Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Poznaj regiony, w których uprawiana jest kawa!

0
Poznaj regiony, w których uprawiana jest kawa!

Kawa to nie tylko jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie, ale też jeden z trunków mających najciekawszą i najdłuższą historię. Dziś skupimy się na aspekcie jej pochodzenia i zabierzemy Was w podróż po rejonach, w których jest ona uprawiana od setek lat. Zainteresowani? No to zaczynamy!

Czy wiesz, jak fantastyczną opowieść może nieść kubek Twojej ulubionej kawy? Tak naprawdę historia kawy sięga setek lat wstecz, kiedy to po raz pierwszy zasmakowano w naparze z ziaren kawowca – prawdopodobnie już w czasach starożytnych. Aby dotrzeć do tego momentu, w którym obecnie się znajdujemy, a jednocześnie by wpisać się w kulturę kawową różnych narodowości, kawa ziarnista musiała pokonać liczne drogi i przeszkody.

Finalnie dziś jest ona uprawiana w bardzo wielu rejonach na całym świecie. Zacznijmy jednak od przypomnienia, skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia?

Historia kawy w pigułce

Uznaje się, że kawa ma swoje korzenie w Etiopii. To właśnie tam, według legendy, odkrył ją niejaki pasterz o imieniu Kaldi. Zgodnie z opowieścią, zauważył on, że po zjedzeniu owoców pewnej rośliny, jego kozy stały się bardzo energiczne. Postanowił wypróbować działanie magicznych ziaren na sobie i sam dostał ogromny zastrzyk energii. Nie uszło to uwadze miejscowego mnicha, który stworzył z tajemniczych owoców napój, co zapoczątkowało tradycję picia kawy.

Tak oto rozpoczęła się ekspansja kawy na kolejne zakątki świata.

Prosto z Etiopii kawa trafiła do krajów arabskich, gdzie zaczęto jej uprawę pod handel. Dynamiczny wzrost zapotrzebowania na ziarna kawowca sprawił, że arabscy handlowcy w IX wieku sprowadzili kawę do Jemenu, a następnie do Persji, Egiptu oraz Turcji. To właśnie tutaj zaczęła rodzić się jej kultura, bowiem po napar ten chętnie sięgano w trakcie spotkań, dyskusji czy chwil relaksu. Przez bardzo długi czas Arabowie utrzymywali monopol na handel kawą, a wszelkie próby rozprzestrzeniania kawy na inne rejony świata były surowo karane.

Dopiero w XVII wieku kawa trafiła do Europy, gdzie błyskawicznie zyskała grono zwolenników.

W kolejnych wiekach kawa stopniowo podbijała coraz więcej serc mieszkańców Europy – i nie tylko. Rozpoczęto zakładanie plantacji w rejonach, które klimatycznie najbardziej odpowiadały potrzebom ziaren kawowca. Większość z nich przetrwała do dziś, jednak sam napar dostępny jest w wielu odmianach, a sama produkcja odbywa się przy zastosowaniu nowoczesnych maszyn.

Regiony uprawiania kawy

W wielu historycznych miejscach kawa uprawiana jest do dnia dzisiejszego. Sprawdźmy, które rejony należą do najpopularniejszych!

  1. Etiopia

Jak już wcześniej wspominaliśmy, to właśnie Etiopię uznaje się za kolebkę kawy ziarnistej. Kultura spożywania tego napoju jest w tych rejonach bardzo głęboko zakorzeniona. Samą zaś kawę często uznaje się za jedną z najlepszych na całym świecie. Smakosze wyczuwają w niej nietuzinkowy posmak owoców i kwiatów charakterystycznych dla tego właśnie rejonu. Z kolei etiopski region Yirgacheffe znany jest z produkcji kawy o intensywnym posmaku cytrusów i herbaty.

  1. Kolumbia

Kawa uprawiana jest także w górzystej Kolumbii, w której panują idealne warunki do zakładania plantacji. Kolumbijską kawę ziarnistą ceni się przede wszystkim za zrównoważony smak z wyczuwalnymi nutami czekolady i orzechów. Kawa ta charakteryzuje się także delikatnym stopniem kwasowości. Z perspektywy handlowej Kolumbia jest jednym z największych producentów kawy na całym świecie, a rejony takie jak Huila czy Antioquia uznawane są za dostawców ziaren najwyższej jakości.

  1. Brazylia

Brazylia to kraj uznawany za największego producenta kawy Arabica. Zróżnicowany klimat sprawia, że ziarna pochodzące z poszczególnych zakątków Brazylii różnią się między sobą smakiem i aromatem. Na przykład kawa produkowana w Minas Gerais charakteryzuje się słodyczą i niską kwasowością, podczas gdy ta z odległego Bahia zawiera wyczuwalne nuty owoców.

  1. Jawa

W Indonezji największe plantacje kawy istnieją na wyspie Jawa. Region ten ma dodatkowo bardzo długą historię związaną z uprawą tychże ziaren. Najbardziej charakterystyczną cechą kawy javyńskiej jest sposób produkcji, czyli tak zwany „Giling Basah”, który nadaje jej unikatowego profilu smakowego. Kawy pochodzące z tego rejonu bardzo często mają wyczuwalne nuty ziemiste oraz czekoladowy posmak.

  1. Ekwador

Wśród rejonów uprawiania kawy nie może też zabraknąć Ekwadoru, w którym plantacje zakładane są na zboczach Andów. Największą popularnością cieszą się ziarna produkowane w rejonie Loja, które charakteryzuje zbalansowany, delikatnie kwasowy smak oraz subtelny aromat kwiatów i owoców, tak charakterystyczny dla tego regionu.

Kawa – czarne złoto świata

Kawę ziarnistą nie bez powodu nazywa się „czarnym złotem”. Termin ten odnosi się przede wszystkim do jej popularności, tradycji oraz wpływu na gospodarkę. Kawa ma ogromne znaczenie handlowe, ponieważ do dziś jest jednym z najbardziej cenionych towarów na światowym rynku – a jak wiadomo, handel w wielu krajach w dalszym ciągu odgrywa kluczową rolę.

W niektórych państwach kawa nadal kojarzona jest z luksusem, na który mogą pozwolić sobie tylko najbogatsi. Jest też ona bezpośrednio symbolem związanym z obrzędami religijnymi. „Czarne złoto” to także odniesienie do kultury społecznej, bowiem picie naparu z ziaren kawowca stało się symbolem towarzyszącym ważnym momentom w życiu każdego człowieka.

Jeżeli i Was naszła ochota na filiżankę tego aromatycznego napoju, zapraszamy do naszego sklepu internetowego! Mamy dla Was mieszanki kaw ziarnistych pochodzące z najpopularniejszych rejonów świata!

 

[product category_id="2244278" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium