Z pozoru całkowicie różne, o odmiennym smaku i aromacie. A jednak zasmakowały w nich miliardy ludzi na całym świecie! Między kawą i herbatą zdecydowanie więcej jest różnic niż podobieństw. Ktoś mógłby pokusić się nawet o stwierdzenie, że to napoje z dwóch zupełnie innych światów. Czy to jednak prawda? Sekret tkwi we właściwościach, które chętnie Wam przedstawimy!
Odwieczny pojedynek między kawą i herbatą przybrał wręcz kultowy status. Niektórzy uważają, że jest to jeden z tematów tworzących największy podział w społeczeństwie. My jednak jesteśmy zwolennikami twierdzenia, że filiżanka ulubionej kawy czy herbaty o wiele bardziej łączy, aniżeli dzieli. 😉
No dobrze, ale jak to jest z tymi różnicami i podobieństwami między dwoma najpopularniejszymi napojami świata? Sprawdźmy!
Kawa i herbata – pochodzenie oraz produkcja
Różnice między kawą i herbatą widać już na etapie pochodzenia. Ziarna kawy i ich wyjątkowe właściwości zostały odkryte przez plemiona etiopskie w Afryce. Do Europy zaś napój ten przywędrował dopiero między XII a XIII wiekiem. Z kolei herbata to trunek pochodzący z południowo-wschodniej Azji, który po raz pierwszy znalazł zastosowanie już w IV-VI wieku. Na nasz kontynent trafił prawdopodobnie dopiero w XVI wieku.
Oprócz pochodzenia, różnice między kawą i herbatą dotyczą także produkcji. Kawa to napój przyrządzany z palonych, a następnie poddawanych obróbce ziaren kawowca. Z kolei herbata produkowana jest z liści i pąków roślin z rodzaju kamelia (Camellia). Zarówno kawa, jak i herbata mają wiele odmian, które decydują o ich aromacie oraz profilu smakowym.
Kawa a herbata. Różnice w składzie
Kolejna różnica między kawą a herbatą widoczna jest w składzie obu naparów. Kawa jest bogata w węglowodany, które stanowią mniej więcej 40% suchej masy kawy. To bardzo dużo w przeciwieństwie do herbaty, w której zawartość cukrów prostych i złożonych wynosi około 15-20%. W kawie znajdziemy także o wiele więcej tłuszczów niż w herbacie – podczas gdy herbata zawiera wyłącznie śladowe ilości tłuszczu, sucha masa kawowa może mieć ich nawet 18%.
Susz herbaciany przebija jednak ziarna kawowca pod względem obecności aminokwasów – w kawie jest ich ok. 15%, a w herbacie nawet do 25%. Herbata wygrywa z kawą również w przypadku zawartości polifenoli, znanych z właściwości antyoksydacyjnych. Tym, co zaś łączy oba napoje jest fakt, że są one bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak:
- witamina C,
- witaminy z grupy B,
- potas,
- magnez,
- mangan,
- selen,
- fluor.
[product id="22604005, 22595527, 22604051, 22604052"]
Kawa czy herbata. Co lepiej pobudza?
Dla wielu osób najważniejszą właściwością kawy i herbaty jest działanie pobudzające. Wszystko za sprawą zawartości kofeiny (teiny, jeżeli pochodzi ona z liści herbaty). Co to takiego? Kofeina to naturalna substancja psychoaktywna. Należy do alkaloidów i jest produkowana przez rośliny z azotu pozyskiwanego z gleby.
Za co ludzie kochają kofeinę? Przede wszystkim za to, że jak za dotknięciem magicznej różdżki potrafi ona zniwelować znużenie czy zmęczenie. Wzmaga koncentrację, zwiększa wydajność pracy oraz poprawia uważność i szybkość reakcji. Dodatkowo kofeina pozytywnie wpływa na zdrowie i przemianę materii.
A jak z jej zawartością w kawie i herbacie? Dużo zależy od gatunku, jednak zazwyczaj zawartość kofeiny w filiżance kawy (150 ml) wynosi od 60 do 120 mg. Z kolei filiżanka herbaty zawiera ok. 30-35 mg kofeiny. Warto jednak pamiętać, że w tym wypadku zawartość zależy nie tylko od gatunku herbaty, ale też stopnia parzenia. Szklanka mocnej herbaty może mieć nawet 105 mg teiny!
Co jest zdrowsze kawa czy herbata?
Na sam koniec pozostawiliśmy najważniejszą kwestię, która wielu miłośnikom obu naparów spędza sen z powiek: co jest zdrowsze – kawa czy herbata? Pomimo wielu badań nadal nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi! Uważa się bowiem, że oba napoje wykazują szereg cennych właściwości prozdrowotnych, dzięki którym mogą być bezpiecznie spożywane z korzyścią dla zdrowia.
Kawa to idealny kompan dla tych, którzy pragną obniżyć stres, poprawić krążenie krwi, zredukować prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu 2, czy spalić tłuszcz. Herbata z kolei zyska grono zwolenników wśród osób, które chcą poprawić ciśnienie krwi, uregulować poziom cholesterolu, zmniejszyć ryzyko chorób serca, czy też zwiększyć koncentrację.
[product id="22604958, 22595592, 22604053, 22604057"]
Jaki z tego wniosek? Najlepiej spożywać i kawę i herbatę, by móc cieszyć się mocą ich smaków, aromatów oraz właściwości!