Matcha – poznaj herbatę ze sproszkowanych liści, która podbija świat!

0
Matcha – poznaj herbatę ze sproszkowanych liści, która podbija świat!

Matcha to napój prosto z Dalekiego Wschodu, ale też ważny element japońskiej kultury. Jednak i Europejczycy oraz zachodnie cywilizacje miały wiele powodów, aby pokochać tę herbatę. Jedyny w swoim rodzaju smak, jedwabista konsystencja i soczyście zielony odcień stały się symbolem naparu, który jest zarazem pyszny i zdrowy. Dowiedz się, dlaczego powinieneś skosztować matchy i w jaki sposób ją parzyć!

 

 

Z klasztoru na salony – dowiedz się, jaką drogę przebyła matcha

Matcha jest dziś uznawana za typowo japońską herbatę, jednak jej korzenie wywodzą się z Chin. To właśnie tam była uprawiana, a następnie proszkowana oraz pita przez mnichów w buddyjskich klasztorach. Jeden z nich wywodził się z Japonii, dlatego dotarła ona do Kraju Kwitnącej Wiśni.

Mnich ten wrócił z Chin w swoje rodzinne strony wraz z nasionami matchy, które zostały zasiane w pobliżu Kioto. Szybko okazało się, że herbata ta ma wyjątkowe właściwości i smak. Jednak dlatego, że jej uprawa była trudna i możliwa tylko w określonych warunkach, pozostawała dostępna dla elit oraz dla klasztorów, a picie matchy było symbolem wysokiego statusu społecznego.

Także we współczesnej Japonii parzenie matchy jest niemal obrzędem. Przygotowywanie naparu w towarzystwie znajomych wymaga nawet specjalnego sposobu otwierania i zamykania drzwi oraz przestrzegania określonych zasad dotyczących mycia naczyń.

Matcha zrobiła zawrotną karierę również w Europie, ale dopiero w XXI wieku. Stało się tak za sprawą zarówno jej walorów smakowych, jak i szczególnych właściwości.

Czym wyróżnia się matcha?

Buddyjscy mnisi nie bez powodu tak chętnie pili matchę. Jej liście zawierają L-teaninię – aminokwas, który ma działanie odprężające i rozluźniające. Ponadto wypicie filiżanki tej herbaty:

  • przyczynia się do utrzymania w organizmie odpowiedniego poziomu hormonów szczęścia, czyli dopaminy i serotoniny
  • dodaje energii
  • wspiera odporność organizmu – dzieje się tak, gdyż zawiera wiele katechin oraz witaminy A i C
  • doskonale wpływa na metabolizm
  • pomaga oczyścić organizm z toksyn
  • minimalizuje ryzyko chorób serca, gdyż sprzyja ona obniżeniu poziomu cholesterolu.

Parzenie herbaty matcha – przekonaj się, że to nic trudnego

Napar ten jest traktowany przez Japończyków z nabożeństwem, jednak jego parzenie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

W zależności od tego, jak intensywny smak ma mieć napój, wsyp do filiżanki lub czarki 1-2 łyżeczek sproszkowanych liści. Zalej je 100 ml wody w temperaturze około 80°C, a następnie mieszaj napar przez 30 sekund miotełką z bambusa (czyli chasen). Po tym czasie będzie miał on właściwą konsystencję i pojawi się na nim warstwa pianki. Przed wypiciem dolej do herbaty taką ilość wody, aby zyskała ona zbalansowany i odpowiedni dla ciebie aromat.

Możliwości przygotowania i wykorzystania matchy są jednak dziesiątki. Niektórzy zalewają ją sokiem, inni dodają ją do mleka, jogurtu, a są też tacy, którzy sięgają po spieniacz do mleka, aby w filiżance pojawiał się puszysta pianka.

Parzenie tej japońskiej herbaty to dalekowschodni rytuał i ceremonia, ale jej picie to przede wszystkim ogromna przyjemność. Zdrowy napar o niebanalnym kolorze i smaku to propozycja zarówno na chwile relaksu, jak i na spotkanie z przyjaciółmi.

[p=22604913,22604918,22604914,22604919]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty Paczka w Weekend) już od 149,00 zł.
Poczytaj artykuły
Blog kategorie
Blog chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium