Infolinia 52 307 07 09

Buddyjska ceremonia teraz w Twoim domu!

Matcha to japońska sproszkowana zielona herbata, która powstaje z liści krzewów ocienianych specjalnymi matami. Choć w krajach europejskich gatunek ten dopiero od niedawna zyskuje na popularności, tak naprawdę jego tradycja sięga XII wieku. Prosto z Japonii, herbata matcha powędrowała do Chin Wraz z buddyjskimi mnichami, gdzie do dziś jest wykorzystywana podczas ceremonii picia herbaty cha-no-yu.

Herbaty matcha
Matcha japońska Ujicha Uji Kyoto 80g No. 1 Matcha japońska Ujicha Uji Kyoto 80g No. 1
Producent: Green Touch
Cena:

67,50 zł

( 1 kg = 843,75 zł )
szt.
zobacz więcej
Funmatsu Ryokucha 50 g herbata zielona japońska sproszkowana Funmatsu Ryokucha 50 g herbata zielona japońska sproszkowana
Producent: Kokoro
Cena:

39,90 zł

( 1 kg = 798,00 zł )
szt.
zobacz więcej

Do czego można wykorzystać matchę?

Sproszkowana zielona herbata matcha może mieć różnorodne zastosowanie. Najczęściej wykorzystuje się ją do:

  • herbaty na ciepło,
  • napojów mrożonych (np. matcha latte),
  • ciast i ciasteczek,
  • deserów lodowych,
  • potraw (np. makaronu soba).

Jak powstaje herbata matcha?

Herbata matcha należy do ekskluzywnych gatunków, których sekret produkcji zna wyłącznie niewielu japońskich rolników. Co więcej, tylko w tamtym rejonie występują warunki, które umożliwiają wyhodowanie najwyższej jakości matchy. Mimo to uprawy tego gatunku można znaleźć także w Chinach czy Korei.

Do produkcji herbaty matcha głównie używa się aromatycznych liści herbaty tencha. Są one krótko parzone, a następnie długo pieczone w specjalistycznych piecach. Po wysuszeniu listki zostają zmielone na drobny zielony pył, z którego powstaje aromatyczny napój i słodkim smaku z trawiastymi nutami.

Prozdrowotne właściwości herbaty matcha

Matcha to napój ceniony za swoje wyjątkowe właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Zielony proszek jest bogaty w przeciwutleniacze, aminokwasy, witaminy A, C i E, minerały oraz kofeinę. Z dobrodziejstwa zielonej herbaty matcha chętnie korzystają także osoby dbające o smukłą sylwetkę, ponieważ przyspiesza ona metabolizm.

Jak parzyć matchę?

Parzenie herbaty matcha znacząco różni się od przygotowywania tradycyjnej herbaty liściastej. Do uzyskania napoju potrzebne są specjalne akcesoria, jak:

  • bambusowa miotełka do spieniania (chasen),
  • drewniana łyżeczka do odmierzania matchy (chashaku),
  • czarka do przyrządzania naparu (matchawan lub chawan).

Aby przygotować herbatę, wystarczy wsypać płaską łyżeczkę matchy do czarki, a następnie zalać ją 150 ml wody o temperaturze 70-80℃. Następnie należy szybkimi ruchami wymieszać zawartość za pomocą miotełki chasen. Napar jest gotowy w momencie, w którym na powierzchni pojawi się pianka.

Ulubiona herbata matcha oraz niezbędne akcesoria do jej zaparzenia czekają na Ciebie w naszym sklepie internetowym!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
Pasuje dla Ciebie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium