Green Touch
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj i przeglądaj...
Kategorie
blog GreenTouch

Kawa – wyjątkowy napój, bez którego większość ludzi nie wyobraża sobie udanego dnia. Co jednak zrobić, aby móc wydobyć z ziaren najlepszy smak i aromat? Wszystko zależy od sztuki parzenia kawy. Przygotuj kawę zgodnie z naszymi wskazówkami i poczuj się jak prawdziwy barista we własnych czterech kątach!

Wbrew pozorom parzenie kawy nie ogranicza się wyłącznie do wsypania kilku łyżeczek kawy rozpuszczalnej do kubka i zalaniu ich wrzątkiem. Aby uzyskać dobrze zaparzony napój, potrzebne są odpowiednie narzędzia i specjalistyczna wiedza. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zgłębić ją w domowym zaciszu i móc na co dzień przygotowywać dla siebie filiżankę przepysznego, aromatycznego naparu.

Poznaj metody parzenia kawy

Zanim jednak przejdziemy do ogólnych zasad dotyczących parzenia kawy, warto poznać metody, które można wykorzystać do jej przygotowania. Najpopularniejsze metody parzenia kawy to:

  • ekspres do kawy

Prawdopodobnie najbardziej znana metoda parzenia kawy na całym świecie. Polega ona na przepuszczeniu gorącej wody pod ciśnieniem przez drobno zmielone ziarna kawy.

  • kawa przelewowa (drip coffee)

Drip coffee to tuż obok ekspresu jedna z najczęściej wykorzystywanych metod parzenia kawy. Polega ona na powolnym przepuszczaniu wody przez kawę umieszczoną w dzbanku lub filiżance.

  • włoska kawiarka (moka pot)

Moka pot to metoda parzenia kawy, która przywędrowała prosto z Włoch. Urządzenie do przygotowywania aromatycznego napoju składa się z trzech komór: do wody (dolna), do kawy (środkowa), do gotowego napoju (górna). Poprzez wrzenie wody w dolnej komorze wytwarza się ciśnienie, które wypycha parę w górę i przenika przez ziarna kawy, by następnie zgromadzić się w górnej komorze.

  • aeropress

Aeropress to metoda parzenia kawy szczególnie uwielbiania przez podróżników – jest ona intuicyjnie prosta, a samo urządzenie niezwykle kompaktowe. Aby zaparzyć kawę za pomocą aeropressu, wystarczy umieścić papierowy filtr w cylindrze, wypełnić go kawą i zalać wrzątkiem. Następnie kawę powoli wyciska się za pomocą specjalnego tłoka.

  • chemex

Chemex to urządzenie do parzenia kawy w postaci specjalnego dzbanka o stożkowym kształcie, wyposażonego w papierowy filtr. Podczas parzenia wrzątek powoli przepływa przez kawę, a następnie zbiera się w dzbanku jako gotowy napój.

  • kafeteria (french press)

Kafeteria to kolejna bardzo prosta metoda parzenia kawy. Ziarna są zalewane gorącą wodą, a następnie mieszane przez kilka minut. Na ostatnim etapie przygotowywania zostają one tłoczkiem odseparowane od naparu.

  • syphon

Syphon, czyli inaczej pompa próżniowa, to dość nietypowy sposób parzenia kawy. Woda, która podgrzewa się w dolnej części urządzenia, zostaje przeciśnięta przez ciśnienie do górnej komory, gdzie miesza się z kawą. Następnie zaparzona kawa wraca do dolnej komory, po tym, jak utraci źródło ciepła.

Metod parzenia kawy jest wiele, a każda z nich może realnie wpływać na ostateczny smak i aromat napoju. Przejdźmy jednak do wskazówek, dzięki którym każdy kubek kawy będzie wyjątkowy!

 

[product id="22604514, 22604061, 22604624, 22604623"]

 

Jak dobrze zaparzyć kawę?

Aby dobrze zaparzyć kawę, warto pamiętać o kilku bardzo ważnych krokach:

  1. Wybór kawy

Obecnie półki sklepowe aż uginają się od różnorodnych gatunków kaw, które różnią się zarówno smakiem i aromatem, jak i intensywnością. Dlatego zawsze warto dobrze przestudiować etykietę kawy, aby dowiedzieć się o niej jak najwięcej. Najlepiej wybierać wysokiej jakości świeżo palone ziarna, które zachowują świeżość i aromat na dłużej.

  1. Wybór metody parzenia kawy

W tym wypadku sprawa jest oczywista! Należy wybrać taką technikę parzenia, która najbardziej odpowiada naszym preferencjom.

  1. Odpowiednia temperatura wody

Optymalna temperatura parzenia kawy zależy od wybranej metody oraz własnych tendencji smakowych. Przybliżone zakresy temperatur dla każdej z przytoczonych przez nas metod to:

  • ekspres do kawy: 90-96°C,
  • drip coffee: 90-96°C,
  • moka pot: 90-95°C,
  • aeropress: 80-85°C,
  • chemex: 90-96°C,
  • french press: 94°C,
  • syphon: 90-96°C.
  1. Proporcje i czas parzenia kawy

Podczas przygotowywania kubka ulubionej kawy należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji między ilością kawy a wodą. Bardzo ważny jest także czas parzenia, który sprawi, że kawa nie będzie ani za słaba, ani zbyt gorzka. Przybliżone czas parzenia każdej z omawianych przez nas metod to:

  • ekspres do kawy: 25-30 sekund,
  • drip coffee: 2-4 minut,
  • moka pot: 5-10 minut,
  • aeropress: 1-2 minut,
  • chemex: 2-4 minut,
  • french press: 4-5 minut,
  • syphon: 2-3 minut.
  1. Dekoracja i prezentacja kawy

Jeżeli chcesz poczuć się jak prawdziwy barista, pamiętaj, aby odpowiednio zaprezentować swoją kawę. W przypadku kaw z dodatkiem mleka możesz nauczyć się metody latte art, która pozwala tworzyć na powierzchni filiżanki prawdziwe dzieła sztuki!

Parzenie kawy to zdecydowanie czynność wychodząca poza tradycyjne przygotowywanie napoju. To sztuka, dzięki której jeszcze bardziej doceniamy nietuzinkowy smak i aromat czarnego naparu. Poczuj się jak barista we własnym domu i spraw przyjemność sobie i swoim bliskim!

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium