Zielona herbata matcha jako pozycja w kawiarnianym lub restauracyjnym menu? To obecnie żadna niespodzianka! Nic dziwnego, skoro w ostatnich latach wprost zrewolucjonizowała ona świat napojów, stając się niezwykle interesującą alternatywą dla tradycyjnej kawy. Doceniana nie tylko za unikalne walory smakowe, ale i liczne korzyści zdrowotne – zobaczmy, co warto wiedzieć o popularnej matchy!
Choć charakteryzuje się specyficznym smakiem i aromatem, pokochało ją liczne grono osób. Herbata matcha to pozycja coraz chętniej zamawiana w punktach gastronomicznych, która swobodnie może konkurować nie tylko z tradycyjnie parzoną herbatą, ale i kawą. Zobaczmy zatem, czemu kawosze coraz chętniej wymieniają czarny napar na ten zielony oraz dlaczego warto włączyć matchę do codziennej diety!
Matcha – co to takiego?
Na początek kilka słów na temat bohaterki naszego dzisiejszego artykułu, czyli odpowiedź na podstawowe pytanie: czym jest matcha?
Matcha to rodzaj zielonej herbaty w postaci drobno zmielonego proszku. Oryginalnie pochodzi ona z Japonii, jednak napój ten doczekał się także wersji prosto z Chin. W przeciwieństwie do innych gatunków herbat matcha pochodzi z krzewów rosnących i dojrzewających w zacienionych miejscach na plantacjach. To właśnie dzięki temu jej liście charakteryzują się większą zawartością chlorofilu, co nadaje naparowi specyficznego zielonego koloru.
Tuż po zerwaniu liście herbaty matcha są suszone, a następnie mielone na pył. Tak przygotowany proszek może być wykorzystywany na bardzo wiele sposobów – zarówno kulinarnych, jak i kosmetycznych.
Jakie korzyści zdrowotne ma zielona herbata matcha?
Zostańmy jednak przy zastosowaniu spożywczym. Zielona herbata matcha ma bowiem szereg właściwości zdrowotnych, dzięki którym warto wzbogacić nią codzienną dietę. Oto one:
-
Źródło antyoksydantów
Zielona herbata matcha to prawdziwe bogactwo antyoksydantów. Zawiera ona dużą ilość katechin, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, co wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, które mogą wywoływać bardzo wiele chorób.
-
Detoksykacja organizmu
Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu w liściach herbata matcha wspomaga naturalną detoksykację organizmu, czyli pomaga usuwać z niego toksyny i metale ciężkie.
-
Pobudzenie i wsparcie koncentracji
Matcha zawiera kofeinę, która działa pobudzająco i wspiera koncentrację. Jednak dzięki obecności L-teaniny (aminokwas o działaniu uspokajającym) energia z matchy uwalniana jest stopniowo, co zapewnia długotrwały efekt, a jednocześnie ogranicza występowanie nagłych skoków i spadków energii, które są charakterystyczne podczas picia kawy.
-
Wspomaganie metabolizmu
Zielona herbata matcha to produkt przyspieszający metabolizm, który dodatkowo wykazuje działanie wspomagające spalanie tłuszczu.
-
Wzmacnianie układu odpornościowego
Matcha zawiera także wiele cennych witamin (A, C i K) oraz minerałów (potas, wapń i żelazo), które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Jak parzyć matchę?
Zielona herbata matcha to napój o licznych właściwościach zdrowotnych, który zdecydowanie warto mieć pod ręką – i to nie tylko wtedy, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii! Choć przygotowanie matchy w domu może wydawać się nieco skomplikowane, w rzeczywistości jest to niezwykle prosta czynność. Zobaczcie sami!
Sposób parzenia zielonej herbaty matcha:
- Wsyp 1-2 łyżeczki matchy do wysokiej szklanki.
- Zalej proszek niewielką ilością wody (ok. 100 ml) o temperaturze 70-80°C.
- Wymieszaj matchę z wodą za pomocą specjalnej miotełki (chasen) lub spieniacza do mleka – tak by powstał napar o jednolitej konsystencji.
- Uzupełnij szklankę wodą lub mlekiem. Gotowe!
Poznaj przepis na orzeźwiającą matcha latte!
Pogoda coraz piękniejsza, temperatura coraz wyższa – to znak, że nadchodzi lato! O tej porze roku chętniej sięgamy po bardziej orzeźwiające propozycje, najlepiej z dodatkiem sezonowych owoców. Dlatego na zakończenie mamy dla Was przepis na wyborną mrożoną matcha latte z truskawkami!
Składniki:
- 1 łyżeczka herbaty matcha,
- 100 ml wody,
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 80 gramów świeżych truskawek,
- kilka kostek lodu,
- cukier (opcjonalnie),
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki wsyp matchę, zalej ją podgrzaną wodą i wymieszaj za pomocą miotełki lub spieniacza do mleka. W osobnym naczyniu zblenduj truskawki (opcjonalnie z cukrem) na gładką masę. Przełóż truskawki do szklanki, a następnie uzupełnij ją mlekiem i kostkami lodu. Smacznego!