Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Odchudzająca moc czerwonej herbaty

0
Odchudzająca moc czerwonej herbaty

Za oknami już wiosna , a co to oznacza ? Że coraz mniej czasu zostało nam do lata , coraz mniej czasu by zadbać o siebie i przygotować nasze ciało na nadchodzące wakacje. Któż z nas by nie chciał pochwalić  się na plaży swoją smukłą sylwetką, zdrową i opaloną skórą? Ale jak to zrobić po przeżytej zimie, gdzie zapominamy dbać o siebie i zaniedbujemy swoje ciało poprzez brak ruchu?

Z pomocą przychodzi nam czerwona herbata! Ale na początek kilka ciekawostek o niej

Herbata czerwona jest uważana za najbardziej aromatyczną spośród herbat, o korzennym smaku i specyficznym zapachu. Jest poddawana lekkiej fermentacji, która zostaje przerwana, gdy listki na końcach stają się lekko czerwone.

Jest kilka odmian czerwonej herbaty:

  • Oolong
  • Puszong
  • Pu-erh – to właśnie ona jest najskuteczniejsza w walce z nadwagą.

Procesy fermentacji zachodzą w czerwonej herbacie krócej niż w czarnej, zawiera ona zatem więcej enzymów i polifenoli. To właśnie im zawdzięcza odchudzające właściwości, które regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie, co przyspiesza zamianę tłuszczu w energię. Co ważne - obniża również poziom cholesterolu, poprawia pamięć, normalizuje ciśnienie i ma właściwości moczopędne. Wszystkie odmiany herbaty zawierają sporo związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny, wapnia i fluoru – który dodatkowo chroni zęby przed próchnicą.

Wiemy już, że wspomaga trawienie i spalanie tłuszczu

Ale samo jej picie nas nie odchudzi! Będzie natomiast wspaniałym sprzymierzeńcem mądrej diety. Jeśli zaczniesz jeść mniej kalorycznie i będziesz pić 5-6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie, szybciej zauważysz efekty. Pij ją pół godziny po każdym posiłku - wówczas podziała najlepiej.

CZY WIESZ, ŻE…

Herbata zawiera tę samą kofeinę co kawa, ale jej działanie jest nieco inne?

  • Jedna filiżanka czerwonej herbaty dostarcza 12 mg kofeiny, a kawa 60-120 mg.Oznacza to, że w 5-6 filiżankach czerwonej herbaty znajduje się tyle kofeiny co w jednej małej czarnej.
  • Kofeina z kawy szybko się wchłania, dając natychmiastowe pobudzenie układu krwionośnego. Ta w herbacie przyswajana jest znacznie wolniej, ale za to dłużej pozostaje w organizmie. Ożywia więc łagodnie i efekt jest długotrwały.

GREEN TOUCH POLECA:

Jak już wyżej wspomnieliśmy -  smak czerwonej herbaty jest dość charakterystyczny. W czystej postaci ma ziemisto-korzenny posmak. Dlatego polecamy różne jego mieszanki:

  • Pu erh Wenus – z dodatkiem malin, pomarańczy i cynamonu
  • Pu erh Pyszna – z dodatkiem papai, skórki cytrynowej, kwiatu pomarańczy oraz truskawki
  • Pu erh Rio – z dodatkiem trawy cytrynowej, truskawek, jabłek, pomarańczy oraz hibiskusa

Ale to tylko trzy nasze propozycje- po więcej inspiracji zapraszamy tutaj - herbaty czerwone

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium