinowa to doskonały wybór dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem ulubionego naparu, jednocześnie ograniczając wpływ kofeiny na organizm. Dzięki zaawansowanym metodom dekofeinizacji wszechobecne bezkofeinowe opcje niczym nie ustępują swoim tradycyjnym odpowiednikom! Niezależnie od powodów, dla których unikasz kofeiny, kawa bezkofeinowa może stać się stałym elementem Twojej codziennej diety!
napoju.
Słodycze w ramach dodatku do większego prezentu? To zawsze trafiony pomysł! O tym, jakie słodkości najlepiej dobrać do upominku, przeczytacie w tym artykule!
Nie masz pomysłu na prezent biznesowy dla pracowników, klientów lub kontrahentów? Koniecznie poznaj nasze sprawdzone propozycje na każdą firmową okazję!
Jeżeli herbaty zajmują wysokie miejsce w rankingu Twoich ulubionych napojów, z pewnością zasmakują Ci także ziołowe napary. Dlaczego warto je pić? Koniecznie przeczytaj!
Owoce liofilizowane to nie tylko doskonała przekąska, ale też ciekawy dodatek do wielu kulinarnych eksperymentów. Jeżeli zastanawiacie się, jak wykorzystywać je w kuchni, spieszymy z kilkoma podpowiedziami.
Czy są tu jacyś miłośnicy czarnej, intensywnej kawy? Zapewne filiżanka z klasycznym espresso niejednokrotnie pojawia się w Waszych rękach. A czy wiecie, w jaki sposób należy je parzyć, aby jak najlepiej oddać wyjątkowy smak i aromat? Jeżeli nie, koniecznie czytajcie dalej!
To jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, po który codziennie chętnie sięga wiele dorosłych osób w różnym wieku. Kawa, bo to o niej mowa, pochodzi z Etiopii, a do Europy przywędrowała w XVI wieku. Pozyskiwana jest z ziaren kawowca i obecnie dostępna w różnych wersjach smakowych.
Zastanawialiście się kiedyś, w jaki sposób powstają nasze zestawy prezentowe? Dziś zdradzimy Wam kilka szczegółów dotyczących sposobów, w jakie pakujemy dla Was zamówione upominki!
Mieliście już okazję skosztować wyjątkowego smaku herbaty Oolong? Jeśli nie, z pewnością przekona Was do tego jej fascynująca historia oraz cenne właściwości. Jeżeli jednak mieliście już to szczęście, koniecznie zobaczcie, co jako smakosze powinniście wiedzieć na jej temat!
Zdrowe, smaczne, a do tego pożywne - czego chcieć więcej? Orzechy to zdecydowanie jedne z cenniejszych produktów w naszej diecie, które polecają się nie tylko w roli przekąski, ale też dodatku do potraw czy deserów. Zobaczcie sami, jakie właściwości mają poszczególne gatunki orzechów!
Kubek czegoś orzeźwiającego na lato? Koniecznie sprawdź zestawienie naszych najsmaczniejszych propozycji! Poznaj 10 przepisów na wyjątkowe kawy i herbaty, które przyniosą ochłodę w nadchodzących miesiącach!
Suszone kwiaty jadalne cieszą się ogromną popularnością w kuchniach całego świata. Od herbat, poprzez desery, aż po dania główne - otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Zobaczcie sami, co warto wiedzieć na ich temat!
Nic nie pobudza Cię lepiej niż kubek wybornej kawy, jednak nadchodzące upały nie zachęcają do spożywania gorących naparów? Mamy rozwiązanie! Poznaj cold brew i dowiedz się, jak przygotować je w domowym zaciszu!