Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Suszone kwiaty jadalne - co warto o nich wiedzieć?

0
Suszone kwiaty jadalne – co warto o nich wiedzieć?

Wyobraź sobie danie, które nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też prezentuje się niczym prawdziwe dzieło sztuki. Wbrew pozorom uzyskanie takiego efektu wcale nie jest skomplikowane, szczególnie dla znawców i miłośników kolorowych, przyciągających wzrok suszonych kwiatów jadalnych. Od egzotycznych herbat, aż po finezyjne desery i dania główne – jaki sposób można wykorzystać je w kuchni? Zobaczcie sami!

Suszone kwiaty jadalne nie bez powodu cieszą się tak ogromnym zainteresowaniem. Wykorzystywanie ich do przygotowywania potraw wiąże się bowiem z wieloma zaletami – nie tylko tymi widocznymi „gołym okiem”!

Kwiaty jadalne to produkt, który z pewnością wpłynie na estetykę każdej potrawy, którą ozdobimy za ich pomocą. To jednak nie wszystko. Produkt ten nadaje bowiem daniom unikalnego smaku i aromatu. Co więcej, jest on bogaty w cenne właściwości zdrowotne.

Ale o tym zaraz! Zacznijmy od początku, czyli od wyjaśnienia jak powstają kwiaty jadalne?

Czym są i jak powstają kwiaty jadalne?

Jak sama nazwa wskazuje, kwiaty jadalne to te rośliny, które nadają się do spożycia. Bardzo istotnym aspektem jest, by ich uprawa odbywała się bez użycia pestycydów. Kwiaty jadalne mogą występować zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Co należy zrobić, aby móc bezpiecznie dodać je do wybranej potrawy lub napoju?

W przypadku świeżych kwiatów sprawa jest prosta – wystarczy delikatnie przemyć kwiat, uważając, by nie naruszyć jego delikatnej struktury. Z suszonymi kwiatami jest nieco trudniej, gdyż trzeba je odpowiednio przygotować. Jak suszyć kwiaty jadalne i czy można zrobić to w domu? Jak najbardziej! Proces suszenia kwiatów jadalnych można podzielić na kilka etapów:

1. Zbieranie kwiatów

W pierwszej kolejności należy oczywiście zebrać kwiaty. Ale uwaga! Nie wszystkie gatunki nadają się do jedzenia, dlatego w razie wątpliwości lepiej zrezygnować z zerwania danego gatunku. Kwiaty najlepiej zrywać wcześnie rano, wtedy bowiem są najświeższe.

2. Przygotowywanie kwiatów

Zerwane kwiaty następnie należy przygotować do suszenia – usuwając łodygi i liście, zachowując wyłącznie płatki.

3. Suszenie kwiatów

Odpowiednio przygotowane kwiaty należy poddać procesowi suszenia – na powietrzu, w ciemnym, przewiewnym miejscu. Do suszenia kwiatów jadalnych można też użyć tradycyjnej suszarki do żywności. Warto pamiętać, że płatki nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z promieniami słonecznymi, gdyż mogą one negatywnie wpływać nie tylko na wygląd kwiatów, ale też ich cenne właściwości.

4. Przechowywanie kwiatów

Suszone kwiaty jadalne mają bardzo długą zdatność do spożycia, jednak trzeba przechowywać je w odpowiedni sposób. Wysuszone płatki najlepiej umieścić w szczelnym, szklanym pojemniku, w którym nie będą miały styczności ze światłem i wilgocią.

Najpopularniejsze gatunki kwiatów jadalnych

Jak już wcześniej wspominaliśmy, nie wszystkie gatunki kwiatów nadają się do jedzenia. Warto mieć to na uwadze, gdyż niektóre z nich mogą być dla człowieka nawet trujące! Poniżej prezentujemy Wam listę sprawdzonych, w pełni bezpiecznych kwiatów, których liście możecie swobodnie dodawać do swoich potraw i kulinarnych eksperymentów:

  • nagietek – to kwiat o delikatnym, lekko gorzkim posmaku, znany z cennych właściwości leczniczych,
  • róża – płatki o słodkim, pudrowym smaku, których bardzo często używa się do aromatyzowania potraw i herbat,
  • lawenda – intensywnie kwiatowy aromat lawendy sprawia, że jej płatki to jedna z cenniejszych przypraw w kuchni,
  • fiołek – kwiat o delikatnym, słodkim posmaku, który bardzo często poddaje się procesowi kandyzacji, by następnie zdobić nim ciasta i desery,
  • chaber – płatki o subtelnym, słodkim smaku, które dodatkowo finezyjnie się prezentują,
  • begonia – płatki o lekko kwaśnym posmaku (przypominające smak cytryny), które idealnie nadają się do sałatek oraz deserów,
  • chryzantema – kwiat o delikatnym smaku, który niektórym kojarzy się z zieloną herbatą, bardzo popularny jako dodatek w kuchni azjatyckiej,
  • aksamitka – charakteryzuje się nieco ostrym, pieprzowym smakiem, przez co jej płatki są używanie nie tylko do tradycyjnych potraw, ale i aromatyzowania oliw oraz octów,
  • goździk – płatki w smaku przypominające połączenie gałki muszkatołowej z cynamonem, które doskonale sprawdzają się w ziołowych herbatach,
  • pelargonia – kwiat o słodkim, cytrusowo-różanym posmaku, który idealnie sprawdzi się jako dekoracja deserów oraz dodatek do herbat, sałatek lub aromatyzowania wypieków.

Do czego można stosować suszone kwiaty?

Podsumujmy więc, jakie zastosowanie w kuchni mogą mieć suszone kwiaty jadalne?

  • herbaty i napary,
  • desery,
  • sałatki,
  • zupy i dania główne,
  • napoje (koktajle, lemoniady).

Korzyści Zdrowotne i Wartości Odżywcze

Suszone kwiaty jadalne dobrze smakują, jeszcze lepiej się prezentują. Oprócz tego jednak są one także cennym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy (z grupy B oraz C), minerały (m.in. wapń czy żelazo) oraz antyoksydanty. Regularne spożywanie jadalnych kwiatów może znacznie poprawić kondycję skóry. Pozytywnie wpływa też na działanie układu odpornościowego i immunologicznego.

Jeżeli więc zastanawiasz się, czy warto urozmaicić swoją dietę kolorowym dodatkiem w postaci jadalnych kwiatów, zdecydowanie polecamy Ci podjąć się tego wyzwania! Kwiaty jadalne poszerzą Twoje kulinarne horyzonty, czyniąc każdy posiłek wyjątkowym przeżyciem.

Najlepsze suszone kwiaty jadalne znajdziesz oczywiście w naszym sklepie internetowym. Zapraszamy!

[product category_id="2244321" slider="true" onlyAvailable="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium