Niebanalna herbata mrożona – pomysły i inspiracje

0
Niebanalna herbata mrożona – pomysły i inspiracje

Jeżeli znudziło ci się picie wody z lodem, wolałbyś skosztować czegoś bardziej orzeźwiającego niż sok owocowy, przygotuj herbatę mrożoną. Ten napój szybko ugasi pragnienie w najgorętszy dzień, a przy tym świetnie smakuje i może równie dobrze się prezentować. Oto kilka sposobów na to, jak sprawić, by mrożona herbata miała wyborny aromat oraz była efektowna!

Sposoby przygotowywania mrożonej herbaty

Aby móc cieszyć się orzeźwiającą, zimną herbatą, niekoniecznie trzeba parzyć liście. Mimo że jest to ciągle najpopularniejszy patent na domowy, mrożony herbaciany napój, to coraz więcej osób decyduje się na alternatywne metody. Należą do nich:

  • cold brew – aby przygotować taką herbatę, potrzebne są 3 łyżki suszu na półtora litra zimnej wody. Po zalaniu liści wodą dzbanek należy włożyć do lodówki na minimum 4 godziny – jednak napój będzie smakował najlepiej, gdy będzie nabierał aromatu przez całą noc. Do przygotowania cold brew najlepiej wykorzystać herbatę białą, zieloną lub oolong. Natomiast jeśli wybór padnie na inny gatunek, to liście będą wymagały tego, aby dodatkowo parzyć je przez kilkanaście sekund w gorącej wodzie
  • shinobicha – to stara, japońska metoda przygotowywania herbaty na zimno. Aby w ten sposób przyrządzić mrożony, herbaciany napój, najlepiej sięgnąć po liście sencha lub gyokuro. Nie zalewa się ich ani gorącą, ani zimną wodą, ale przykrywa się je lodem. Niektórzy uważają, że herbata ta jest gotowa dopiero wtedy, gdy cały lód się rozpuści, a inni stopniowo przelewają skraplający się napój do szklanki czy filiżanki.

Natomiast w Paragwaju przygotowuje się terere – jest to yerba mate na zimno. Napój ten powstaje z dużej ilości suszu, dlatego, mimo że zalewa się go zimną wodą (lub sokiem owocowym) i dodaje się do niego kostki lodu, jest niezwykle intensywny oraz ma działanie pobudzające. Taka orzeźwiająca yerba jest przechowywana przez Paragwajczyków w specjalnych termosach.

Jak zrobić domową herbatę mrożoną?

Napój ten to świetna alternatywa dla soków owocowych czy zimnej wody – zwłaszcza że można przygotować go na tak wiele sposobów. Warto wykorzystać do tego herbatę z dodatkiem cytrusowych i egzotycznych owoców, czyli np. ze skórką cytryny, suszoną pomarańczą, grejpfrutem. Można też iść o krok dalej i do herbacianej mieszanki dodać suszone kwiaty. Zyska na tym smak i wygląd napoju.

Oprócz tego suszone kwiaty mogą znaleźć się we wnętrzu kostki lodu, a także warto wsypać je do już gotowego napoju. W mrożonej herbacie mogą znaleźć się też świeże owoce oraz mięta czy melisa. Jednak kluczem do tego, aby była ona smaczna i aromatyczna, jest dobrej jakości herbaciany susz.

Są tacy, którzy do tego mrożonego napoju dodają cukier lub słodkie syropy. Ich o wiele zdrowszymi zamiennikami mogą być miód i naturalne, niesłodzone soki owocowe.

Do przygotowania herbaty na zimno potrzebna jest porcja dobrej jakości liści, lód i garść ulubionych dodatków. Jeśli w napoju znajdą się suszone kwiaty, duże kawałki owoców, warto go wyeksponować i podawać w szklanym dzbanku. Taki napój orzeźwi na co dzień i zrobi furorę na przyjęciu!

[p=22604488,22595471,22604676,22604511,22604897,22604902]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty Paczka w Weekend) już od 149,00 zł.
Poczytaj artykuły
Blog kategorie
Blog chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium