Yerba mate to nie herbata – co jeszcze warto o niej wiedzieć?

0
Yerba mate to nie herbata – co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Chętnie piją ją sportowcy, można ją zalewać wodą, sokiem, a nawet mlekiem, a jej jedna porcja pobudza na wiele godzin – yerba mate to jeden z najlepszych towarów eksportowych Ameryki Południowej. Mimo że nie jest herbatą, to jej smak może nieco kojarzyć się z popularnymi w Europie naparami. Dowiedz się, dlaczego warto dać szansę yerba mate i spróbować tego wyjątkowego napoju!

Skąd pochodzi yerba mate?

Yerba mate to wysuszone, pokruszone gałązki i liście ostrokrzewu paragwajskiego. Uprawia się go dziś zarówno na małych rodzinnych plantacjach, jak i na skalę przemysłową. Ponadto ostrokrzew rośnie tylko w trzech krajach – w Argentynie, w Brazylii i w Paragwaju – mimo że starano się (nieskutecznie) stworzyć dla niego odpowiednie warunki w innych częściach świata.

Historia tego suszu sięga wiele wieków wstecz. Napój na bazie ostrokrzewu (caa) pili Indianie Guarani zamieszkujący dorzecze Parany. W XVII wieku na tereny te – które obecnie znajdują się na pograniczu Brazylii, Argentyny oraz Paragwaju – przybyli jezuiccy misjonarze. Szybko docenili oni właściwości yerba mate, zajęli się jej uprawą, założyli własne plantacje ostrokrzewu oraz przywieźli go na Stary Kontynent. Europejczycy już kilka stuleci temu chętnie sięgali po ten południowoamerykański napój, który dziś jest bardzo popularny także w Polsce.

Jakie właściwości ma yerba mate?

Już w XVII wieku europejscy misjonarzy zauważyli, że yerba mate dodaje siły, wigoru, energii, a także, że poprawia samopoczucie. Jednak obecnie wiadomo, że picie tego naparu z charakterystyczną goryczką może przynieść znacznie więcej korzyści:

  • yerba mate może wspomóc proces odchudzania – dobrze wpływa na trawienie, a ponadto ogranicza uczucie głodu
  • ostrokrzew paragwajski to również skarbnica witamin – C, B1, B12 oraz A. Ponadto w suszonych gałązkach znajdują się minerały, biotyna oraz karoten
  • picie yerba mate to sposób na detoksykację organizmu oraz na wsparcie jego odporności. Napój ten ma działanie moczopędne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, antyoksydacyjne.

Yerba mate zawiera też magnez i kofeinę, dlatego świetnie wpływa na koncentrację oraz działa antydepresyjnie.

Jak parzy się i pije yerba mate?

Aby w pełni cieszyć się smakiem tego napoju, warto zainwestować w specjalne akcesoria. Na taki zestaw składają się:

  • bombilla – czyli specjalna słomka zakończona sitkiem
  • matero – jest to naczynie z tykwy, ceramiczne lub gliniane, z którego pije się napar i w którym się go przygotowuje.

Do naczynia należy wsypać tyle suszu, aby wypełnił on aż 1/3 jego objętości. Następnie zalewa się go wodą o temperaturze 70-80° C, a napar jest gotowy po ok. 3-5 minutach. Pije się go przez bombillę, która zatrzymuje namoczone gałązki i liście. Susz można zalewać wodą kilka razy. Jednak aby napar nabrał mocy, trzeba każdorazowo parzyć go nieco dłużej.

Ponadto yerba mate można pić na zimno, zalewać chłodną wodą oraz sokiem. Suszony ostrokrzew łączy się również z owocami, aby napój miał jeszcze ciekawszy smak. Właśnie dlatego może być on zastępstwem kawy – ma mocny, wyrazisty aromat, szereg cennych właściwości, a jednocześnie skutecznie pobudza.

[p=22604348,22604682,22604662]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty Paczka w Weekend) już od 149,00 zł.
Poczytaj artykuły
Blog kategorie
Blog chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium