Tajemnicza herbata, która od stuleci kusi subtelnym smakiem i bogactwem aromatów. Przez smakoszy określana jednym z najbardziej fascynujących naparów na całym świecie. Wiecie już, o czym mowa? Herbata Oolong zachwyca każdego, kto ma okazję choć raz skosztować jej delikatnego smaku! A jaka historia kryje się w tych wyjątkowych liściach? Sprawdźmy!
Oolong to jeden z ciekawszych gatunków, który zdecydowanie zasługuje na uwagę i dobre słowo! Herbata ta, bardzo często nazywana też „czarną zieloną herbatą” lub „herbatą półfermentowaną”, od wieków zachwyca delikatnym smakiem, niezwykle intensywnym aromatem oraz licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Interesująca jest także jej historia oraz pochodzenie. Sprawdźmy zatem, dlaczego jest ona tak popularna wśród miłośników herbaty z całego świata!
Oolog – tradycja, pochodzenie i proces produkcji
Tradycja herbaty Oolong sięga setek lat wstecz i ma korzenie w chińskiej prowincji Fujian. Obecnie to właśnie te tereny (tuż obok Tajwanu, Sri Lanki oraz Indii) słyną z produkcji tego gatunku oraz rozpowszechniania go na cały świat. Sam proces produkcji jest bardzo skomplikowany i wymaga nie lada precyzji.
Liście herbaty zostają poddane częściowej fermentacji, polegającej na delikatnym zgniataniu w celu uwolnienia enzymów. Na pewnym etapie liście zostają podgrzane, co zatrzymuje proces fermentacji. To właśnie dzięki temu herbata Oolong stanowi swego rodzaju połączenie herbaty czarnej i zielonej – z tej pierwszej zachowuje bogaty smak, z drugiej zaś świeżość i aromat.
Smak i aromat herbaty Oolong
Skoro o smaku i aromacie mowa, Oolong potrafi niesamowicie zaskoczyć konsumenta. Dlaczego? Ponieważ może on przybierać różnorodne smaki i aromaty. Wszystko zależy bowiem od stopnia fermentacji, pochodzenia oraz sposobu produkcji. Z reguły jednak herbata Oolong wyróżnia się delikatnym kwiatowym smakiem i aromatem, który często występuje obok nut owocowych, orzechowych, miodowych czy ziemistych.
Odmiany herbaty Oolong
Różnice związane ze sposobem uprawy i produkcji, jak również poziom fermentacji, bezpośrednio przekładają się na istnienie kilku odmian herbaty Oolong. Obecnie wyróżniamy:
- Tieguanyin, czyli jedną z najbardziej znanych chińskich odmian, którą wyróżnia delikatny kwiatowy smak i aromat,
- Dong Ding, czyli odmianę pochodzącą z Tajwanu, którą charakteryzuje intensywny smak i zapach, często z wyczuwalnymi nutami owocowymi,
- Da Hong Pao, czyli chińską odmianę, słynącą z bogatego smaku z posmakiem orzechów, kwiatów i owoców.
Oolong – korzyści zdrowotne
Oprócz tego, że herbata Oolong smakuje wyśmienicie, jest też niezwykle zdrowym naparem. Gatunek ten jest bogaty w antyoksydanty, które wspomagają zwalczanie wolnych rodników. Dodatkowo wspiera procesy trawienne, pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi oraz dba o zdrowie serca.
Oolong to niezwykłe doświadczenie dla zmysłów, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów. Każdy miłośnik herbacianych naparów choć raz powinien spróbować tego wyjątkowego napoju, aby odkryć jego niezwykłą historię.
Pamiętajcie, że najlepsze propozycje czekają na Was w naszym sklepie!