Infolinia 52 307 07 09
Matcha japońska – wskazówki dotyczące parzenia 0
Matcha japońska – wskazówki dotyczące parzenia

Dlaczego matcha japońska to tak wyjątkowa herbata?

Większość herbat parzy się z liści, które następnie się wyrzuca – osiadają one na dnie filiżanki lub pozostają w zaparzaczu. W przypadku matchy nie ma mowy o liściastych odpadach. Herbatę tę pije się „w całości”. Herbaciany susz jest zmielony i unosi się w naparze.

Intensywny kolor tego napoju jest efektem specjalnego sposobu uprawy herbaty. Plantacje, na których rosną liście przeznaczone na matchę, są zacieniane. Światło dociera do nich jedynie przez szczeliny w bambusowych matach. Dzięki temu mają one większą zawartość aminokwasów oraz naturalnego, zielonego barwnika – chlorofilu.

Prawidłowo zaparzona matcha ma znacznie więcej kofeiny niż tradycyjna, liściasta herbata zielona. Oprócz tego znajduje się w niej całe mnóstwo antyoksydantów, dlatego jej picie jest też wsparciem dla zdrowia.

Matcha japońska – co jest potrzebne do jej parzenia?

Zgodnie z tradycją matcha jest parzona według Japońskiej Ceremonii Herbacianej. Przygotowuje się ją w pawilonie położonym ogrodzie, a dokładnie w pomieszczeniu nazywanym chashitsu. Goście, którzy biorą udział w ceremonii, siadają na tatami – specjalnych matach.

Matchę przygotowuje się dziś na całym świecie – nie robi się tego ani w osobnym pomieszczeniu, ani ze specjalnym nabożeństwem. Mimo tego, aby miała ona doskonały smak i właściwą konsystencję, do jej parzenia można wykorzystać tradycyjne akcesoria. Są to:

  • chasen – to bambusowa miotełka do spieniania matchy. Z tego drewna wykonana jest zarówno jej rączka, jak i cienkie włókna;
  • matchawan – jest to duża, ceramiczna czarka, która służy jednocześnie do parzenia i picia matchy. Przygotowywanie herbaty ułatwia kształt tego naczynia – ma ono pionowe, prostopadłe do dna ścianki;
  • chashaku – to mała łyżeczka, miarka do odmierzania porcji sproszkowanej herbaty. Jest ona tak jak chasen wykonana z drewna bambusowego.

Jak parzyć matchę japońską?

Przygotowanie tej zielonej, japońskiej herbaty nie jest czasochłonne. Jeśli parzysz ją w tradycyjny sposób, to do czarki wsypy 3 łyżeczki matchy i rozrób je z odrobiną wody o temperaturze 80 °C. Dopiero wtedy dolej do naczynia kolejną porcję równie ciepłej wody, a całość intensywnie mieszaj miotełką, aż na naparze pojawi się puszysta pianka. Wtedy matcha jest gotowa do spożycia.

Niektórzy jednak ułatwiają sobie przygotowanie tej herbaty. Do jej parzenia możesz też wykorzystać:

  • wysokie szklanki i elektryczny spieniacz do mleka, dzięki któremu na matchy szybko pojawia się charakterystyczna pianka;
  • shaker, przy pomocy którego woda dokładnie połączy się ze sproszkowanymi liśćmi;
  • zwykłą butelkę – wsyp do niej matchę, wlej wodę, a następnie zakręć ją i energicznie nią potrząsaj.

Do spieniania matchy możesz wykorzystać tradycyjne akcesoria lub sięgnąć po shaker, butelkę, spieniacz do mleka. Jednak picie herbaty ze stylowych czarek i przygotowywanie jej za pomocą japońskiej miotełki może być prawdziwą frajdą.

 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium