Intensywnie czerwona. Lekko kwaśna. Orzeźwiająca, a do tego niezwykle aromatyczna. Herbata z hibiskusa to zdecydowanie propozycja idealna na letnią porę! A czy wiesz, jakie właściwości charakteryzują ten niepowtarzalny rubinowy napar? Chętnie przybliżymy Ci ten temat! Odkryj smakowity świat hibiskusa i zapomnij o zwykłej herbacie!
Ze względu na specyficzny wygląd, smak i aromat liście hibiskusa bardzo często dodawane są do herbacianych mieszanek. To dlatego, że świetnie komponują się one z wieloma owocami oraz liśćmi różnych gatunków herbat. Niektórzy jednak preferują spożywanie tej ciekawej rośliny solo, czyli w postaci tak zwanej herbaty z hibiskusa. Poznajmy ją lepiej!
Herbata z hibiskusa – co warto o niej wiedzieć?
Zacznijmy od początku, czyli od wyjaśnienia, czym tak naprawdę jest hibiskus. To roślina z rodziny ślazowatych, często nazywana także ketmią. Aktualnie na świecie występuje około 200-300 gatunków hibiskusa, które różnią się między sobą wyglądem, wielkością oraz kolorem kwiatów. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie odmiany są jadalne! Do przyrządzania naparów wykorzystuje się jedynie kilka z nich – w tym najpopularniejszą ketmię szczawiową.
Herbata z hibiskusa, nazywana również karkade lub czerwonym złotem faraonów, to napój o niezwykle charakterystycznym, intensywnie czerwonym kolorze. Wyróżnia go także smak – kwaśny, orzeźwiający. Ze względu na popularność występowania hibiskusa, jego walory smakowe oraz liczne korzyści zdrowotne, napar z tej rośliny regularnie spożywany jest na całym świecie. Dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?
[product id="22595615, 22605094"]
Jakie właściwości zdrowotne ma hibiskus?
Hibiskus to bez dwóch zdań jeden z najbardziej charakterystycznych rodzajów suszu, z którego można zaparzyć wyborną herbatę. Oprócz smaku wyróżnia go wiele właściwości, dzięki którym picie hibiskusa pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Oto niektóre z zalet jego spożywania:
-
Bogactwo składników odżywczych
Hibiskus to nie tylko piękna i smaczna roślina, ale przede wszystkim cenne źródło składników odżywczych, takich jak witaminy (szczególnie witamina C), minerały, przeciwutleniacze oraz kwasy organiczne.
-
Korzystny wpływ na układ krążenia
Napar z liści hibiskusa skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, co korzystnie wpływa na układ krążenia, a tym samym przyczynia się do zmniejszenia prawdopodobieństwa występowania chorób sercowo-naczyniowych.
-
Wspomaganie trawienia
Herbata z hibiskusa korzystnie wpływa również na pracę układu trawiennego. Przede wszystkim dlatego, że wykazuje on właściwości moczopędne, co pomaga eliminować toksyny z organizmu oraz wspomaga funkcjonowanie nerek. Dodatkowo hibiskus sprawdzi się w sytuacjach, w których występują dolegliwości trawienne.
-
Działanie przeciwzapalne
Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy hibiskus stanowi skuteczne narzędzie w walce z wolnymi rodnikami, łagodzi objawy zapalenia oraz wspiera zdrowie i kondycję stawów.
Jak przygotować herbatę z hibiskusa?
Przygotowanie herbaty z hibiskusa jest niezwykle proste i niewiele różni się od przyrządzania tradycyjnych herbacianych naparów. Wystarczy dodać odrobinę suszonych kwiatów hibiskusa bezpośrednio do zagotowanej wody. Hibiskus powinien parzyć się od 5 do 10 minut – wszystko zależy od preferencji, co do intensywności naparu. Po zaparzeniu należy odcedzić kwiaty i przelać napój do właściwego kubka. Cały proces można uprościć, poprzez użycie specjalnego zaparzacza. Herbata z hibiskusa dobrze smakuje z dodatkiem cukru lub miodu, jak również z kilkoma listkami mięty.
Hibiskus – zdrowa alternatywa dla tradycyjnej herbaty!
Od lat hibiskus to jeden z najbardziej cenionych składników, który znajdzie miejsce i zastosowanie w każdej kuchni. Dzięki intensywnemu smakowi i aromatowi, jak również cennym właściwościom korzystnie wpływającym na zdrowie, zyskał on grono zwolenników na całym świecie. To doskonały uniwersalny napar, który świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Dzięki temu można swobodnie sięgać po niego o każdej porze roku!