Korzenne przyprawy, dojrzałe owoce, rozgrzewające potrawy. O tej porze roku kuchnia staje się wyjątkowo aromatyczna i przepełniona bogactwem różnorodnych smaków. Dziś przyjrzymy się aż dziewięciu najbardziej charakterystycznych kompozycji, którymi warto wzbogacić swoje codzienne menu. Czy wiesz, jak smakuje jesień? Przekonajmy się o tym wspólnie!
Jesień przede wszystkim kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi i długimi wieczorami, które uwielbiamy spędzać z kubkiem czegoś rozgrzewającego w dłoni. Piękne widoki, ciepły koc i dobra herbata to jednak niejedyne zalety tej złocistej pory roku. Oprócz tego bowiem jesień hojnie obdarza nas niezwykłym bogactwem smaków i aromatów. To czas, w którym natura obfituje w liczne warzywa, owoce i przyprawy, z których możemy wyczarować wiele wyjątkowych potraw – i nie tylko!
Jesteście gotowi, by poznać smaki, które tworzą wyjątkowy klimat tej niezwykłej pory roku? Czytajcie dalej!
Jesień w kuchni. Jakie produkty warto mieć na jesień?
-
Dynia, czyli królowa jesieni
Dynia to bez wątpienia jeden z najbardziej charakterystycznych i smakowitych symboli jesieni. Kojarzymy ją nie tylko z tradycjami związanymi z Halloween, ale przede wszystkim z licznymi możliwościami kulinarnymi. Jesienną dynię można spotkać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Jej oryginalny smak, delikatna konsystencja oraz piękna pomarańczowa barwa sprawiają, że jest ona niezastąpionym dodatkiem do wielu dań. Co więcej, świetnie komponuje się ona z wieloma jesiennymi przyprawami, takimi jak imbir, cynamon czy gałka muszkatołowa.
Najpopularniejsze przepisy z dynią: kawa Pumpkin Spice Latte, krem z dyni, puree z dyni.
-
Jabłka i gruszki, czyli owoce z polskiego sadu
Jesień to sezon, w którym królują produkty z polskich sadów, czyli jabłka i gruszki. Owoce te są podstawą wielu jesiennych potraw i deserów. To dlatego, że ich słodko-kwaśny smak idealnie komponuje się z wieloma składnikami i przyprawami – m.in. z rozgrzewającym cynamonem, aromatyczną wanilią, miodem, orzechami czy serami.
Najpopularniejsze przepisy z jabłkami i gruszkami: szarlotka, cydr, owoce zapiekane pod kruszonką, kompoty.
-
Śliwki, czyli słodycz pod wieloma postaciami
Kolejnym owocem kojarzącym się z jesienią są śliwki. Ich charakterystyczny słodko-kwaśny smak działa wprost orzeźwiająco, wyróżniając się jako dodatek do śniadań, deserów czy wypieków. Co więcej, na jesień śliwki bardzo często poddawane są procesowi suszenia, dzięki czemu można cieszyć się ich wyjątkowym smakiem nawet poza sezonem.
Najpopularniejsze przepisy ze śliwkami: knedle, ciasto ze śliwkami, schab ze śliwką.
-
Orzechy i migdały, czyli chrupiące przekąski
Mało kto wie, że jesienią zbieramy także orzechy – włoskie, laskowe czy migdały. Z tego powodu stały się one nieodłącznym symbolem jesieni. Docenia się je przede wszystkim za szerokie możliwości, co do zastosowania. Orzechy mogą bowiem stanowić zarówno ciekawe uzupełnienie jesiennych wypieków lub deserów, jak i samodzielną chrupiącą przekąskę.
Najpopularniejsze przepisy z orzechami: ciastka orzechowe, tarty orzechowe, bazy do ciast, dodatek do desek serów i wędlin.
-
Grzyby, czyli prawdziwe leśne skarby
Dla niektórych początek jesieni oznacza tylko jedno – czas grzybobrania! Świeże grzyby to bez wątpienia jeden z najbardziej smakowitych symboli tej wyjątkowej pory roku. Pod borowikami, podgrzybkami, kurkami czy maślakami aż uginają się stoły w wielu domach! Nie brakuje jednak kulinarnych inspiracji na ich wykorzystanie w jesiennym menu.
Najpopularniejsze przepisy z grzybami: zupa grzybowa, sos grzybowy, pierogi z grzybami.
-
Przyprawy korzenne, czyli coś na rozgrzanie
Kulinarna jesień pachnie korzennymi przyprawami, które wnoszą do dań i napojów odrobinę ciepła. Cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir czy anyż – dodawane do ciast, gorących napojów oraz wytrawnych potraw stają się nieodłącznym elementem jesiennych kompozycji.
Najpopularniejsze przepisy z przyprawami korzennymi: pierniczki, grzane wino, herbata z dodatkami.
-
Żurawina, czyli słodko-kwaśny akcent jesieni
Z pozoru niewielkie, potrafią jednak odmienić oblicze każdej potrawy. Owoce żurawiny mogą mieć bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, doskonale komponując się z mięsami czy deserami. Ich intensywnie czerwony, wyrazisty kolor oraz słodko-kwaśny smak sprawiają, że świetnie sprawdzają się w roli dodatku lub zdrowej przekąski.
Najpopularniejsze przepisy z żurawiną: żurawinowa konfitura, grillowany oscypek z żurawiną, kaczka z żurawiną.
-
Miód, czyli złocista słodycz prosto z natury
Miód spożywamy przez cały rok, jednak w jesiennych miesiącach szczególnie doceniamy jego cenne właściwości. Oprócz solidnego wsparcia dla układu odpornościowego każdy słoiczek tego złocistego produktu niesie ze sobą bogactwo smaku, słodyczy i aromatu. Z tego powodu idealnie nadaje się on zarówno do herbaty, jak i jako dodatek do sosów czy wypieków. Niektóre gatunki miodu są także niezastąpione, jeżeli chodzi o przyrządzanie marynat do mięs i ryb.
Najpopularniejsze przepisy z miodem: herbata z miodem i cytryną, piernik, pieczone jabłka z miodem.
-
Kasztany, czyli jadalny przysmak
Jadalne kasztany coraz bardziej zyskują na popularności. Nic dziwnego, bowiem ich słodki, nieco orzechowy smak potrafi podbić serce każdego miłośnika jesiennych przysmaków! W krajach śródziemnomorskich jadalne kasztany szczególnie mocno kojarzą się z porą jesieni, gdzie są traktowane jako rozgrzewająca przekąska oraz składnik wielu farszów i mięs.
Najpopularniejsze przepisy z kasztanami: pieczone kasztany, krem z kasztanów do wypieków, ciasto kasztanowe.
Poznaj smaki jesieni z Green Touch!
Pod wieloma względami jesień to wyjątkowa pora roku. Kuchnię wypełniają smaki i aromaty tak charakterystyczne dla tych chłodnych, krótkich dni. Dynia, jabłka, przyprawy korzenne czy grzyby tworzą niepowtarzalny klimat, a dodane do ulubionych potraw, czynią je bardziej wyrazistymi i sycącymi.
Jeżeli poszukujesz jesiennych smaków i aromatów, koniecznie zajrzyj do naszego sklepu. Znajdziesz tutaj produkty, które pomogą Ci przygotować jesienne menu we własnych czterech kątach!