Niby dostępna na każdym kroku, jednak w dalszym ciągu bardzo tajemnicza. Herbata to napój wyjątkowy pod wieloma względami – nie tylko smakowymi. Czy jednak można się temu dziwić, skoro jej tradycja sięga tysięcy lat wstecz? Na świecie istnieje wiele oryginalnych gatunków herbaty, które kuszą nie tylko smakiem, ale też wyjątkową historią, tradycją i unikalnym pochodzeniem. Poznajmy je wszystkie!
Mówi się, że herbata herbacie nierówna – i słusznie! Gatunki herbat to niezwykle zróżnicowana kategoria, w której poszczególne napary różnią się między sobą nie tylko smakiem i aromatem, ale też historią, tradycją oraz pochodzeniem. Tak naprawdę każdy kubek tego niesamowitego naparu z liści herbacianych jest okazją do poznawania coraz to nowszych zakątków świata za pomocą zmysłów. Fascynujące opowieści na temat legend krążących wokół poszczególnych gatunków herbat są do tego słodkim dodatkiem!
Dziś pragniemy zabrać Was w podróż po tym, co znane i mniej znane. Konkretniej rzecz ujmując, chcemy pokazać Wam herbaty, które są uznawane za najbardziej oryginalne na całym świecie. Jak myślicie, znacie je wszystkie? Jeżeli jesteście gotowi, to zaczynamy!
Oryginalne gatunki herbat z całego świata
-
Zielona herbata Sencha
Na pierwszy ogień coś prostego i z pewnością znanego wielu miłośnikom zielonej herbaty. Sencha to w Japonii najpopularniejszy i najczęściej spożywany gatunek herbaty. Uznawany jest za złoto japońskich plantacji ze względu na swój delikatny charakter, który szybko stał się symbolem japońskiej równowagi. Z tego powodu picie Senchy bardzo często utożsamiane jest z codziennym rytuałem.
Sama herbata produkowana jest z młodych liści krzewu herbacianego, które następnie poddawane są procesowi parzenia na gorąco. Susz charakteryzuje się jasno-zielonym kolorem oraz świeżym, trawiastym smakiem.
[product id="22604005, 22604095, 22604121, 22604008, 22604284"]
-
Czarna herbata Darjeeling
Z Japonii przenosimy się do Indii, gdzie wśród górskich plantacji króluje czarna herbata Darjeeling. Lokalnie jest ona nazywana champagne of teas, czyli szampanem wśród herbat. Określenie to odnosi się nie tylko do nietuzinkowego, złocistego koloru naparu, ale też charakterystycznego aromatu. Ponadto jest to jeden z najbardziej cenionych gatunków herbaty na całym świecie. Największe walory posiada odmiana pochodząca z pierwszego zbioru, czyli tak zwana first flush, która ceniona jest przede wszystkim za świeży, subtelny smak.
Darjeeling Darjeeling kojarzona jest przede wszystkim z letnim orzeźwieniem. To niezwykle popularny gatunek szczególnie w Anglii, gdzie serwuje się ją z plasterkiem cytryny oraz delikatnymi ciasteczkami.
[product id="22604958, 22604014, 22604012"]
-
Herbata Pu-erh
Odrębny gatunek stanowi herbata Pu-erh, która przywędrowała do Europy prosto z chińskiej prowincji Yunnan. Mimo upływu lat w dalszym ciągu jest ona uznawana za jeden z najbardziej intrygujących gatunków herbaty. Wszystko za sprawą nietypowego procesu dojrzewania, które porównuje się do dojrzewania wina. Tuż po zbiorze liście przechowywane są w specjalnych warunkach, gdzie zyskują charakterystyczny smak i unikalny aromat. Zasadniczo możemy wyróżnić dwa rodzaje herbaty Pu-erh:
- Sheng (surowy, zielony): powstaje z liści, które nie zostały poddane procesowi fermentacji,
- Shou (gotowany, dojrzały): gdzie liście zostały poddane sztucznemu procesowi dojrzewania.
W Chinach herbata Pu-erh cieszy się wielkim szacunkiem i długoletnią tradycją, dlatego często to właśnie ona spożywana jest w trakcie ceremonii picia herbaty.
[product id="22595420, 22595562, 22603968, 22595376"]
-
Herbata Oolong
Kolejny niezwykle oryginalny gatunek herbaty to Oolong, znany także jako Wulong. Pochodzi on z Chin i Tajwanu, gdzie do dziś proces produkcji jest pilnie strzeżoną tajemnicą wielu plantatorów. Jest to bardzo ciekawy napar, który można by umieścić między herbatą zieloną a herbatą czarną. W smaku wyczuwalne są nuty kwiatowe oraz owocowe. Tradycyjnie herbata Oolong podawana jest w chińskich kubeczkach z białej porcelany, co nadaje aktowi spożycia rytualnego wręcz charakteru.
[product id="22595581, 22595585, 22604946, 22604175"]
-
Czerwona herbata Rooibos
Rooibos uznawany jest za czerwony skarb Południowej Afryki. To niezwykle unikalny gatunek herbaty – przede wszystkim dlatego, że na próżno szukać w nim… kofeiny! Wyróżnia go charakterystyczna czerwona barwa naparu oraz niezwykle łagodny, słodki smak. Herbata Rooibos bardzo często stanowi bazę do różnorodnych owocowych mieszanek herbacianych. Dobrze też smakuje z miodem i cytryną.
[product id="22595396, 22603695, 22604468, 22604474, 22604476, 22604473, 22604472, 22604470"]
-
Zielona herbata Matcha
Matcha to niezwykle ciekawy gatunek japońskiej herbaty, który w ostatnich latach bardzo zyskał na popularności. Najbardziej zaskakujące jest to, że matcha parzona jest ze sproszkowanej zielonej herbaty, która powstaje z liści cienko pokrojonych krzewów herbacianych. W Japonii jest to jeden z najbardziej tradycyjnych naparów, który często serwuje się podczas ceremonii. W innych częściach świata matchę uznaje się za… szybki zastrzyk energii, bowiem stanowi ona dobrą alternatywę dla tradycyjnej kawy.
Zielona herbata Matcha ceniona jest także za liczne właściwości prozdrowotne. Dzięki bogactwu antyoksydantów jest ona niezwykle intensywna w smaku, który można określić jako „trawiasty”.
[product id="22604034, 22604049, 22604030, 22604031"]
-
Yerba Mate
W Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie, przygotowuje się napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego, w szerszych kręgach znany jako Yerba Mate. Gatunek ten cieszy się ogromną popularnością przede wszystkim ze względu na swoje pobudzające właściwości. To dlatego, że liście ostrokrzewu bogate są w teobrominy oraz kofeinę, które pozytywnie wpływają na pracę umysłu i ciała. Argentyńczycy traktują Yerbę jako napój towarzyszący spotkaniom ze znajomymi. Człon nazwy „mate” nawiązuje do specjalnego naczynia, w którym Yerba Mate jest parzona, a następnie spożywana.
-
Herbata chińska Mo Li Hua Cha
Z Dalekiego Wschodu przywędrowała do nas chińska herbata Mo Li Hua Cha, znana też jako Jasmine Pearl. To nic innego, jak zielona herbata aromatyzowana kwiatem jaśminu. Unikatową cechę tego gatunku stanowi sposób produkcji, ponieważ liście są ręcznie zwijane w małe perły, które uwalniają swój aromat dopiero w trakcie parzenia. Dla mieszkańców Chin Jasmine Pearl to symbol trwałości i piękna. Z tego powodu herbatę tę przeznaczają głównie na szczególne uroczystości – takie jak ceremonia zaślubin.
-
Herbata żółta Huangcha
Yellow Tea, czyli żółta Huangcha, to najrzadszy gatunek herbaty na całym świecie. Pochodzi ona głównie z Chin, a proces produkcji jest bardzo podobny do sposobu, w jaki pozyskiwana jest herbata zielona. Niemniej jednak cechuje ją o wiele delikatniejszy i łagodniejszy smak. Charakterystyczną cechą Huangcha jest oczywiście żółta barwa. Unikatowości dodaje też fakt, że przez wiele stuleci była ona dostępna jedynie dla chińskich cesarzy.Początek formularza
Poznaj najciekawsze gatunki herbat!
Dla wielu jedynym znanym gatunkiem herbaty jest tak zwana „ekspresówka z marketu”. Inni rozróżniają poszczególne rodzaje, potrafiąc dopasować dany smak i aromat do kraju pochodzenia herbacianego suszu. Jeżeli udało Ci się doczytać nasz artykuł do końca, powoli zaczynasz należeć do tej drugiej grupy! 😊
A jeżeli nie chcesz poprzestać wyłącznie na słowach, lecz dogłębnie poznać smak poszczególnych gatunków herbat, zapraszamy do sklepu internetowego Green Touch!