Rooibos – jakie właściwości ma ta herbata i jak ją parzyć?

0
Rooibos – jakie właściwości ma ta herbata i jak ją parzyć?

Herbata to napar przygotowywany na bazie roślin z rodziny kamelia. Jednak nazwę tą zwyczajowo stosuje się również do napojów, do których przygotowania używa się innych suszonych liści, ziół i owoców. Tak też stało się ze zdobywającym coraz większą popularnością naparem z rośliny rooibos. Został on doceniony nie tylko za swój smak – jego picie przynosi także wiele korzyści dla zdrowia.

Rooibos – czym jest i skąd pochodzi?

Roślina ta to krzew (dokładnie czerwonokrzew), który rośnie w tylko jednym miejscu na świecie. Uprawia się ją w górach Cederberg, czyli na terenie Republiki Południowej Afryki. Ma ona około 1,5 m wysokości, a do przygotowywania napoju wykorzystuje się jej liście – suszone lub sfermentowane.

Rooibos od wieków rośnie w tym samym miejscu. Panują tam trudne warunki – na terenach tych jest bardzo sucho i gorąco – co uniemożliwia uprawę jakichkolwiek innych roślin. Dlatego też w górach tych powstały plantacje czerwonokorzewu, z których następnie rooibos jest rozsyłany w różne strony świata.

Czerwonokrzew przybył do Europy na początku XX wieku, jednak napar z jego liści już wcześniej pili holenderscy osadnicy kolonizujący Afrykę. Dziś napój ten stanowi niekiedy zamiennik herbaty – dorównuje jej smakiem, a poza tym ma korzystny wpływ na ludzki organizm.

Dlaczego warto pić rooibos?

Liście czerwonokrzewu są pozbawione substancji, które znajdują się w czarnej herbacie i których spożywanie nie jest dobre dla zdrowia. Nie ma w nich kofeiny, dlatego rooibos mogą pić nawet dzieci. Ponadto brak w nich tanin, czyli związków utrudniających wchłanianie substancji odżywczych.

Witamina C, przeciwutleniacze, kwas cynamonowy mający właściwości bakterio i grzybobójcze, a także duże ilości potasu oraz sodu sprawiają, że filiżanka „herbaty” rooibos to porcja zdrowia. Picie tego napoju to czysta przyjemność – w podstawowej wersji ma on lekko miodowy posmak. Oprócz tego jest on wykorzystywany do tworzenia rozmaitych mieszanek. Łączy się go między innymi z suszoną limonką, z truskawkami, trawa cytrynową, miętą, co przekłada się na walory smakowe naparu.

Rooibos nie bez powodu wykorzystywano niegdyś w ziołolecznictwie czy medycynie ludowej. Jego picie przyczynia się do:

  • wzmocnienia układu odpornościowego – dzieje się tak, gdyż czerwonokrzew to źródło polifenoli
  • poprawy metabolizmu
  • złagodzenia problemów z trawieniem i bólów żołądka
  • wyrównania poziomu cukru
  • lepszego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego
  • obniżenia poziomu stresu.

Napój rooibos jest stosowany w profilaktyce chorób nowotworowych, a jego regularne spożywanie spowalnia procesy starzenia.

 

Jak parzyć rooibos, aby napar był smaczny i zachował swoje cenne właściwości?

Parzenie rooibos to nic trudnego – z suszem tym postępuje się podobnie jak z czarną czy z zieloną herbatą. Jest on jednak bardzo drobny, dlatego do przygotowania naparu warto wykorzystać papierowy filtr.

1-2 łyżeczki mieszanki liści należy zalać wodą o temperaturze 95 °C. Następnie wystarczy odczekać około 5 minut, aż napój zyska smak i będzie gotowy do spożycia. Jeśli lubisz napary o intensywnym aromacie, możesz parzyć rooibos nieco dłużej.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty Paczka w Weekend) już od 149,00 zł.
Poczytaj artykuły
Blog kategorie
Blog chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium