Z lukrem, pudrem czy kolorową posypką. Okrągłe, owalne czy z dziurką. Wypełnione różą, owocową konfiturą czy adwokatem. Pączki! W Tłusty Czwartek łączy je jedno - smakują jak w żaden inny dzień w roku! A jeżeli zapragniesz mieć ich więcej? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na domowe pączki!
Pączek nie ocenia - pączek rozumie!
Tłusty Czwartek, czyli święto sytości i bezkarnego podjadania! To właśnie on rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. I choć tradycja ta zadomowiła się u nas na dobre, rzadko kto wie, że celebracja Tłustego Czwartku sięga aż czasów pogaństwa. Treściwa i mocno zakrapiana uczta była sposobem na świętowanie odejścia zimy i przywitania nadchodzącej wiosny.
Potrawy, które trafiały wtedy na stoły, nie przypominały jednak słodkości, którymi raczymy się współcześnie. Dominowały różne gatunki mięs, a dopiero na „zagryzkę” przygotowywano pączki - i to nie byle jakie, bo z ciasta chlebowego i nadziewane... słoniną! Słodka wersja tego wypieku pojawiła się w Polsce dopiero około XVI wieku. Czy żałujemy? Ani trochę!
Tłusty Czwartek - przepis na domowe pączki
Tyle z historii, teraz czas na przyjemności! W Tłusty Czwartek wielu z nas na własną rękę próbuje przygotować przepyszne pączki z ulubionym nadzieniem. Spieszymy więc z przekazaniem Wam receptury, na te okrągłe słodkości!
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 150 g masła lub margaryny roślinnej,
- 100 g świeżych drożdży,
- 8 żółtek jaj,
- 250 ml mleka,
- 100 ml spirytusu,
- szczypta soli,
- konfitura z róży / konfitura owocowa / inne nadzienie,
- olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie można dodać smalcu),
- cukier puder do udekorowania.
[product id="22604358, 22604823, 22604825, 22604822"]
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od rozczynu. Pokruszone drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru oraz 1 łyżką mąki. Dodać trochę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu. Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją z cukrem i solą. Dodać rozczyn i pozostałe składniki. Całość wyrobić na gładkie ciasto (przez ok. 20 minut). Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ponownie chwilę wyrobić ciasto.
Teraz przystępujemy do formowania pączków! Stopniowo odrywać kawałki ciasta i formować z nich płaski placek. Na jego środku kłaść nadzienie (ok. 1 łyżeczki) i dokładnie zalepiać. Przygotowane pączki przykryć i odczekać około 30 minut. W szerokim garnku lub frytkownicy rozgrzać olej do 175°C. Wrzucać pączki i smażyć przez około 4 minuty z każdej strony. Usmażone pączki odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu udekorować pączki pudrem.
Teraz można z czystym sumieniem spróbować swojego wyrobu! Jak mówi staropolskie przysłowie: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”! Także i Wy nasmażcie dziś dla siebie słodkości - w końcu to tylko jeden dzień w roku! A na lepsze trawienie tłustoczwartkowych wypieków polecamy nasze herbatki oraz zioła:
[product id="22595607, 22595422, 22595443, 22595397, 22603821"]