Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Jak zaparzyć perfekcyjne espresso?

0
Jak zaparzyć perfekcyjne espresso?

Czy kawa może być arcydziełem? Zdecydowanie tak! Szczególnie ta, która jest przygotowywana wedle precyzyjnej receptury, z najwyższej jakości składników oraz przy użyciu odpowiednich akcesoriów. Właśnie tak jest w przypadku espresso, które – choć z pozoru banalne – może smakować na wiele sposobów. Jak je zaparzyć, aby oddać to, co w tej kawie najlepsze? Zobaczcie sami!

Espresso to intensywnie czarny, kofeinowy zastrzyk energii, który pobudza kubki smakowe (i nas do życia! :)). To też kawa, która daje bardzo różnorodne możliwości. Jak wiadomo, to właśnie espresso stanowi bazę do wielu kaw mlecznych, takich jak latte. W kuchni znajduje zastosowanie do pysznych deserów czy ciast. Najczęściej jednak spożywane jest solo – i to właśnie wtedy najlepiej czuć jego nietuzinkowy smak i aromat.

Aby jednak móc w pełni nacieszyć nim kubki smakowe, trzeba takie espresso zaparzyć w odpowiedni sposób. Jak to zrobić? Spieszymy z odpowiedzią!

Sposób parzenia espresso

Choć dla wielu osób proces przygotowania espresso sprowadza się do wciśnięcia jednego guzika w automatycznym ekspresie do kawy, tak naprawdę najlepiej smakuje ono przygotowane w „rzemieślniczy” sposób. Warto pamiętać, że wymaga to cierpliwości, nie lada precyzji, odpowiednich akcesoriów, a przede wszystkim – produktów najwyższej jakości.

  1. Wybór dobrej kawy do espresso

Espresso to tak naprawdę napój składający się z dwóch składników: wody i kawy. To właśnie ta druga odgrywa najważniejszą rolę, dlatego warto zadbać o to, aby ziarna były najwyższej jakości. Do przygotowania espresso szczególnie zaleca się kawę 100% Arabica lub mieszankę Arabiki z Robustą. Najlepiej postawić na ziarna świeżo palone (znajdziecie je tutaj!).

  1. Mielenie ziaren kawy

W pierwszej kolejności ziarna kawy należy odpowiednio (czyli bardzo drobno) zmielić. W przypadku espresso konsystencja kawy powinna przypominać mąkę. Ważne jest także, aby zwrócić uwagę na jednolite zmielenie wszystkich ziaren, dlatego do całego procesu najlepiej wykorzystać młynek żarnowy.

  1. Zachowanie odpowiednich proporcji

W espresso niezwykle ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji, aby kawa nie była ani zbyt mocna, ani za słaba. Standardowo na tak zwany double shot, czyli podwójną porcję espresso, zalecane jest 18-20 gramów zmielonej kawy. Ważne, aby dobrze ją odmierzyć!

  1. Tampowanie, czyli ubijanie

Zmieloną i odmierzoną kawę należy umieścić w kolbie ekspresu, a następnie za pomocą tampera ubić ją równo i z odpowiednią siłą. Powierzchnia kawy powinna być gładka, co zapewni równomierną ekstrakcję.

  1. Ekstrakcja kawy

Przed rozpoczęciem zaparzania należy upewnić się, że ekspres jest nagrzany do odpowiedniej temperatury (90-95°C) i ma odpowiednie ciśnienie (ok. 9 barów). Kiedy wszystko się zgadza, można rozpocząć proces ekstrakcji kawy, który powinien trwać około 25-30 sekund dla podwójnego espresso.

  1. Serwowanie espresso

Tak zaparzoną kawę można bezpiecznie serwować – oczywiście w odpowiedni sposób! Espresso podaje się w niewielkich filiżankach o pojemności 60-90 ml, które podgrzewa się tuż przed podaniem. Dzięki temu kawa dłużej zachowuje temperaturę.

Espresso we włoskim stylu

Nie od dziś wiadomo, że to włosi są prawdziwymi koneserami espresso, a kawa to nieodzowna część ich kultury. Dlatego na zakończenie mamy dla Was ciekawostkę w postaci krótkiego instruktażu, jak zaparzyć idealne espresso we Włoszech. Został on opracowany przez… Narodowy Włoski Instytut Espresso!

Perfekcyjne espresso:

  • składa się z 7 gramów drobno zmielonej kawy,
  • jest parzone wodą pod ciśnieniem 9 barów o temperaturze 88°C,
  • zaparza się przez 25 sekund,
  • podaje się w formie naparu o pojemności 25 ml wraz z pianką (crema),
  • serwuje się w temperaturze 67°C,
  • nie powinno zawierać więcej tłuszczu niż 2 mg/ml,
  • nie powinno zawierać mniej kofeiny niż 100 mg.

Jesteście ciekawi efektów włoskiego espresso w domu? Zachęcamy do próbowania sprawdzonych przepisów z naszymi wyjątkowymi, świeżo palonymi kawami ziarnistymi!

[product category_id="2244230" slider="true" onlyAvailable="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium