Siódmy dzień lipca z powodzeniem można by okrzyknąć najsmakowitszym dniem w roku! A to za sprawą święta, które dziś obchodzimy. Mowa oczywiście o Światowym Dniu Czekolady, który został ustanowiony na cześć jednego z najpopularniejszych słodyczy: czekolady. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na jej temat, koniecznie przeczytajcie nasz artykuł!
Smakowita historia czekolady
Historia czekolady rozpoczęła się wiele tysięcy lat temu w Mezoameryce. Została ona odkryta przez Majów i Azteków, którzy ziarna kakaowca spożywali w formie gorącego napoju. Dla prekolumbijskich cywilizacji czekolada była niczym „pokarm bogów”, traktowali ją bowiem jako dar oraz wykorzystywali podczas rytuałów religijnych. Co więcej, w tamtym czasie wartość ziaren kakaowca znacznie przekraczała wartość złota, przez co były one traktowane jako forma waluty.
Do Europy czekolada dotarła dopiero w XV wieku. Według legend pierwszym Europejczykiem, który miał przyjemność skosztować jej słodyczy, był sam Krzysztof Kolumb! W późniejszych latach rozpoczęła się prawdziwa czekoladowa ekspansja, do której szczególnie przyczynili się Hiszpanie.
Wraz z rewolucją przemysłową słodycz ten zyskiwał na popularności, stając się dostępnym nie tylko dla elit, ale również i mas. Zmieniła się także forma, w jakiej ziarna kakaowca były serwowane – napój zastąpiono bowiem do dziś znaną tabliczką czekolady.
Kilka ciekawostek na temat czekolady
Od tego czasu czekolada zyskała miano globalnego fenomenu. Jest ona dostępna praktycznie w każdym zakątku świata i wykorzystywana do różnych celów. A oto kilka ciekawostek na jej temat:
- Największa tabliczka czekolady została wyprodukowana w Belgii w 2018 roku. Jej wymiary wynosiły 8 metrów długości i 4 metry szerokości. Ważyła zaś aż 5 792 kg!
- Największy udział w światowej produkcji ziaren kakaowca przypada Wybrzeżu Kości Słoniowej. Szacuje się, że mniej więcej co trzecie ziarno na całym świecie pochodzi właśnie z tego kraju.
- Drzewa kakaowca są zapylane przez… pszczoły!
- Za niesamowite doznania podczas jedzenia czekolady odpowiada temperatura jej topienia. A to dlatego, że jest ona równa temperaturze ciała, przez co każda kostka czekolady wprost rozpływa się w ustach.
Jak produkuje się czekoladę?
Zanim płynna forma czekolady przemieniła się w dobrze nam znane tabliczki, przetwórcy długo głowili się, w jaki sposób rozplanować i przeprowadzić proces produkcji. Ostatecznie możemy podzielić go na kilka etapów:
- Zbieranie i fermentacja ziaren kakaowca – zerwane ziarna są oddzielane od miąższu, a następnie umieszczane w specjalnych koszach do fermentacji. Cały proces trwa kilka dni i jest kluczowy dla wydobycia charakterystycznego smaku czekolady.
- Suszenie ziaren – po fermentacji następuje suszenie ziaren, które odbywa się na słońcu lub w specjalnych suszarkach.
- Palenie i mielenie ziaren kakaowca – proces palenia pomaga uwolnić aromaty i nadaje czekoladzie głębokiego smaku. W kolejnym kroku ziarna są mielone na tak zwaną masę kakaową.
- Wytwarzanie czekolady – masa kakaowa jest mieszana z cukrem, mlekiem czy innymi dodatkami w celu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie rozpoczyna się konszowanie, czyli długotrwałe mieszanie w specjalnej maszynie, która w tym samym czasie podgrzewa zawartość.
- Formowanie – gotowa czekolada zostaje przelana do form i pozostawiona do uzyskania twardej konsystencji.
Tak przygotowana czekolada zostaje spakowana i trafia prosto do naszego sklepu! Czekolady Green Touch zapewnią Ci wyjątkowe doznania smakowe!
[product id="22605121, 22605124, 22605126, 22605128, 22605111, 22605116, 22605117, 22605120"]
Zdrowy słodycz – czy to możliwe?
Bez wątpienia czekolada to jeden z najpopularniejszych słodyczy na całym świecie. Czy jednak najzdrowszych? W dużej mierze właściwości czekolady zależą od zawartości kakao. Najwięcej tego składnika znajduje się oczywiście w gorzkiej czekoladzie. Z tego powodu jest ona bogata w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczyć stres, korzystnie wpływają na serce, działają przeciwzapalnie i poprawiają funkcjonowanie układu krążenia.
Dodatkowo czekolada pozytywnie wpływa na produkcję endorfin i serotoniny, dzięki czemu jest znana z działania relaksującego i poprawiającego nastrój. Ponadto czekolada jest bogata w składniki odżywcze takie jak magnez, żelazo, miedź, mangan czy błonnik.
To kto skusi się na tabliczkę czekolady w celu uczczenia jej święta?
[product id="22604729, 22604717, 22604725, 22604667"]