Picie każdej filiżanki herbaty sprowadzasz do codziennego rytuału? Co powiesz na to, by nieco podkręcić doznania, angażując w cały proces nie tylko kubki smakowe, ale też wzrok? Wyjątkowe herbaty kwitnące zachwycają smakiem, aromatem i wyglądem. A co warto o nich wiedzieć? Zachęcamy do przeczytania poniższego artykułu!
Czym jest herbata kwitnąca?
Zacznijmy od podstaw, czyli od wyjaśnienia, czym tak właściwie jest herbata kwitnąca? Herbata kwitnąca nazywana jest również herbatą z kwiatami, co w dużej mierze wyjaśnia wyjątkowy i nietypowy charakter tego produktu. Bazę herbat kwitnących stanowią wysokiej jakości liście herbat zielonych, czarnych, białych lub oolong. Komponuje się je z różnymi suszonymi kwiatami, takimi jak:
- jaśmin,
- róża,
- lilia,
- nagietek,
- lawenda,
- hibiskus.
Do niektórych mieszanek dodawane są także zioła lub przyprawy, co pozwala uzyskać jeszcze wyrazistszy smak i aromat.
Jak produkowane są herbaty kwitnące?
W herbatach kwitnących niezwykle ciekawy jest proces produkcji. Podobnie jak w przypadku klasycznych herbat, także i tutaj wszystko zaczyna się od zebrania liści herbaty. Następnie formuje się je w kulkę, wewnątrz której umieszcza się suszony kwiat. Na końcowym etapie całość poddawana jest suszeniu. Ze względu na delikatną konstrukcję, zwijanie kwiatu w liście herbaty odbywa się ręcznie, z dbałością o każdy szczegół. Tak przygotowane „bomby kwiatowe” pakowane są w pojedyncze porcje lub zestawy herbat i są gotowe do zaparzenia!
Jak parzyć herbatę kwitnącą?
Skoro mowa o zaparzaniu, poznajmy tajniki parzenia herbaty kwitnącej. Z pewnością jest to bardziej spektakularne doświadczenie, aniżeli przygotowywanie herbaty liściastej w tradycyjnej formie. To dlatego, że kwiaty otulone liśćmi herbaty rozwijają się podczas parzenia, tworząc prawdziwy spektakl! Zanim jednak dojdziemy do tego etapu, należy:
- Przygotować odpowiedni sprzęt, czyli szeroki dzbanek do parzenia herbaty, który pozwoli liściom w pełni się rozwinąć, a widzom nie pominąć rozkwitania.
- Podgrzać wodę do wymaganej temperatury, co pozwoli zachować delikatność smaku i aromatu. W przypadku herbat kwitnących przeważnie jest to 75-85°C.
- Umieścić herbatę w dzbanku.
- Delikatnie zalać ją wodą.
Następnie przez 2-3 minuty można rozkoszować się wyjątkowym spektaklem, w którym kwiat będzie rozwijał się wewnątrz naczynia, jednocześnie zaparzając napar. Po tym czasie herbata jest gotowa do spożycia. Warto pamiętać, że wiele herbat kwitnących można parzyć kilkukrotnie.
Czy herbata kwitnąca ma jakieś korzyści?
Widok rozwijającej się kwitnącej herbaty jest nie tylko zachwycający, ale także relaksujący, co czyni spożywanie tego napoju prawdziwą ucztą dla zmysłów. Ale to nie wszystkie zalety tego naparu! Podobnie jak inne rodzaje herbaty, także i herbata kwitnąca ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie.
Przede wszystkim jest źródłem antyoksydantów (polifenoli), które wspierają zdrowie organizmu. Ponadto cennych właściwości można dopatrywać się także w kwiatach, dlatego warto wybierać różnorodne mieszanki.
Herbaty kwitnące od Green Touch
Herbaty kwitnące cieszą się coraz większą popularnością wśród miłośników herbacianych naparów. To dlatego, że oprócz doznań smakowych dostarczają także niezwykłych wrażeń, a samo parzenie może stanowić fantastyczną zabawę – zarówno dla małych, jak i dużych wielbicieli herbaty!
Jeżeli chcesz rozsmakować się w tym liściastym dziele sztuki, koniecznie sprawdź naszą szeroką ofertę herbat kwitnących. Mamy coś zarówno dla Ciebie, jak i Twoich najbliższych – bo dobra herbata jest idealnym prezentem dla każdego!