Czy wiesz, że każda kawa ma unikalne cechy, które nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu? Tak naprawdę profil smakowy zaczyna kształtować się już na etapie uprawy ziaren kawowca. Do momentu, gdy zaparzona kawa trafia prosto do naszej filiżanki, jeszcze kilkukrotnie może zmienić się jej smak. Jakie czynniki mają na to decydujący wpływ? Zachęcamy do zapoznania się z artykułem na ten temat!
Kawa – jedno pojęcie, które ma tak wiele znaczeń! Różnorodność smaków i aromatów tego trunku sprawia bowiem, że na próżno szukać jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, ile rodzajów kawy wyróżniamy na całym świecie. Różnice między poszczególnymi naparami mogą być subtelne i zauważalne wyłącznie dla właścicieli bardzo wyczulonych kubków smakowych. Sprawdźmy więc, co tak naprawdę może mieć wpływ na ostateczny smak kawy!
Uprawa i pochodzenie
Profil smakowy każdej kawy wykształca się już na etapie pochodzenia ziaren, z których jest ona produkowana. Warunki klimatyczne oraz gleba, w której dojrzewa kawowiec, bezpośrednio wpływają na charakterystyczny smak i aromat jego owoców. Znaczenie mogą mieć takie czynniki jak: środowisko, wilgotność, temperatura, opady, a nawet położenie plantacji (wysokość nad poziomem morza). Tym samym kawy z różnych krajów i regionów świata z pewnością będą różnić się między sobą.
Skoro już o kawowcu mowa, także jego odmiana będzie miała dominujący wpływ na profil smakowy kawy. Najpopularniejsze gatunki to oczywiście Arabika i Robusta. Pierwsza z nich znana jest z delikatnych, bardziej złożonych smaków, podczas gdy drugą charakteryzuje mocniejszy smak i wyższa zawartość kofeiny.
W końcu na jakość kawy – a co za tym idzie, także na jej smak i aromat – mogą wpływać metody zbioru. Z reguły ręczne zbiory pozwalają na dokładniejszą selekcję owoców kawowca, dzięki czemu kawa pozyskiwana w ten właśnie sposób ma lepszy, szlachetniejszy smak.
Przetwarzanie ziaren kawowca
Tuż po zbiorach rozpoczyna się proces przetwarzania ziaren kawowca. To, w jaki sposób się to odbywa – czy poprzez mokrą, czy suchą fermentację – również ma wpływ na ostateczny kształt trunku. O wiele więcej wnosi jednak proces palenia kawy. Trzystopniowa skala prażenia ziaren (jasne, średnie, ciemne) bezpośrednio wpływa na nuty smakowe i aromatyczne każdego gatunku.
Jaśniejsze ziarna będą smakowały tym, którzy lubią w kawie owocowe, nieco kwaskowate nuty. Z kolei ciemniejsze będą idealne dla tych, którzy lubią orzechowo-czekoladowy, goryczkowaty posmak.
[product id="22604624, 22604375, 22604622, 22604864"]
Sposób parzenia i podania
W końcu za ostateczny smak kawy będą odpowiadać także czynniki nie tyle zależne od procesu produkcji, ile od nas samych. Przede wszystkim jest to sposób przygotowania kawy. W tym aspekcie dużą rolę odgrywa zarówno metoda parzenia (o najpopularniejszych możecie przeczytać TUTAJ), jak i stopień zmielenia ziaren, jakość wody czy czas ekstrakcji.
Dodatki, które odmienią smak kawy
Jeżeli lubisz eksperymentować, możesz też samodzielnie pobawić się smakiem kawy! Wystarczy, że dodasz do niej odrobinę takich dodatków, jak mleko, cukier czy czekolada. Osobom lubiącym wyzwania smakowe proponujemy kawę z mieszanką przypraw, syropem smakowym czy domowym likierem.
Oprócz własnych kompozycji smakowych możesz wykorzystać też nasze gotowe mieszanki najwyższej jakości ziaren kawy z ulubionymi dodatkami. Najlepsze kawy smakowe znajdziesz w sklepie internetowym Green Touch!
[product id="22604386, 22604076, 22604740, 22604993"]