Herbata górska – pij ją ze smakiem, na zdrowie i wzmacniaj swój organizm

0
Herbata górska – pij ją ze smakiem, na zdrowie i wzmacniaj swój organizm

Jeżeli znudziło ci się picie klasycznej, czarnej herbaty, to możesz zastąpić ją naparami na bazie ziół. Dobrym pomysłem jest sięgnięcie po szałwię libańską, czyli gojnik. Na bazie suszu z tej rośliny przygotowuje się herbatę górską, która  ze względu na swoje właściwości oraz smak może stać się numerem jeden na liście twoich ulubionych napoi. Dowiedz się, dlaczego jeszcze warto ją pić!

Skąd pochodzi herbata górska?

Gojnik to roślina, która występuje w Europie i na Bliskim Wschodzie. Rośnie w Grecji, na Bałkanach, a także w Turcji. W związku z tym, że pochodzi ona z górzystych terenów, to nie ma kontaktu z zanieczyszczonym powietrzem. Między innymi dlatego napary z szałwii libańskiej są tak smaczne i zdrowe.

O popularności i dobroczynnych właściwościach herbaty górskiej świadczy fakt, że pije się ją od wieków. Wzmianki o tym niezwykłym naparze można znaleźć w dziele „De Materia Medica” autorstwa Pedaniosa Dioskurydesa – greckiego lekarza żyjącego w czasach panowania cesarza Nerona. Medyk wspomina o tym, że napój z gojnika był zalecany żołnierzom wracającym z wojny. Herbata górska miała ich pokrzepić i pomóc zregenerować organizm.

Także dziś napar z gojnika jest stosowany w profilaktyce wielu chorób oraz może pomóc na niektóre problemy ze zdrowiem. 

Jakie właściwości ma herbata z szałwii libańskiej?

Napar ten jest stosowany w ziołolecznictwie i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Gojnik to źródło cynku, miedzi i żelaza. Oprócz tego znajdują się w nim cenne olejki eteryczne oraz teina - związek, który jest naturalnym antyoksydantem.

Picie herbaty górskiej pomaga:

  • uporać się z różnego rodzaju infekcjami, przeziębieniem, grypą – dzieje się tak, gdyż napar ten ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne
  • oczyścić organizm z toksyn
  • obniżyć ciśnienie krwi
  • zwalczyć infekcje układu moczowego
  • wzmocnić organizm, zbudować odporność, zachowywać sprawność fizyczną i umysłową.

Ponadto napar z gojnika jest wykorzystywany w profilaktyce choroby Alzheimera, a filiżanka tego napoju doskonale wpływa na trawienie. Oprócz tego w Bułgarii herbata górska jest uznawana za afrodyzjak. Uważa się, że ma ona zbawienny wpływ na męską potencję.

Jak pić i przygotowywać herbatę górską?

Aby zaparzyć jedną filiżankę tego ziołowego napoju, potrzebna jest jedna łyżka stołowa suszu z gojnika. Wystarczy zalać ją wrzątkiem, odczekać kilkanaście minut, a napar stanie się aromatyczny i będzie miał piękny, złoto-zielony kolor.

Herbata górska jest wyrazista, a podczas jej parzenia można poczuć przyjemny, ale intensywny zapach. Jeżeli chodzi o jej smak, to można doszukać się podobieństw z naparem z szałwii lekarskiej. Ponadto napój z gojnika nie jest gorzki i świetnie komponuje się z innymi ziołami i klasycznymi dodatkami do herbat. Można go pić z dodatkiem słodkiego miodu, z imbirem oraz z cytryną. 

Herbata górska świetnie smakuje na ciepło, kilka chwil po zaparzeniu, ale jeżeli zostanie schłodzona i urozmaicona kilkoma liśćmi mięty, ugasi pragnienie w gorący dzień. Wynik z tego, że susz z gojnika to porcja zdrowia, ale przygotowany z niego napar skutecznie kusi wyjątkowym smakiem, przyjemnym zapachem i kolorem.

[p=22604240]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty Paczka w Weekend) już od 149,00 zł.
Poczytaj artykuły
Blog kategorie
Blog chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium