Gyokuro herbata zielona japońska liściasta
Opis
Gyokuro herbata zielona japońska liściasta
Herbata Gyokuro to ekskluzywny rodzaj japońskiej zielonej herbaty, ceniony za swój wyjątkowy smak i aromat. Znana również jako "Krople Róży", Gyokuro jest uprawiana w cieniu przez około 20-30 dni przed zbiorami, co zwiększa zawartość aminokwasów, zwłaszcza teaniny, nadając jej słodki i kremowy smak. Liście są starannie zbierane, a następnie parzone w niższych temperaturach, aby uzyskać bogaty, jasnozielony napar o głębokim, smaku umami i subtelnym, kwiatowym aromacie. Herbata Gyokuro to synonim luksusu, doskonała dla miłośników zielonej herbaty i wyjątkowych doznań smakowych.
Składniki:
- herbata zielona Gyokuro 100%
Kraj pochodzenia: Japonia
Tradycyjny sposób parzenia, ilość suszu około 5-8 gram:
- I parzenie: 90 sekund | temp. 50℃ | 50-70 ml
- II parzenie: 20 sekund | temp. 50℃ | do 100 ml
- III parzenie: 60 sekund | temp. 60℃ | do 100 ml
- IV parzenie: 90 sekund | temp. 70℃ | do 100 ml
- V parzenie: 5 minut | temp. 80℃ | do 100 ml
Herbata Gyokuro nadaje się również do parzenia sposobem zwykłych herbat Sencha, jednakże należy pamiętać o zachowaniu niższej temperatury wody do 60