Wyobraź sobie truskawkę, która zachwyca intensywnym aromatem i słodyczą smaku. Czy uwierzysz, kiedy powiemy Ci, że była ona przechowywana przez wiele miesięcy? Właśnie na tym polega magia owoców liofilizowanych, które nie tracą swoich właściwości nawet po bardzo długim czasie. Jednocześnie są one wolne od konserwantów i sztucznych dodatków. Jak to możliwe? Chętnie Ci o tym opowiemy!
Owoce to produkty, które powinny być obecne w naszej codziennej diecie przez cały rok. Wiadomo jednak, że o ile letnią porą, kiedy pojawiają się tak długo wyczekiwane owoce sezonowe, nie stanowi to żadnego problemu, o tyle jesienią i zimą trudniej nam przestrzegać dobrego nawyku. Czy istnieje sposób na urozmaicenie jadłospisu także w trakcie chłodniejszych miesięcy? Jak najbardziej! Poznajcie owoce liofilizowane oraz ich cenne właściwości!
Owoce liofilizowane – co to takiego?
Zacznijmy jednak od początku, czyli od wyjaśnienia, czym są owoce liofilizowane. Według definicji są to świeże owoce poddawane liofilizacji, czyli procesowi mrożenia, a następnie zaawansowanemu suszeniu poprzez sublimację. Sublimacja to zjawisko, w którym woda w postaci lodu przechodzi bezpośrednio w stan pary, całkowicie pomijając fazę ciekłą. To właśnie dzięki temu owoce liofilizowane na długo zachowują swój naturalny smak, aromat oraz wartości odżywcze. Brzmi enigmatycznie? Już wyjaśniamy, o co chodzi!
Na czym polega liofilizacja owoców?
Liofilizacja owoców to bardzo zaawansowany proces, który składa się z kilku etapów:
- Mrożenie – świeże owoce zostają szybko zamrożone w bardzo niskiej temperaturze (poniżej -40°C). Szybkie mrożenie zapobiega tworzeniu się dużych kryształków lodów, dzięki czemu struktura komórkowa owoców pozostaje nienaruszona.
- Pierwsze suszenie – zamrożone owoce trafiają do komory próżniowej, gdzie zawarta w nich woda sublimuje, czyli zamienia się ze stałego stanu skupienia (lodu) bezpośrednio w stan gazowy (parę), z pominięciem stanu ciekłego.
- Drugie suszenie – w warunkach próżniowych z rozmrożonych owoców usuwane są resztki wilgoci.
Liofilizacja owoców to bezpieczny proces, który ma niewielki wpływ na strukturę chemiczną i fizyczną owoców, dzięki czemu w pełni zachowują one swoje naturalne właściwości.
Jakie właściwości mają owoce liofilizowane?
Skoro już o właściwościach mowa, chętnie opowiemy Wam, dlaczego owoce liofilizowane są tak cennym, zdrowym i często wybieranym produktem, który swobodnie można włączyć do codziennej diety. Wśród licznych zalet warto wymienić:
Bogactwo składników odżywczych
Liofilizacja w żaden sposób nie ingeruje w składniki odżywcze, jakie zawierają świeże owoce. Dlatego owoce liofilizowane to prawdziwa bomba witamin, minerałów i antyoksydantów. Sięgając po nie, można mieć pewność, że przekąska jest zdrowa i pełna cennych właściwości!
Naturalny smak i aromat bez konserwantów
Owoce liofilizowane charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem, które praktycznie nie odbiegają od tego, co oferują świeże owoce. Co jednak ważniejsze, proces liofilizacji jest w pełni naturalny, a zatem takie owoce są wolne od cukrów, konserwantów czy sztucznych dodatków.
Długi termin przydatności
Owoce liofilizowane mają bardzo długą datę przydatności – w odpowiednich warunkach mogą być przechowywane przez wiele miesięcy. Dlatego nie trzeba obawiać się, że stracą ważność, a my zostaniemy pozbawieni ulubionej przekąski.
Owoce liofilizowane to także zdrowa alternatywa dla tradycyjnych przekąsek i słodyczy, którą ze względu na lekką i wygodną formę, można mieć zawsze pod ręką. Z tego powodu są one chętnie wybierane jako wsparcie dla aktywnego stylu życia. Ogromną zaletą jest także fakt, że liofilizaty można stosować do wielu przepisów kulinarnych (np. owsianek, ciast, naleśników, lemoniad). W końcu najważniejsze: owoce liofilizowane są dostępne przez cały rok – także poza sezonem!
Owoce liofilizowane Green Touch – zasmakuj w różnorodności!
Chcesz zasmakować w zdrowych, pysznych i aromatycznych owocach liofilizowanych? U nas czekają na Ciebie zarówno tradycyjne owoce, takie jak maliny, truskawki czy liofilizowane wiśnie, jak i nieco bardziej egzotyczne propozycje. Ananas, mango, a może kiwi – które z nich wybierzesz?