Intensywny smak i wyrazisty aromat to nie jedyne zalety herbat liściastych. Podczas parzenia suszu, cała jego esencja uwalnia się stopniowo, nie tylko rozpieszczając nasze kubki smakowe, ale także dostarczając cennych właściwości. Dzięki umiejętnej obróbce możemy czerpać z naparu wiele korzyści dla naszego zdrowia. Napój zawiera bowiem witaminy, minerały i antyoksydanty, wspierające właściwe funkcjonowanie organizmu oraz poprawiające samopoczucie.
Obok herbat liściastych, a raczej ich wyglądu i aromatu, nie można przejść obojętnie. Pączki i owoce odpowiedzialne są za wyjątkowe walory smakowe. Podczas parzenia rozwijają się w spektakularny sposób! Filiżanka tak przyrządzonego naparu pozwala się odprężyć i zrelaksować. Nie można jednak pominąć pozostałych zalet regularnego picia herbaty. Zawdzięczamy je obecności:
- teiny, czyli substancji wspierającej ośrodkowy układ nerwowy, mogącej poprawiać koncentrację, niwelować uczucie zmęczenia czy dbać o jasność umysłu,
- polifenoli, zwanych inaczej flawonoidami, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, neutralizując działanie wolnych rodników oraz opóźniając procesy starzenia się komórek,
- L-Teaniny - aminokwasu wspomagającego pracę mózgu, działającego odprężająco i uspokajająco.
W zależności od gatunku herbaty liściaste są źródłem witamin (A, B1, B2, C, D, E, K) oraz minerałów (wapń, żelazo, potas, cynk, sód, magnez). Odmiana czarna może dodatkowo poprawiać krążenie, stymulować trawienie oraz ograniczać rozwój próchnicy, zielona zmniejszać wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu oraz wspomagać pracę serca, natomiast biała wzmacniać odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C.
Osoby chcące pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów chętnie sięgają po herbatę czerwoną Pu-Erh, która może hamować apetyt oraz zmniejszać uczucie głodu. Poza tym, obecność polifenoli przyczynia się do uregulowania tworzenia się tkanki tłuszczowej. Podobne działanie wykazuje herbata zielona, która ogranicza bezpośrednie wchłanianie tłuszczów.