Delektowanie się naparem z liści może być utrudnione podczas upałów. Wówczas spożywanie gorących napoi staje się uciążliwe ze względu na wysokie temperatury, które skłaniają do sięgania po zimniejsze opcje. Miłośników herbat z pewnością zainteresuje więc kwestia tego, w jaki sposób zrobić mrożoną herbatę w krótkim czasie. Prezentujemy instrukcję wykonania takiego napoju w ciągu zaledwie pół minuty - zapraszamy do zapoznania się z artykułem.
Szybka mrożona herbata
Alternatywą dla studzenia naparu z liści jest przygotowanie zimnego napoju w ciągu pół minuty. Aby w krótkim czasie przyrządzić napój potrzebne jest małe metalowe sitko do umieszczenia na krawędzi kubka lub szklanki, które umożliwi szybkie zaparzenie. Należy również użyć dwa razy więcej liści niż zazwyczaj. Trzeba wlać wrzątek do naczynia, w której znajdują się kostki lodu, a następnie szybko usunąć sitko z fusami. Wówczas zyskamy mrożoną herbatę o optymalnej temperaturze, która świetnie sprawdzi się do popijania podczas upałów.
Napój w pół minuty
Zrobienie takiego naparu jest więc szybkie i proste. Zaletą pod tym względem jest też fakt, iż mimo trwającego zaledwie pół minuty parzenia, mrożony napój nie traci wartości i wyjątkowego smaku. Kostki lodu szybko się rozpuszczają pod wpływem wrzątku, dzięki czemu zostaje osiągnięta odpowiednia temperatura. Pochodzące z takiego napoju fusy mogą być ponownie wykorzystane, gdyż zachowują swoje właściwości - nie ma więc obaw o zmarnowanie podwójnej porcji liści.
Chłodne napoje na gorące dni
Zwolennicy herbaty w tradycyjnej formie mogą pozostać przy standardowej metodzie parzenia. Wówczas, aby otrzymać mrożony napój, konieczne będzie pozostawienie go do ostygnięcia, a następnie dodanie kostek lodu. W tym celu dobrze sprawdzą się produkty do wielokrotnego użytku, które nie rozwodnią naparu, a jednocześnie obniżą jego temperaturę. Można również zaparzyć napój z wyprzedzeniem i umieścić go w lodówce. Najszybszą metodą jest jednak półminutowe parzenie z szklance z kostkami lodu.