Gyokuro japońskie Kyoto Uji 80 g - japońska zielona herbata
Cena regularna:
Składniki: japońska zielona herbata Gyokuro
Prefektura: Kyoto, miasto Uji
Masa netto: 80 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Niekwestionowana Królowa japońskich zielonych herbat.
Pochodzi z upraw z rejonu Uji w pref. Kioto w Japonii, słynącej na całym świecie z produkcji herbaty Gyokuro oraz Matcha na najwyższym poziomie. (Drzewa herbaciane zasadzone po raz pierwszy w mieście Uji w pref. Kioto datuje się na 1271 rok).
towar niedostępny
Gyokuro japońskie Kyoto Uji 80 g - japońska zielona herbata

Składniki: japońska zielona herbata Gyokuro
Prefektura: Kyoto, miasto Uji
Masa netto: 80 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Niekwestionowana Królowa japońskich zielonych herbat.
Pochodzi z upraw z rejonu Uji w pref. Kioto w Japonii, słynącej na całym świecie z produkcji herbaty Gyokuro oraz Matcha na najwyższym poziomie. (Drzewa herbaciane zasadzone po raz pierwszy w mieście Uji w pref. Kioto datuje się na 1271 rok).
Została wyprodukowana z liści wysokogatunkowej herbaty Tencha, dojrzewającej w całkowitym zacienieniu, które po zebraniu, przeszły proces parowania i suszenia. Zacienianie krzewów herbaty, by niemal całkowicie zablokować dostęp światła słonecznego, wpływa na intensywną produkcję chlorofilu w liściach a także znacząco wzbogaca liście w minerały i aminokwasy - szczególnie L-teaninę, która poza dobroczynnym wpływem na nasz organizm, odpowiada także za słodki smak Umami. Zacienianie również obniża zawartość taniny co pozwala uzyskać słodszy, subtelniejszy smak, pozbawiony niemal zupełnie goryczki.
Seledynowy, wykwintny napar o szlachetnym bogatym smaku, z elegancją najmocniej wyczuwalnej spośród wszystkich zielonych herbat słodyczy umami (to pogranicze słodkiego i słonego smaku z kremową warzywną nutą). Orzeźwia i zachwyca swym świeżym aromatem. Podawana na specjalne okazje, a także aby szczególnie uhonorować ważnych gości.
Tradycyjny sposób parzenia, ilość suszu około 5-8 gram:
- I parzenie: 90 sekund | temp. 50℃ | 50-70 ml
- II parzenie: 20 sekund | temp. 50℃ | do 100 ml
- III parzenie: 60 sekund | temp. 60℃ | do 100 ml
- IV parzenie: 90 sekund | temp. 70℃ | do 100 ml
- V parzenie: 5 minut | temp. 80℃ | do 100 ml
Herbata Gyokuro nadaje się również do parzenia sposobem zwykłych herbat Sencha, jednakże należy pamiętać o zachowaniu niższej temperatury wody do 60℃
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!