Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Najważniejsze właściwości orzechów i bakalii

0

Włoskie, laskowe, nerkowce. Rodzynki i suszone owoce. Orzechy i bakalie niewątpliwie są jednym z ciekawszych i smakowitszych dodatków do naszej codziennej diety. Od wieków znajdują zastosowanie zarówno w tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Co jednak ważne, charakteryzuje je szereg właściwości, dzięki którym działają odżywczo i wspomagają nasze zdrowie. Przyjrzyjmy się więc, co dobrego może wyniknąć z regularnego spożywania orzechów i bakalii!

Orzechy i bakalie jako zdrowy element diety

W towarzystwie serów i wędlin. Jako dodatek do mięs, pizzy czy dań z makaronem. Oblane czekoladą lub… wyjadane prosto z opakowania! Orzechy i bakalie w kuchni mogą towarzyszyć nam na wiele sposobów. Jedno jest pewne: są one wyjątkowym urozmaiceniem nie tylko smaku, ale i codziennej diety.

Orzechy i bakalie to zdrowa alternatywa dla słodyczy, którą warto włączyć do codziennego jadłospisu. Szczególnie przemawia za tym fakt, iż stanowią one bogactwo cennych składników odżywczych – takich jak białko, błonnik, witaminy czy minerały. Dodatkowo przekąska ta zawiera zdrowe tłuszcze, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jakie są najważniejsze właściwości, dla których warto spożywać bakalie i orzechy? Sprawdźmy!

Jakie właściwości mają orzechy?

Każdy zdrowy, lecz w inny sposób! Warto pamiętać, że wśród orzechów każdy gatunek ma swoje unikalne właściwości. Poznajmy je:

  1. Migdały

Migdały to orzechy bogate w witaminę E, która jest znana z działania antyoksydacyjnego. Dodatkowo zawierają one dużo błonnika, który wspomaga trawienie i obniża poziom złego cholesterolu. W migdałach znajdziemy także dużo białka, magnezu, wapnia czy żelaza.

  1. Orzechy włoskie

Orzechy włoskie mają bardzo dużo kwasu foliowego, który wspiera prawidłowy rozwój komórek. Ponadto są one cennym źródłem kwasów ALA i Omega-3, co korzystnie wpływa na pracę serca. Dodatkowo orzechy włoskie zawierają witaminę E, miedź czy mangan.

  1. Orzechy laskowe

W orzechach laskowych znajdziemy zdrowe tłuszcze, w tym kwas oleinowy. Ponadto zawierają one wiele witamin z grupy B, miedzi, magnezu i fosforu.

  1. Nerkowce

Orzechy nerkowca to gatunek bogaty w kwas foliowy, witaminę K oraz miedź. Dodatkowo nerkowce są cennym źródłem magnezu, który odgrywa bardzo ważną rolę we wspieraniu funkcji mięśni i nerwów. Co więcej, orzechy te zawierają dużo przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten.

  1. Orzechy ziemne

Orzeszki ziemne to bogate źródło białka roślinnego, które zawiera witaminę B3, tak ważną dla prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Dodatkowo są one bogate w magnez, fosfor, potas i cynk.

  1. Orzechy brazylijskie

W orzechach brazylijskich znajdziemy dużą dawkę zdrowych tłuszczów i białka. Są także źródłem witaminy E i B1. Do tego zawierają dużo selenu, który wspiera zdrowie tarczycy.

  1. Orzechy makadamia

Orzechy makadamia to gatunek bogaty w kwas oleinowy, które wykazuje działanie korzystne dla serca. Zawierają one mangan, witaminę B1 oraz cynk. Dodatkowo charakteryzują się niewielką zawartością białka.

 

[product id="22605204, 22605214, 22605211"]

 

Jakie właściwości mają suszone owoce?

Oprócz orzechów w bakaliach znajduje się także duża dawka nasion i suszonych owoców. W jaki sposób wpływają one na nasze zdrowie?

  1. Rodzynki

Rodzynki, czyli suszone winogrono, to jedna z najpopularniejszych zdrowych przekąsek. Są one bogate w naturalne cukry, szczególnie fruktozę. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, potasu, żelaza, witaminy B6 oraz kwasu foliowego.

  1. Suszone śliwki

W suszonych śliwkach znajdziemy wiele cennego błonnika, który wspomaga prawidłowe działanie układu trawiennego. Ponadto są one cennym źródłem witaminy K, witaminy A potasu i białka.

  1. Suszone morele

Suszone morele są bogate w witaminę A, która korzystnie wpływa na kondycję skóry i oczu. Dodatkowo zawierają błonnik, potas, magnez i żelazo.

  1. Suszona żurawina

Suszona żurawina jest bogata w antyoksydanty, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo owoce te wspierają układ moczowy, a dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomagają trawienie. Ponadto żurawina zawiera dużo witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B.

  1. Suszone wiśnie

W suszonych wiśniach znajdziemy dużo antyoksydantów, które chronią komórki oraz pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Zawartość błonnika wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit.

  1. Daktyle

Daktyle zawierają dużo naturalnych cukrów, dzięki czemu stanowią bogate źródło energii. Ponadto dostarczają one takich wartości odżywczych, jak błonnik, potas, magnez i żelazo.

  1. Nasiona dyni i słonecznika

Nasiona dyni i słonecznika to produkty będące bogatym źródłem białka roślinnego. Zawierają witaminę E, witaminę B1, magnez, miedź, selen, cynk, żelazo i kwas foliowy.

 

[product id="22605209, 22605203, 22605208"]

 

Dlaczego warto sięgać po bakalie i orzechy?

Bez wątpienia orzechy i bakalie to wartościowa przekąska, która pomaga nam pozostać w dobrym zdrowiu i dba o nasze samopoczucie. Oprócz cennych wartości odżywczych bakalie dostarczają nam także bardzo dużo błonnika, który jest odpowiednim narzędziem do regulacji trawienia. Co więcej, orzechy i bakalie włączone do diety pomagają wspierać prawidłową wagę. To także produkty dobre dla naszego serca i mózgu. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów przekąska ta zmniejsza ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób przewlekłych. Po orzechy i bakalie zdecydowanie więc warto sięgać!

Słodka chwila, czyli bakalie i orzechy w czekoladzie od Green Touch!

A gdyby tak połączyć coś dobrego z czymś zdrowym? Właśnie w ten sposób powstała kolekcja bakalii w czekoladzie od Green Touch! U nas każdy łasuch znajdzie coś dla siebie, jednocześnie dostarczając swojemu organizmowi niezbędnych substancji odżywczych.

Wśród naszych produktów znajdziecie zarówno klasyczne propozycje, takie jak orzechy włoskie w gorzkiej czekoladzie, orzechy nerkowca w mlecznej czekoladzie czy też wiśnie w gorzkiej czekoladzie, jak i bardziej nietypowe smakowitości, w postaci liofilizowanych malin w białej czekoladzie, kokosowych kostek w mlecznej czekoladzie czy ziaren kawy w gorzkiej czekoladzie.

Poznaj je wszystkie i rozsmakuj się w wyjątkowych bakaliach w czekoladzie od Green Touch!

 

[product id="22605213, 22605210, 22605206, 22605207"]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium