Biała herbata – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

0
Biała herbata – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

Herbata ta jest mniej popularna niż pozostałe gatunki, ale nie ustępuje im pod względem smaku, aromatu czy dobroczynnego wpływu na organizm. Jest zdrowa, ma jasnożółty odcień, a swoje właściwości zawdzięcza między innymi temu, w jaki sposób się ją produkuje. Dowiedz się, w czym tkwi wyjątkowości białej herbaty i dowiedz się, dlaczego warto ją pić!

„Najmłodsza” z herbat

Tak jak zdecydowana większość herbat, tak i ta pochodzi z Chin. Zgodnie z od lat stosowanymi praktykami, do jej produkcji wykorzystuje się tylko najmłodsze, zbierane wczesną wiosną pąki i pokryte jasnym meszkiem listki krzewu camellia sinensis.

Niektóre z odmian białej herbaty powstają wyłącznie z pąków. Natomiast do produkcji innych odmian – np. Pai Mu Tan – dodaje się również dopiero co rozwinięte liście.

Niezależnie od gatunku przygotowanie suszu odbywa się w ten sam sposób. Po zbiorach należy poczekać, aż liście i pąki zwiędną, a dopiero potem suszy się je. Niegdyś wystawiano je na promienie słoneczne, jednak dziś, aby przyspieszyć ten proces, wykorzystuje się specjalne suszarki. Ten sposób produkcji gwarantuje, że biała herbata jest mniej przetworzona niż odmiana czarna czy zielona, dlatego też uważa się ją za najzdrowszą.

Jakie właściwości ma biała herbata?

O tym, jak wyjątkowa jest ta herbata, świadczy chociażby fakt, że zawiera aż 4 razy więcej kofeiny niż herbata czarna. To samo dotyczy także innych substancji, które występują w niej w wysokim stężeniu.

Dlaczego warto pić białą herbatę?

  • Jest bogatym źródłem polifenoli i katechin – ma właściwości antyoksydacyjne i pomaga usunąć z organizmu wolne rodniki. Jej picie można traktować jako profilaktykę chorób serca, nowotworowych i układu krwionośnego
  • Pomaga oczyścić organizm i wypłukuje z niego toksyny
  • Znajduje się w niej niacyna, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego
  • Dzięki temu, że jej liście to także źródło witaminy C, wspiera układ odpornościowy
  • Opóźnia procesy starzenia.

Biała herbata jest najczęściej wykorzystywana do przygotowywania naparów, ale ze względu na właściwości antystarzeniowe sięgają po nią także producenci kosmetyków. Jest mało przetworzona, dlatego zawiera wiele składników aktywnych i ma zbawienny wpływ na urodę.

Sposób parzenia białej herbaty

Aby cieszyć się właściwościami i łagodnym, pozbawionym goryczki smakiem białej herbaty, należy kupować ją w formie suszu. Zaparzenie rozdrobnionych liści znajdujących się w torebkach nie pozwala na wydobycie głębi aromatu.

Herbaty tej nie można zalewać wrzątkiem. Woda do jej parzenia powinna mieć około 70° C. Do przygotowania filiżanki naparu, wystarczy jedna łyżeczka suszu. Po zalaniu liści gorącą wodą należy poczekać około 6 minut, aż napój zyska swój ostateczny smak. Natomiast po jego wypiciu, nie trzeba pozbywać się suszu z dna filiżanki – może być on wykorzystany do parzenia napoju nawet trzykrotnie.

Biała herbata jest uznawana za elitarną i ma zwykle nieco wyższą cenę niż odmiana czarna czy zielona. Jednak nie warto odmawiać sobie jej picia – ma urzekający aromat i dobry wpływ na organizm.

[p=22595630,22604559,22604488,22604177]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty Paczka w Weekend) już od 149,00 zł.
Poczytaj artykuły
Blog kategorie
Blog chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium