Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kawa w kuchni – jak ją wykorzystać?

0
Kawa w kuchni – jak ją wykorzystać?

Kawa kojarzy Ci się wyłącznie z kubkiem wyśmienitego napoju? A nie powinna! Z jej cudownych, aromatycznych ziaren można bowiem stworzyć prawdziwe kuchenne rarytasy. Jakie? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule!

Kubek intensywnego, czarnego i aromatycznego naparu to bez dwóch zdań pierwsze skojarzenie, jakie przychodzi nam na myśl, kiedy słyszymy słowo kawa. I słusznie, bowiem nie bez powodu to właśnie ona – tuż obok herbaty –  uznawana jest za najpopularniejszy napój na całym świecie. Nie da się ukryć, że ziarna kawowca mają niezwykle specyficzny smak, który doskonale pobudza, a jednocześnie zachęca do eksperymentowania. Dlatego dziś odpowiemy na pytanie, jak można wykorzystać kawę w kuchni?

W jaki sposób można wykorzystać kawę?

Kawę swobodnie można uznać za magiczny składnik, który odmieni oblicze niejednego przepisu kulinarnego. Tak naprawdę z tego niewielkiego ziarenka mogą powstać zarówno klasyczne specjały, jak i oryginalne potrawy. Sprawdźmy te popularne i mniej znane metody wykorzystywania kawy w kuchni!

 

[product id="22604051, 22604053, 22604057, 22604062"]

 

Desery kawowe

Pierwszą, a zarazem najbardziej rozbudowaną kategorią, są desery kawowe. Ziarna kawowca można wykorzystać zarówno w tradycyjnym cukiernictwie, jak i podczas przygotowywania na szybko czegoś słodkiego. Wśród najpopularniejszych przepisów dominują oczywiście te na przepyszne ciasta i ciasteczka z kawowym kremem – od tortów, poprzez brownie lub sernik z pobudzającym dodatkiem, aż po słodkie muffinki.

Do przygotowania ciast i deserów z kawą zazwyczaj używa się tradycyjnie zaparzonego espresso, którym można zarówno nasączyć biszkopt czy ciasto, jak i użyć go do stworzenia przepysznego kremu na bazie kawy (np. z mascarpone). Wymieniając kawowe desery, nie można też zapominać o prawdziwie królewskiej propozycji, czyli włoskim tiramisu, w którym to idealnie zaparzona kawa odgrywa kluczową rolę.

Jeżeli zaś chodzi o same składniki, z którymi warto komponować kawę, bez wątpienia będą to: czekolada, orzechy, bakalie czy karmel. Idealne połączenie stanowi też kawa z owocami, m.in. wiśniami czy żurawiną.

Kawowy dodatek do śniadań

Dla wielu osób kawa to synonim doskonałego dodatku do śniadania. Zdradzimy jednak, że i w tej sytuacji niekoniecznie musi ona występować wyłącznie w postaci kubka aromatycznego naparu! W tym wypadku jednak musimy sięgnąć po zmielone ziarna kawy. Jak je wykorzystać? To proste!

Mielona kawa może stanowić idealne dopełnienie słodkich śniadań – w tym popularnych owsianek czy jaglanek. Może też być dodatkiem do granoli lub płatków z jogurtem. Odrobinę kawy można też wpleść w tradycyjny smak naleśników, omleta na słodko, gofrów lub pankejków.

Przetwory z kawy

Przechodzimy do nieco bardziej kontrowersyjnych sposobów na wykorzystanie kawy w kuchni, czyli do przetworów. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, ziarna kawowca dobrze łączą się z owocami. Dlatego właśnie można bezpiecznie dodawać je do domowych konfitur czy syropów. Ciekawą propozycją będzie choćby konfitura kawowa z dodatkiem jabłek lub mirabelek. W tym wypadku kawę można łączyć też z akcentami alkoholu (m.in. whisky czy rumu).

A jeżeli już przygotujemy domowe przetwory z kawą, czas pomyśleć, z czym je skonsumować! Ponownie na myśl przychodzą słodkie śniadania, które można urozmaicić łyżką przepysznej konfitury lub sowicie oblać gęstym syropem. Przetwory z kawy sprawdzą się też do spożywania bezpośrednio ze świeżym pieczywem.

Sosy i marynaty do mięs

Ostatnia propozycja to prawdziwe wyzwanie dla smakoszy! Kawa może bowiem idealnie dopełnić smaku i aromatu potraw mięsnych – wystarczy dodać kilka ziaren lub szczyptę mielonej kawy do sosów i marynat. Szczególnie dobrze sprawdzi się ona w przypadku potraw z czerwonego mięsa, bowiem pozwoli uzyskać głębię smaku.

Równie ciekawym doznaniem smakowym będzie dodanie odrobiny kawy do marynaty mięsa grillowego. To zdecydowanie nada daniu unikatowego smaku i aromatu. Kawa może też sprawdzić się w roli przyprawy do wielu mięsnych specjałów, takich jak choćby gulasz. Czy jednak w grę w chodzi tylko mięso? Absolutnie nie! Smak kawy dobrze komponuje się też z zupami, rybami czy serami.

Wykorzystaj kawę w swojej kuchni!

Każdy, kto lubi smak i aromat kawy, z pewnością doceni jej obecność w wielu typowych i mniej typowych daniach. Aby jednak w pełni odkryć walory każdej potrawy, warto pamiętać o wyborze odpowiedniej kawy. Dlatego u nas każdy zainteresowany znajdzie ziarna odpowiadające jego preferencjom smakowym. Idealnie nadają się one zarówno do kuchennych eksperymentów, jak i do spożywania w formie aromatycznego naparu.

 

[product category_id="2244278"]

 

Wybór należy do Ciebie! My zaś już teraz życzymy smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium