Jesień dopiero się zaczęła, a Ty już tęsknisz za letnimi owocami? Zmiana pory roku wcale nie musi oznaczać pożegnania z ulubionymi smakami! Szczególnie że teraz możesz mieć je na wyciągnięcie ręki – a raczej na odkręcenie słoiczka! Jesienną porą w domowych spiżarniach rządzą naturalne konfitury. Które z nich najlepiej smakują podczas chłodniejszych dni? Sprawdźmy!
Jesień to zdecydowanie najbardziej nostalgiczna pora roku. W trakcie jej trwania chętnie wracamy wspomnieniami do letniego słońca i smaków, które mu towarzyszą. Nie wszystko jednak musi kończyć się wraz z ostatnimi podrygami ciepła! Wbrew pozorom jesień to pora obfitująca w owoce i warzywa, z których chętnie tworzymy domowe przetwory. I słusznie, ponieważ w tych niewielkich słoiczkach zamykamy nie tylko wyjątkowe smaki, ale też masę zdrowia i dobrego samopoczucia!
Dlaczego konfitury to dobry produkt na jesień?
Owocowe konfitury to produkty, które chętnie spożywamy przez cały rok. Mimo to przyjęło się, że najbardziej kojarzymy je z jesienią, kiedy to ciepłe dni zastępują długie, chłodne wieczory. Dlaczego uznaje się, że domowe przetwory idealnie sprawdzają się właśnie o tej porze roku? Z kilku prostych powodów!
Przede wszystkim dzięki konfiturom możemy zamknąć ulubione sezonowe smaki w słoiczkach, a następnie sięgać po nie zawsze wtedy, kiedy najdzie nas na to ochota. Zmieniające się pory roku nie są żadnym ograniczeniem! Dzięki temu nie musimy przez cały rok czekać, by poczuć na języku smak soczystych porzeczek czy słodkich wiśni. Oprócz smaku nie do podrobienia każdy słoiczek obfituje też w witaminy i minerały, które są niezwykle cenne w okresie jesienno-zimowym.
Domowe konfitury to też zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Kiedy więc pojawi się ochota na słodkie, swobodnie możemy udać się do spiżarni po słoiczek czegoś dobrego. Kolejny argument dotyczy uniwersalności zastosowania. Przetwory można wykorzystywać do wielu różnych dań i potraw, na bardzo wiele sposobów. Każdy, kto choć raz spróbował domowych przetworów, doskonale wie, że jak nic potrafią one osłodzić chłodne dni!
[product id="22604787, 22604822, 22604823, 22604824"]
Do czego można wykorzystać owocowe konfitury?
Skoro już mowa o licznych możliwościach zastosowania konfitur w domowych przepisach, poniżej przedstawiamy Wam listę sposobów, w jakie możecie wykorzystać przetwory we własnych czterech kątach:
- konfitura jako dodatek do herbaty: konfitury idealnie nadają się do jesiennych herbat, nie tylko podbijając ich smak, ale też dodając odrobinę słodyczy,
- konfitury jako smarowidło pieczywa: domowe przetwory idealnie komponują się ze świeżo wypieczonym chlebem, bułkami czy croissantami,
- przetwory na śniadanie: konfitury idealnie pasują także na stół śniadaniowy, na którym królują wszelkiego rodzaju pyszności – od pancakesów, poprzez owsianki i jaglanki, aż po granolę z jogurtem i owocami,
- smarowidło do ciast i deserów: konfitury (szczególnie te produkowane z kwaśnych owoców) świetnie komponują się ze słodyczą ciast i deserów, dzięki czemu można bezpiecznie tworzyć z nich kremy, jak również używać ich jako nadzienia do bułeczek, muffinek czy ciasteczek,
- konfitury jako dodatek do mięs: konfitury dobrze czują się też w towarzystwie dań mięsnych, podkręcając ich smak i stanowiąc ciekawy akcent,
- konfitury do deski serów: równie dobrze smakuje połączenie owocowych konfitur z ulubionymi serami, zarówno w formie wieczornej przekąski, jak i standardowego dania.
Jesienne kompozycje czy smaki lata – jakie konfitury wybrać?
Konfitury to jeden z obowiązkowych elementów wyposażenia każdej domowej spiżarni. Kiedy nadchodzi chłód, warto mieć pod ręką słoiczki z dobrze przetworzonymi, ulubionymi owocami. Które z nich najlepiej nadają się na jesień? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie! Tak naprawdę konfitury można tworzyć praktycznie z każdych owoców. Wszystko zależy więc od naszych indywidualnych preferencji i upodobań.
Jeżeli wolimy typowo jesienne akcenty, z pewnością zasmakują nam przetwory produkowane z pomarańczy, żurawiny, śliwek, pigwy czy wiśni. Dodatkowo możemy sięgnąć po konfitury wzmacniane przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon czy goździki. Do tych, którzy gustują w smakach lata, o wiele bardziej przemówią konfitury z mango, ananasa, papai czy melona. Tego typu przetwory wniosą w jesienny klimat odrobinę tropikalnych doznań!
[product id="22605316, 22605324, 22605466, 22605315"]
Poznaj smaki naturalnych przetworów od Green Touch!
W Green Touch sprostamy wymaganiom każdego! Mamy coś zarówno dla miłośników jesiennych przysmaków, jak i osób tęskniących za sezonowymi, letnimi owocami. Wśród licznej kolekcji naturalnych konfitur i przetworów owocowych znajdziecie tradycyjne konfitury z wiśni, jagód, malin, truskawek, żurawiny czy porzeczki, które idealnie komponują się z herbatami oraz potrawami.
Z kolei miłośnicy nieco bardziej nietypowych rozwiązań, na pewno docenią nasze pyszne kompozycje, w których króluje mango, papaja czy zielony melon. Ogromną popularnością cieszą się także naturalne konfitury z serii The Jar, które są słodzone cukrem trzcinowym.
Odkryj świat przepysznych naturalnych konfitur od Green Touch i otul się wyjątkowym smakiem tej jesieni!
[product id="22605322, 22605321, 22605318, 22605320"]