Znasz to uczucie, kiedy wybitne danie traci na jakości przez brak odpowiedniego doprawienia? Każdy z nas choć raz miał do czynienia z taką sytuacją. Aby uniknąć podobnych rozczarowań, warto zgłębić świat przypraw, który nie ogranicza się wyłącznie do soli i pieprzu. Dziś zapraszamy Was na niezwykle aromatyczną przygodę, podczas której poznamy cenne właściwości oraz liczne możliwości zastosowania różnorodnych składników. Zaczynajmy!
Przyprawy to bez wątpienia nieodłączna część każdej kuchni. Tak naprawdę to one nadają smaku każdej przygotowywanej przez nas potrawie. Odpowiedni balans, który jesteśmy w stanie uzyskać dzięki nim w wybranym daniu, zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Bez dwóch zdań jest to świat, który warto zgłębić – szczególnie kiedy chcemy zaskakiwać siebie i bliskich prawdziwą eksplozją smaków i aromatów. Dlatego dziś postanowiliśmy zaprezentować Wam kilka najważniejszych przypraw, dzięki którym gotowanie stanie się czystą przyjemnością!
Przyprawy w kuchni – właściwości i zastosowanie
-
Pieprz czarny
Czarny pieprz (szczególnie ten świeżo mielony) to prawdziwy król wśród przypraw! Potrafi podkręcić i wzmocnić smak każdej potrawy, dlatego błyskawicznie stał się jednym z najpopularniejszych dodatków kulinarnych. To jednak nie wszystko! Pieprz ceniony jest także za liczne właściwości zdrowotne – m.in. działanie przeciwzapalne, antybakteryjne czy wspomagające trawienie.
-
Kolendra
Jedni ją kochają, drudzy… niekoniecznie! Kolendra to przyprawa o bardzo charakterystycznym smaku, który nie każdemu przypadnie do gustu. Mimo to bardzo wiele dań (szczególnie kuchni indyjskiej lub meksykańskiej) nie smakowałoby tak dobrze, gdyby nie jej dodatek. Kolendrę w kuchni można stosować zarówno w formie nasion, jak i świeżych liści, co znacznie zwiększa możliwości. Jeżeli zaś chodzi o właściwości, zdecydowanie jest ona numerem jeden we wsparciu zdrowia układu pokarmowego. Pomaga redukować wzdęcia, niestrawność, a także zatrzymuje rozwój niektórych patogenów w przewodzie pokarmowym.
-
Kurkuma
Kurkuma to prawdziwe kulinarne złoto – i to nie tylko ze względu na intensywnie żółty kolor, jaki nadaje potrawom! Swoją popularność zawdzięcza kuchni indyjskiej, z której się wywodzi. To właśnie tam symbolicznie nazywana jest „złotem Indii”, kojarząc się ze szczęściem, dobrobytem i zdrowiem. Dodatkowo kurkuma jest używana podczas wielu rytuałów i ceremonii religijnych. Zawarta w niej kurkumina wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i wspomaga walkę z chorobami serca.
-
Cynamon
Cynamon to przyprawa kojarząca się przede wszystkim z okresem okołoświątecznym. I słusznie, ponieważ jedną z jego najcenniejszych zalet są właściwości rozgrzewające. Oprócz tego jednak regularne spożywanie cynamonu wspomaga regulację poziomu cukru we krwi oraz walkę z wolnymi rodnikami. Warto pamiętać, że cynamon świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do ciast i wypieków, ale też wielu oryginalnych potraw – szczególnie w kuchniach Bliskiego Wschodu.
-
Imbir
Pozostając w temacie rozgrzewających właściwości, trudno nie wspomnieć o imbirze. Wyrazisty, lekko pikantny smak tej przyprawy zdecydowanie podkręci każdą potrawę. Regularne stosowanie imbiru w kuchni niesie ze sobą szereg zalet – w tym działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, wspomaganie pracy układu pokarmowego i odpornościowego, a także poprawa krążenia krwi.
[product id="22603939, 22603907, 22603904, 22603909, 22603886, 22603911, 22604247" slider="true"]
- Gałka muszkatołowa
Często pomijana, a zdecydowanie warta uwagi – gałka muszkatołowa to przyprawa o ciepłym, lekko korzennym smaku, która w mig poprawia nastrój i skłania do relaksu. Wszystko za sprawą właściwości, dzięki którym działa uspokajająco na układ nerwowy, a dodatkowo wspomaga walkę z bezsennością oraz lękiem. Idealna do deserów, potraw mięsnych, a nawet… napojów!
-
Goździki
Goździki to kolejna propozycja z serii korzennych przypraw, która charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Co więcej, jest ona bogata w eugenol, czyli związek o silnych właściwościach antyseptycznych i przeciwbólowych. Z tego powodu goździki od wieków wykorzystywane są jako pomoc w bólach zębów, infekcji gardła czy problemach trawiennych. To przyprawa, która świetnie smakuje zarówno w napojach, jak i daniach kuchni z całego świata.
-
Kardamon
Kardamon to przyprawa o intensywnie korzennym smaku, szczególnie charakterystycznym dla potraw z rejonów Bliskiego Wschodu. Doskonale pasuje do mięs i ryb, a także kaw, herbat i deserów. Jeżeli zaś chodzi o właściwości, kardamon skutecznie wspomaga trawienie oraz łagodzi problemy występujące ze strony układu oddechowego (m.in. pomaga w leczeniu kaszlu czy astmy).
-
Papryka Chili
Papryka chili to ulubiony dodatek wszystkich miłośników ostrych akcentów w potrawach. Przyspiesza metabolizm, wspomaga spalanie kalorii, a dodatkowo wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Przede wszystkim jednak rozgrzewa, idealnie balansuje słodycz oraz dodaje smaku wielu oryginalnym daniom.
-
Kmin rzymski
Kmin rzymski, zwany też kuminem, to jedna z najstarszych przypraw na świecie. Najczęściej można spotkać ją w potrawach z Bliskiego Wschodu, Indii czy Ameryki Łacińskiej. Charakterystyczną cechą kminu rzymskiego jest jego lekko orzechowy posmak, który stanowi idealne dopełnienie potraw mięsnych, ryżu czy pieczywa. Doskonale oddziałuje na układ trawienny, przyspiesza metabolizm i wspiera proces odchudzania.
-
Szafran
W końcu przyprawa znana przede wszystkim z tego, że jest… bardzo droga. Szafran pozyskiwany jest z kwiatów krokusa, co nadaje mu nietuzinkowy, subtelny aromat. Chętnie wykorzystuje się go w kuchniach całego świata. Wśród właściwości szafranu warto wyróżnić działanie poprawiające nastrój, przeciwzapalne oraz wspomagające pracę układu trawiennego.
[product id="22603920, 22604516, 22603893, 22604412, 22603896, 22603899, 22604428, 22604249" slider="true"]
Przyprawy w polskiej kuchni. Czego nie może zabraknąć?
Świat przypraw jest niezwykle bogaty. Jeżeli jednak skupimy się „na własnym ogródku”, odkryjemy, że i tutaj czeka na nas prawdziwa feeria smaków! Oto najpopularniejsze polskie przyprawy:
- Majeranek – czyli samozwańczy król polskich zup, dań mięsnych i kiełbas. Znany przede wszystkim z właściwości wspomagających trawienie. Najczęściej można spotkać go w daniach kuchni regionalnej, takich jak żurek, barszcz biały czy bigos.
- Koperek – niezwykle świeża przyprawa, która urozmaica polskie sałatki, zupy czy twarogi. W okresie wiosenno-letnim nieoceniony dodatek do ziemniaków. Koper wykazuje działanie moczopędne i wspomaga trawienie. Dodatkowo jest bogaty w witaminę C oraz minerały.
- Liść Laurowy – jedna z głównych przypraw stosowanych w polskiej kuchni, która idealnie aromatyzuje zupy, sosy i marynaty. Wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga trawienie, a dodatkowo skutecznie zwalcza… bóle reumatyczne!
- Jałowiec – lekko żywiczny posmak jałowca sprawia, że jest on jednym z najlepszych dodatków do mięs, kapusty czy marynat. Owoce jałowca mają właściwości moczopędne i wspomagające trawienie, dzięki czemu przyprawa ta skutecznie wspiera proces oczyszczania organizmu z toksyn.
- Gorczyca – przyprawa wykorzystywana przede wszystkim do produkcji musztardy. W polskiej kuchni znalazła jednak szersze zastosowanie – przy przetworach, kiszonkach czy marynatach. Wspomaga trawienie, poprawia apetyt, a dodatkowo wykazuje wsparcie w walce z problemami układu oddechowego.
- Czosnek – to pozycja, której nigdy nie brakuje w polskiej kuchni! Czosnek można zastosować praktycznie do każdej kulinarnej pozycji. Co więcej, jest on nazywany naturalnym antybiotykiem, bowiem wspomaga walkę organizmu z infekcjami, wspiera układ odpornościowy oraz działa przeciwzapalnie.
Odkryj świat przypraw z Green Touch!
Kuchnie całego świata obfitują w smaki mniej lub bardziej charakterystyczne dla danego regionu. Tym, co powinniśmy docenić, niewątpliwie jest fakt, że za pomocą kilku składników możemy odtworzyć potrawy z najdalszych zakątków świata – wystarczy odpowiedni dobór przypraw! Najlepsze, najświeższe i aromatyczne propozycje przypraw czekają na Was w naszym sklepie internetowym!