Przechodzą Cię dreszcze na samą myśl o nadchodzących chłodach? Spokojnie, mamy sposób, który pomoże Ci poradzić sobie ze zmieniającą się porą roku! Poznaj aż 6 fantastycznych przepisów na kawy i herbaty z jesiennymi dodatkami i spędź najbliższe miesiące z kubkiem czegoś aromatycznego w ręku. Gwarantujemy, że gdy skosztujesz naszych propozycji, jesień stanie się Twoją ulubioną porą roku!
Jesienią szczególnie często sięgamy po coś, co dobrze nas rozgrzeje. W towarzystwie koca i ulubionego napoju o wiele łatwiej doceniać tę chłodną porę roku, kiedy jeszcze nie tak dawno mogliśmy celebrować słoneczne, upalne dni. Kiedy więc liście na drzewach zaczynają przybierać różnokolorowe barwy, czas pomyśleć o tym, jakie napoje będą naszymi sprzymierzeńcami w nadchodzącym czasie.
Właśnie dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami aż sześcioma sprawdzonymi przepisami na jesienne kawy i herbaty, których przygotowanie możliwe jest dzięki jesiennym skarbom. Jesteście gotowi? Oto nasze propozycje!
Herbata na jesień – poznaj nasze przepisy
Zacznijmy od herbaty, ponieważ to właśnie ona najczęściej towarzyszy nam podczas poranków i długich wieczorów. Kiedy nadejdzie chłód, mrożone napoje idą w odstawkę. Zastępują je aromatyczne, gorące napary, które doskonale rozgrzewają od wewnątrz. A kiedy dodamy do nich odrobinę jesiennych dodatków, całość otuli nas jeszcze bardziej!
-
Herbata z jabłkiem i cynamonem
Któż nie uwielbia szarlotki? To ciasto, obficie posypane cynamonem, szczególnie mocno kojarzy się z jesienią. Dlaczego by więc smakowitego wypieku nie zamienić na pyszną herbatę? Pierwsza propozycja to czarna lub zielona herbata z jabłkiem i cynamonem. Jak ją przygotować?
Składniki:
- liście czarnej lub zielonej herbaty
- jabłko
- laska cynamonu
- łyżeczka miodu
- sok z cytryny
Z liści herbaty przygotuj aromatyczny napar (pamiętaj, by parzyć je w odpowiedniej temperaturze i przez określony czas). Do dzbanka dodaj laskę cynamonu oraz jabłko pokrojone w cienkie plasterki. Całość zalej przygotowaną herbatą, dodaj miód oraz sok z cytryny. Gotowe!
-
Imbirowa herbata z pomarańczą
Jesień to pora roku, w której szczególnie warto sięgać po cytrusy, bogate w witaminę C. Równie dobrym dodatkiem jest rozgrzewający imbir. Postanowiliśmy połączyć oba te składniki, tworząc przepyszną herbatę, pełną zdrowia i dobrego smaku!
Składniki:
- liście czarnej lub zielonej herbaty
- świeży imbir (ok. 2 cm kawałek)
- połówka pomarańczy
- łyżka miodu
Z liści herbaty przygotuj aromatyczny napar. Obierz imbir, pokrój go na cienkie plasterki, a następnie wrzuć do kubka z herbatą. Całość parz przez około 5 minut. Dodaj sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz miód. Wymieszaj i ciesz się rozgrzewającym naparem!
-
Herbata z żurawiną i goździkami
Przyprawy korzenne to nieodłączny towarzysz każdego miłośnika jesiennych smaków. W tej wersji herbaty postanowiliśmy połączyć je z kwaśnym posmakiem żurawiny. To napar, który idealnie ogrzeje Was w chłodne wieczory.
Składniki:
- mieszanka herbaty owocowej lub liście czarnej herbaty
- suszona żurawina
- 2-3 goździki
- łyżka syropu klonowego lub miodu
Z owocowej mieszanki lub liści herbaty przygotuj aromatyczny napar. W niewielkim garnku zagotuj owoce żurawiny wraz z goździkami (do czasu, aż owoce lekko się rozpadną). Masę przełóż do kubka z herbatą, dodaj syrop klonowy lub miód. Całość wymieszaj. Smacznego!
Jesienna kawa – sprawdzone przepisy
Udało nam się rozbudzić Wasze apetyty? Przejdźmy zatem do kawowych propozycji, które oczarują Was prawdziwie jesiennymi smakami. W towarzystwie takich propozycji można spędzać zarówno chłodne poranki, jak i długie wieczory.
-
Pumpkin Spice Latte
Czymże byłaby jesień bez tradycyjnej dyniowej kawy z nutką przypraw korzennych? Właśnie taką pozycję umieszczamy na pierwszym miejscu naszej smakowitej listy. A jak przyrządzić napój w domowym zaciszu? Instrukcja dostępna poniżej!
Składniki:
- podwójne espresso
- szklanka mleka
- łyżka puree z dyni
- łyżeczka brązowego cukru
- pół łyżeczki mieszanki przypraw korzennych lub przyprawy do piernika
- bita śmietana i cynamon do posypania (opcjonalnie)
Zaparz aromatyczne espresso. Do garnka wlej mleko, dodaj puree z dyni oraz brązowy cukier i pogrzej wszystko na średnim ogniu. Dodaj przyprawy i wymieszaj całość aż do połączenia składników. Połącz mieszankę z espresso, udekoruj całość bitą śmietaną i posyp cynamonem. Gotowe!
A jeżeli chcesz skrócić czas przygotowywania dyniowego latte, koniecznie wypróbuj nasz wyborny syrop dyniowy od The Jar!
-
Kawa z cynamonem i kardamonem
Jesienna kawa nie tylko musi dobrze smakować, ale też powinna być niezwykle aromatyczna. W chłodniejsze dni nic nie pachnie lepiej niż korzenne przyprawy! Zaciekawieni? Zobaczcie, jak przygotować naszą kolejną propozycję!
Składniki:
- espresso
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- łyżeczka miodu
- mleko lub napój roślinny (opcjonalnie)
Zaparz aromatyczne espresso. Dodaj do niego cynamon, kardamon oraz miód. Całość wymieszaj do połączenia składników. Opcjonalnie do kawy możesz dodać ciepłe mleko lub napój roślinny. Całość udekoruj szczyptą cynamonu. Smacznego!
-
Karmelowa kawa z solą morską
Ostatnia propozycja to coś dla miłośników słodko-słonych kombinacji smakowych. Jednocześnie świetnie wpisuje się ona w jesienny klimat – w końcu połączenie karmelu z odrobiną soli morskiej może zaskakiwać w wielu różnorodnych postaciach, niezależnie od pory roku.
Składniki:
- espresso
- pół szklanki mleka lub napoju roślinnego
- syrop karmelowy
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- bita śmietana (opcjonalnie)
- szczypta soli do posypania
Zaparz aromatyczne espresso. Mleko lub napój roślinny podgrzej i spień, a następnie połącz z przygotowaną kawą. Dodaj syrop karmelowy i sól morską, dokładnie wymieszaj. Kawę udekoruj bitą śmietaną, odrobiną syropu karmelowego oraz szczyptą soli morskiej. Gotowe, życzymy smacznego!