Herbata wywodzi się z Azji, gdzie przed wiekami pito ją bez jakichkolwiek dodatków. Kiedy jednak dotarła ona w inne zakątki świata, szybko okazało się, że jej smak można modyfikować i urozmaicać. Dlatego też w różnych krajach herbaciany napar pije się nieco inaczej. Dowiedz się, jakie smaki mogą zmienić aromat herbaty!
Herbata na dziesiątki sposobów - z jakimi dodatkami pije się ją na świecie?
Podczas przygotowywania herbaty można wykorzystać dziesiątki dodatków. Niektóre z nich – mimo że nie są popularne w Polsce – na stałe weszły do herbacianego kanonu. W Europie dominuje herbata z cukrem oraz z mlekiem, czyli tzw. bawarka. Chociaż jej nazwa nawiązuje do niemieckiego regionu, to jako pierwsi zaczęli pić ją Francuzi. W Polsce pojawiła się w czasie Sejmu Czteroletniego i do dziś cieszy się popularnością. Przygotowuje się ją na dwa sposoby:
- wlewając odrobinę mleka do naparu
- Dodając mocną, herbacianą esencję do kubka z mlekiem.
W Szkocji do herbaty dodaje się whisky, cukier i śmietanę, natomiast we Fryzji (regionie Niemiec) parzy się ją, zalewając jednocześnie susz oraz kawałek kandyzowanego kardamonu. W odległym Tybecie pije się "herbatę maślaną" - z solą i z masłem z mleka jaka. W Hongkongu przygotowuje się ją z dodatkiem mleka skondensowanego, a następnie zalewa się nią lód znajdujący się w szklance. Na północy Afryki pije się napar z dodatkiem liści mięty, a w krajach arabskich z dużą ilością cukru. W USA picie herbaty nie jest tak zakorzenione w tradycji jak w Europie, ale Amerykanie mają własny patent na ten napój - dodają do niego lód i piją w wersji na zimno.
Pomysły na herbatę w nowej odsłonie
Jeśli chciałbyś spróbować herbaty z ciekawymi składnikami, nie musisz od razu sięgać po masło czy whisky. Natomiast plaster cytryny i łyżeczka cukru to odrobinę za mało, aby nadać jej niespotykanego dotąd, nowego smaku. Dlatego też do herbaty warto dodawać:
- syropy i soki - dobrym pomysłem jest wybieranie takich, które powstają z polskich owoców - malin, czarnych porzeczek czy pigwy. Postaw na syropy bez cukru, dzięki czemu przygotowana herbata będzie tak samo pyszna jak zdrowa
- orzechy - w zaparzaczu oprócz liści możesz umieścić orzechy włoskie, laskowe, a nawet migdały. Dodadzą one naparowi szlachetnego posmaku
- przyprawy - jeśli chcesz się rozgrzać w zimowy wieczór, to dodaj do herbaty szczyptę pieprzu cayenne lub cynamonu. Jeśli zdecydujesz się także na dodatek kilku kropel cytryny, to w filiżance powstanie skuteczny lek na przeziębienie
- suszone, kandyzowane lub liofilizowane owoce - jabłka, truskawki, maliny, czy egzotyczne owoce nadają herbacianym napojom charakterystycznych nut smakowych
- konfitury i miody - dodanie jednego z tych przysmaków do herbaty to babciny sposób na stworzenie naparu, który rozgrzewa i wybornie smakuje.
Składniki te można dowolnie łączyć ze sobą, bawić się smakami i ciągle odkrywać nowe kompozycje. By herbata zachwycająco się prezentowała, można dodać do niej również suszone kwiaty - koszyczki rumianku, chabry, płatki lub pąki róży. Zyska na tym zarówno jej aromat, jak i wygląd!
[product id=22604362,22604829,22604611,22604354,22604839,22604311,22604609]