Czy kawa może być arcydziełem? Zdecydowanie tak! Szczególnie ta, która jest przygotowywana wedle precyzyjnej receptury, z najwyższej jakości składników oraz przy użyciu odpowiednich akcesoriów. Właśnie tak jest w przypadku espresso, które – choć z pozoru banalne – może smakować na wiele sposobów. Jak je zaparzyć, aby oddać to, co w tej kawie najlepsze? Zobaczcie sami!
Espresso to intensywnie czarny, kofeinowy zastrzyk energii, który pobudza kubki smakowe (i nas do życia! :)). To też kawa, która daje bardzo różnorodne możliwości. Jak wiadomo, to właśnie espresso stanowi bazę do wielu kaw mlecznych, takich jak latte. W kuchni znajduje zastosowanie do pysznych deserów czy ciast. Najczęściej jednak spożywane jest solo – i to właśnie wtedy najlepiej czuć jego nietuzinkowy smak i aromat.
Aby jednak móc w pełni nacieszyć nim kubki smakowe, trzeba takie espresso zaparzyć w odpowiedni sposób. Jak to zrobić? Spieszymy z odpowiedzią!
Sposób parzenia espresso
Choć dla wielu osób proces przygotowania espresso sprowadza się do wciśnięcia jednego guzika w automatycznym ekspresie do kawy, tak naprawdę najlepiej smakuje ono przygotowane w „rzemieślniczy” sposób. Warto pamiętać, że wymaga to cierpliwości, nie lada precyzji, odpowiednich akcesoriów, a przede wszystkim – produktów najwyższej jakości.
-
Wybór dobrej kawy do espresso
Espresso to tak naprawdę napój składający się z dwóch składników: wody i kawy. To właśnie ta druga odgrywa najważniejszą rolę, dlatego warto zadbać o to, aby ziarna były najwyższej jakości. Do przygotowania espresso szczególnie zaleca się kawę 100% Arabica lub mieszankę Arabiki z Robustą. Najlepiej postawić na ziarna świeżo palone (znajdziecie je tutaj!).
-
Mielenie ziaren kawy
W pierwszej kolejności ziarna kawy należy odpowiednio (czyli bardzo drobno) zmielić. W przypadku espresso konsystencja kawy powinna przypominać mąkę. Ważne jest także, aby zwrócić uwagę na jednolite zmielenie wszystkich ziaren, dlatego do całego procesu najlepiej wykorzystać młynek żarnowy.
-
Zachowanie odpowiednich proporcji
W espresso niezwykle ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji, aby kawa nie była ani zbyt mocna, ani za słaba. Standardowo na tak zwany double shot, czyli podwójną porcję espresso, zalecane jest 18-20 gramów zmielonej kawy. Ważne, aby dobrze ją odmierzyć!
-
Tampowanie, czyli ubijanie
Zmieloną i odmierzoną kawę należy umieścić w kolbie ekspresu, a następnie za pomocą tampera ubić ją równo i z odpowiednią siłą. Powierzchnia kawy powinna być gładka, co zapewni równomierną ekstrakcję.
-
Ekstrakcja kawy
Przed rozpoczęciem zaparzania należy upewnić się, że ekspres jest nagrzany do odpowiedniej temperatury (90-95°C) i ma odpowiednie ciśnienie (ok. 9 barów). Kiedy wszystko się zgadza, można rozpocząć proces ekstrakcji kawy, który powinien trwać około 25-30 sekund dla podwójnego espresso.
-
Serwowanie espresso
Tak zaparzoną kawę można bezpiecznie serwować – oczywiście w odpowiedni sposób! Espresso podaje się w niewielkich filiżankach o pojemności 60-90 ml, które podgrzewa się tuż przed podaniem. Dzięki temu kawa dłużej zachowuje temperaturę.
Espresso we włoskim stylu
Nie od dziś wiadomo, że to włosi są prawdziwymi koneserami espresso, a kawa to nieodzowna część ich kultury. Dlatego na zakończenie mamy dla Was ciekawostkę w postaci krótkiego instruktażu, jak zaparzyć idealne espresso we Włoszech. Został on opracowany przez… Narodowy Włoski Instytut Espresso!
Perfekcyjne espresso:
- składa się z 7 gramów drobno zmielonej kawy,
- jest parzone wodą pod ciśnieniem 9 barów o temperaturze 88°C,
- zaparza się przez 25 sekund,
- podaje się w formie naparu o pojemności 25 ml wraz z pianką (crema),
- serwuje się w temperaturze 67°C,
- nie powinno zawierać więcej tłuszczu niż 2 mg/ml,
- nie powinno zawierać mniej kofeiny niż 100 mg.
Jesteście ciekawi efektów włoskiego espresso w domu? Zachęcamy do próbowania sprawdzonych przepisów z naszymi wyjątkowymi, świeżo palonymi kawami ziarnistymi!