Matcha UJI japońska 50g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Herbata zielona, japońska matcha Uji 50 g
Najwyższej jakości, Matcha uprawiana w prefekturze Uji (Kyoto). Mielona w tradycyjnych, kamienno-granitowych młynkach. Daje aksamitny, kremowy napój bez cienia goryczy. Oryginalne, japońskie opakowanie, gwarantuje świeżość. Szczelne zamknięcie tzw. zip pozwoli zachować wyjątkowe walory smakowe jak najdłużej. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Japan Uji Matcha 50g
Składniki: 100% zielona japońska herbata matcha, oryginalny importowany produkt japoński, opakowanie zawiera 50g
Producent: Maruka (Shouju-en) Co Ltd.
Matcha z miasta Uji, położonego w prefekturze Kyoto, jest jednym z najbardziej prestiżowych i renomowanych rodzajów japońskiej zielonej herbaty w proszku. Uji słynie z długiej historii uprawy herbaty oraz doskonałej jakości swoich produktów, a matcha stamtąd uważana jest za szczególnie wyjątkową. Ta znakomita herbata oferuje głęboki, intensywny smak z delikatną słodyczą, jedwabistą teksturą i lekką goryczką, która zadowoli nawet najbardziej wymagających miłośników herbaty.
Proces produkcji matchy z Uji obejmuje staranne zacienianie krzewów herbaty na kilka tygodni przed zbiorami, co prowadzi do zwiększenia zawartości chlorofilu, L-teaniny i innych korzystnych związków. Następnie liście są parzone na parze, suszone, odszypułkowane i zmielone na bardzo drobny proszek za pomocą kamiennych młynów. Ta starannie opracowana technika sprawia, że matcha z Uji jest niezwykle bogata w smaku, a jej jaskrawozielony kolor oraz aksamitna tekstura sprawiają, że jest idealna zarówno do tradycyjnej japońskiej ceremonii herbaty, jak i do codziennego picia. Matcha z Uji to prawdziwy skarb dla każdego, kto szuka wysokiej jakości herbaty zielonej o niezapomnianym smaku i licznych korzyściach zdrowotnych.
Jak przygotować matchę?
- Do filiżanki, kubka lub tradycyjnej czarki (chawan) wsypać 0,5- 1 łyżeczkę herbacianego proszku
- Rozpuścić w niedużej ilości zimnej wody i dokładnie wymieszać
- Następnie dolać gorącej wody (70- 80 °C). Można też zalać proszek bezpośrednio wodą o tej temperaturze.
- Końcowym etapem jest spienienie napoju za pomocą tradycyjnej bambusowej miotełki chasen lub elektrycznego spieniacza do mleka.
Dobrze przygotowana matcha, powinna mieć jednorodną, jasnozieloną konsystencję.