Smak, aromat i wygląd kawy zna praktycznie każdy z nas. Czasami więc trudno uwierzyć, że mogłaby nas ona czymś jeszcze zaskoczyć. W rzeczywistości jednak w samym sercu Azji odbywa się tajemniczy proces wytwarzania kawy z ziaren pozyskiwanych z… odchodów zwierząt! I to nie byle jakich, bo samych łaskunów, lokalnie zwanych luwakami. Pierwszą zagadkę, dotyczącą nazwy tego gatunku kawy mamy więc już za sobą. Jeżeli jednak chcecie dowiedzieć się o niej więcej, koniecznie czytajcie dalej!
Historia kawy Kopi luwak
Szacuje się, że gatunek kawy Kopi luwak został wynaleziony na początku XX wieku. Jego odkrycie wiąże się z kolonizacją azjatyckiego Bali przez Europejczyków, którzy to zakazali rdzennym mieszkańcom picia kawy. Z miłości do tego trunku postanowili oni jednak działać na własną rękę.
Dzięki szerokiej wiedzy na temat zamieszkiwanych terenów wyspiarze szybko wpadli na pomysł, aby do zdobycia ulubionego napoju „wykorzystać” możliwości cywet, inaczej zwanych luwakami. To małe zwierzątka z rodziny łaszowatych, które uwielbiają spożywać ziarna kawy, a które do końca ich nie trawią. Balijczycy postanowili zbierać odchody luwaków, wydobywać z nich nieuszkodzone ziarna kawy i w ten sposób przygotowywać ulubiony trunek.
Mimo odzyskania niepodległości przez Indonezję zwyczaj parzenia kawy ze zwierzęcych odchodów pozostał na wyspie na dłużej. Nieco później podpatrzył go pewien Japończyk, którego zachwycił delikatny smak i aromat tejże kawy. Tym samym gatunek Kopi luwak zyskał rozgłos na całym świecie!
W czym tkwi sekret kawy Kopi luwak?
Balijska Kopi luwak słynie ze swojego wyjątkowego smaku. Wszystko za sprawą luwaków, które żywią się wyłącznie najlepszymi i najbardziej dojrzałymi owocami arabiki. Specjalna obróbka następuje w przewodzie pokarmowym cywety, gdzie soki żołądkowe pozbawiają ziarna gorzkiego smaku. Tuż po wydaleniu zbiory są odpowiednio oczyszczane, a następnie przetwarzane zgodnie z tradycyjnymi metodami palenia kawy.
Luwak jest w stanie zjeść dziennie około jednego kilograma dojrzałych owoców kawowca. Z takiej ilości można pozyskać mniej więcej 50 gramów ziaren kawy. Właśnie dlatego gatunek ten jest uznawany za najrzadszą i najdroższą kawę na całym świecie.
Kopi luwak - czy warto spróbować?
Kontrowersyjna metoda pozyskiwania kawy Kopi luwak niewątpliwie nie każdemu przypadnie do gustu. Niemniej jednak chyba każdy choć skrycie zastanawia się, jak smakuje kawa ze zwierzęcych odchodów? W dużej mierze jej ostateczny smak i aromat jest uzależniony od sposobu obróbki ziaren. Charakterystyczną cechą jest jednak specyficzny brak goryczy. Kopi luwak ma nieco ziemisty posmak, w którym wyczuwalne są nuty orzechów i ciemnej czekolady. Najlepiej jednak spróbować samemu! Balijską kawę Kopi luwak kupisz w sklepie internetowym Green Touch!
[product id="22604746"]
A może inne gatunki?
Należysz do tradycjonalistów? W takim razie mamy dla Ciebie kilka standardowych propozycji! W Green Touch znajdziesz różnorodne gatunki kaw z całego świata! Którą z nich wybierzesz dla siebie?
[product id="22604061, 22604514, 22604375, 22604623"]