Czarny smok prosto z chińskiej prowincji Fujian
Liście zbierane wyłącznie w określonych porach, a następnie poddawane pięcioetapowemu procesowi produkcji – właśnie w ten sposób powstają wyjątkowe herbaty oolong, znane także jako czarny smok. Nazwa ta wzięła się od wyglądu liści, które w wodzie poruszają się niczym mistyczne istoty. Kolebką gatunku jest Fujian, czyli południowo-wschodnia prowincja Chin, jednak niepowtarzalny smak i aromat herbat oolog doceniają smakosze z całego świata.
Herbaty oolong – klasyczne i z pysznymi dodatkami
Najbardziej charakterystyczną cechą herbaty oolong są jej liście. Skręcone, z ciemnymi brzegami i zielonym środkiem do złudzenia przypominają susz czarnej herbaty. Oolong to jednak całkowicie odrębny gatunek, który dostarcza niezapomnianych doznań smakowych i węchowych. W tym naparze każdy znajdzie coś dla siebie! Uważni koneserzy dostrzegają w nim akcenty:
- trawiaste,
- kwiatowe,
- orzechowe,
- karmelowe.
Zadbaliśmy o to, aby wśród herbat oolong każdy znalazł coś dla siebie. Dlatego przygotowaliśmy różnorodne mieszanki najwyższej jakości suszu – zarówno w klasycznym wydaniu, jak i w połączeniu z aromatycznymi owocami.
Oryginalna produkcja herbaty oolong
Smak danego gatunku w dużej mierze zależy od przebiegu produkcji. W przypadku tej herbaty ma ona aż pięć etapów. Do tworzenia oolong wykorzystywane są starsze, dobrze rozwinięte liście, których zbiory przypadają na kwiecień i maj oraz październik i listopad.
Zerwane liście są obsuszane, co przyczynia się do uwolnienia kwiatowych akcentów, a następnie gromadzone w wiklinowych koszach i potrząsane. Ocieranie się o brzegi pojemnika doprowadza do uwolnienia się soków z liści, co jest bardzo ważne w procesie oksydacji.
Dalszy etap produkcji herbaty oolong polega na obróbce cieplnej oraz zwijaniu liści w odpowiedni kształt. Gotowy produkt trafia prosto do naszych torebek strunowych, a następnie do Waszych domów.