Opcje przeglądania
Kategorie
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Nowość
Herbaty z Kraju Kwitnącej Wiśni
Japończycy to znawcy i smakosze herbaty. Jednak oprócz tego zajmują się oni także uprawą krzewów herbacianych. Plantacje w Kraju Kwitnącej Wiśni znajdują się – w odróżnieniu od chińskich – u stóp gór, a nie na ich zboczach czy szczytach. Z Japonii pochodzą wyśmienite zielone herbaty – znajdziesz je w naszym sklepie!
Zestaw herbat zielonych japońskich 400 g bancha sencha kagoshima genmaicha
99,90 zł
Gyokuro japońskie Kyoto Uji 80 g – cienowana japońska zielona herbata o smaku umami
79,90 zł
Sencha Shizuoka 100 g – japońska zielona herbata o świeżym, roślinnym aromacie
27,50 zł
Sencha Tokujyoo Shizuoka 100 g – japońska herbata o kremowym finiszu
35,90 zł
Sencha Yorokobi Shizuoka 100 g - japońska zielona herbata z nutą morskiej bryzy i szpinaku
29,90 zł
Bancha Shizuoka Japan 100 g - japońska zielona herbata
22,90 zł
Hojicha Shizuoka Japan 100 g - sproszkowana japońska zielona herbata do latte
47,50 zł
Genmaicha Shizuoka 100 g - japońska zielona herbata z prażonym ryżem
23,90 zł
Kukicha Shizuoka 100 g - japońska zielona herbata z łodyżek Sencha
22,90 zł
Matcha iri Genmaicha Schichi Fuku 100 g - japońska zielona herbata
29,90 zł
Matcha japońska Ujicha No. 2 codzienna 100 g
79,97 zł
Cena regularna:
89,90 zł
Matcha japońska premium+ No. 1 Ujicha Uji Kyoto 80 g Green Touch
91,51 zł
Cena regularna:
99,90 zł
Matcha japońska Kagoshima ceremonialna Saemidori 30 g Green Touch certyfikowana BIO
99,90 zł
Herbata matcha japońska Aichi Codzienna 100 g certyfikowana BIO Shizuoka Green Touch
59,90 zł
Herbata matcha japońska Aichi Tradycyjna 50 g certyfikowana BIO Green Touch
59,90 zł
Herbata matcha japońska Aichi Luksusowa 50 g certyfikowana BIO Green Touch
74,90 zł
Gyokuro 50 g zielona herbata japońska – delikatna i umami
27,50 zł
Japan Sencha Fukujyu 100 g herbata zielona japońska – delikatny smak
45,00 zł
Poznaj wyjątkowe walory smakowe japońskich herbat
Japońskie zielone herbaty mają zbalansowany smak i głęboki aromat. W kraju tym są produkowane dobrze znane:
- bancha – japońska bancha ma słodko-trawiasty posmak i bardzo jasny, żółto-zielony kolor
- sencha – jest to herbata, którą produkuje się z niezmielonych liści. Napar ten ma subtelny, ziołowy bukiet smakowy, mocny aromat i oliwkową barwę.
Herbaty te są dostępne w opakowaniach o różnej wielkości. W naszym sklepie kupisz też suszone liście w ozdobnym, efektownym opakowaniu – np. w puszcze, kartoniku z okienkiem czy w celofanowym rożku. Tym, którzy chcą spróbować różnych gatunków japońskich herbat, możemy zaproponować zestawy z kilkoma mieszankami aromatycznych suszonych liści.
Jak parzy się japońskie herbaty?
Picie herbaty w Japonii jest rytuałem. Jednak aby delektować się smakiem naparów, wystarczy przestrzegać zasad ich przygotowywania. Zarówno banchę, jak i senchę należy parzyć 1-3 minut wodą o temperaturze od 70 °C do 80 °C. Jedna porcja suszu może być aż trzykrotnie wykorzystana do przygotowania herbaty. Aby zaparzyć 200 ml naparu, należy wsypać do filiżanki 1-2 łyżki suszonych liści.
Japońskie herbaty nie ustępują po żadnym względem tym produkowanym w innych regionach świata – przekonaj się, jak wyśmienite są napary przygotowywane na bazie tych liści!
Japońskie zielone herbaty charakteryzują się niezwykłym kunsztem wykonania oraz niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Japończyczy znaleźli sposób na zróżnicowanie smaku naparu dzięki wieloletnim doświadczeniom z tą rośliną. Japońskie herbaty wyróżniają się nie tylko sposobem przetwarzania. Już same plantacje herbaciane są umiejscowione nietypowo. Zwykle herbatę uprawia się na wysokogórskich plantacjach, natomiast w przypadku Japończyków herbatę uprawaiają oni u stóp gór. Na smak japońskich naparów wpływają również wulkaniczne gleby.
Przy zaparzaniu wysokiej jakości herbaty ważna jest woda dobrej jakości. Najlepiej używać wody przefiltrowanej, o niskim pH i niskiej zawartości wapna. Im bardziej miękka woda, tym lepiej wydobywa smaki i aromaty z herbaty.
W naszym sklepie znajdziecie Państwo cały wachlarz różnych rodzajów japońskiej zielonej herbaty uprawianej w różnych prefekturach.




