Choć o gustach się nie dyskutuje, dziś będzie właśnie o nich. Herbata gości na naszych stołach zarówno podczas oficjalnych spotkań, jak i rodzinnych przyjęć. Podawana jest na weselach, konferencjach biznesowych, a nawet urodzinach i innych uroczystościach. Niekiedy pełni rolę oryginalnego upominku dla gości. Wybór różnorodnych odmian jest na tyle bogaty, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Ważny jest jednak sposób podania napoju - zgodny z zasadami savoir-vivre.
W lokalach gastronomicznych herbatę można serwować w sposób tradycyjny, w porcelanowym lub żeliwnym czajniczku wypełnionym wrzątkiem z dołączoną filiżanką. W restauracjach hotelowych i salach konferencyjnych, gdzie posiłki podawane są w formie bufetu, znacznie lepszym rozwiązaniem będzie użycie warnika. To popularne urządzenie wyposażone w system grzejny wykorzystywane jest podczas organizacji imprez takich jak wesela, a także w trakcie spotkań służbowych i szkoleń. Na przyjęciach nie powinno się natomiast podawać herbaty w torebkach.
Jaki rodzaj herbaty liściastej wybrać?
Jedną z najbardziej popularnych odmian jest herbata czarna o niezwykle intensywnym aromacie. Z rozmaitymi dodatkami tworzy niepowtarzalne połączenia smakowe. Starannie skomponowane mieszanki zawierają więc nie tylko najlepszej jakości liście, ale także przyprawy, liofilizowane lub kandyzowane owoce czy kwiaty. Rozpieszczają podniebienie, a przy tym prezentują się zjawiskowo. Będę doskonałym urozmaiceniem weselnego lub urodzinowego menu.
Na szczególną uwagę zasługuje także łagodna w smaku herbata zielona. Napar z niepoddanych fermentacji liści przybiera charakterystyczny, zielonkawo-żółty kolor. Choć odznacza się delikatnością, nie jest do końca pozbawiony charakternej goryczki. Wszystko zależy od mocy wywaru. To z pewnością bardziej wykwintna propozycja, odpowiednia na formalne spotkania biznesowe.
Podczas rodzinnych uroczystości, warto także rozważyć podanie oryginalnych herbat liściastych z różnych zakątków świata. Wśród najciekawszych odmian znajdują się: rooibos, oolong, Chai Masala itp.