Zgodnie ze starą chińską legendą jeden z cesarzy napił się wody, nie wiedząc o tym, że wpadł do niej liść z herbacianego krzewu. Okazało się, że smak tego napoju jest wyborny, dlatego od tego momentu zaczęto celebrować parzenie i picie zielonej herbaty. Dzisiaj jest ona znana niemal w każdym zakątku świata, a swoją popularność zawdzięcza nie tylko wyśmienitemu aromatowi.
Sposób produkcji zielonej herbaty
Zielona herbata powstaje z tych samych liści co czarna - ma jednak innym smak i kolor, gdyż nie podlega procesowi fermentacji. Chińczycy po zebraniu liści podgrzewają lub prażą je w piecach. Dzięki temu zostaje zatrzymany proces utleniania, a herbata nie traci cennych substancji - polifenoli i teiny. Podgrzane liście są plastyczne i formuje się je w spiralki oraz mniejsze lub większe kulki, a dopiero potem suszy się je ciepłym powietrzem albo na słońcu.
Proces produkcji japońskiej zielonej herbaty przebiega podobnie - z tym wyjątkiem, że do jej podgrzewania wykorzystuje się parę wodną. Dlatego też odmiana pochodząca z Kraju Kwitnącej Wiśni zawiera więcej witamin i ma zdecydowanie łagodniejszy smak. Trudno policzyć, ile jest rodzajów zielonej herbaty - różnią się one od siebie miejscem pochodzenia czy terminem zbiorów. Do najpopularniejszych z nich należą sencha, bancha, matcha, Lung Ching, Gyokuro.
5 powodów, dla których warto pić zieloną herbatę
- Jest świetnym zamiennikiem kawy
Kofeina zawarta w kawie szybko i gwałtownie pobudza organizm. Natomiast teina znajdująca się w herbacianych liściach stopniowo dodaje energii, jest bezpieczniejsza dla kobiet w ciąży, a jej spożywanie przysłuży się też osobom pracującym umysłowo.
- Jest uważana za eliksir młodości
Japończycy uważają, że regularne picie tej herbaty wydłuża życia o aż 3 lata. Jest to możliwe, gdyż zielona herbata słynie z tego, że jest bogatym źródłem polifenoli i antyoksydantów. Zapobiegają one rozwojowi wielu chorób, a ponadto pozwalają na długo zachować młody wygląd.
- Sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki
Herbata ta nie tylko pomaga pozbyć się z organizmu toksyn. Je picie to sposób na ograniczenie wchłaniania tłuszczów. Poza tym ma ona właściwości moczopędne, dzięki czemu ułatwia wydalanie zalegającej w organizmie wody.
- Pomaga zadbać o zdrowie zębów
Napar ten unieszkodliwia bakterie żerujące w jamie ustnej, zapobiega paradontozie i próchnicy. Jej aromat pozwala także odświeżyć oddech.
- Świetnie smakuje
Pijąc zieloną herbatę, można wyczuć owocowe, kwiatowe, a nawet warzywne nuty. Napar ten ma również delikatną, ledwie wyczuwalną goryczkę, która nadaje mu charakteru.
Parzenie zielonej herbaty - jak to robią mieszkańcy Dalekiego Wschodu?
Zarówno w Chinach, jak i w Japonii parzenie herbaty to ceremonia. W Kraju Środka pierwszy napar zaparzony z porcji suszu wylewa się, gdyż uważa się, że służy on tylko do przepłukania liści. Natomiast według japońskiej tradycji pije się ją w przeznaczonym do tego pomieszczeniu, w którym na ścianach wiszą specjalne kaligrafie. Jednak, aby wydobyć smak i aromat tej herbaty, wystarczy zalać łyżeczkę suszu ok. 200 ml wody o temperaturze 70-80° C, a następnie odczekać 1-3 minuty, aż napar nabierze mocy. Tym sposobem można skosztować filiżanki wyśmienitej, kultowej zielonej herbaty, która jest tak samo smaczna jak zdrowa.
[product id=22604127,22604008,22604129,22604098,22604677,22604680,22604753]