Niby można żyć bez kawy, ale po co? To pytanie codziennie zadają sobie miliony kawoszy z całego świata. Niektórzy doceniają napar z czarnych ziaren za jego intensywny, gorzki smak i aromat. Inni wolą nieco bardziej delikatne rozwiązania, dlatego czerń napoju chętnie przełamują odrobiną mlecznych dodatków. Dziś przyjrzymy się różnorodnym rodzajom kaw mlecznych oraz poznamy tajniki ich przygotowania, które odpowiadają za doskonały smak i aromat.
Kawa czy mleczny napój?
Dla niektórych nazywanie kawy z mlekiem kawą to grzech w czystej postaci! Często w hołdzie klasycznej „małej czarnej” stosują oni zamienne nazewnictwo, uznając kawy mleczne za nic innego, jak mleczne napoje. Czy jednak słusznie?
Kawa z dodatkiem mleka w dalszym ciągu pełnoprawnie uznawana jest za kawę. Jest to napój przygotowywany z ekstraktu zmielonych ziaren kawowca. Samo mleko stanowi wyłącznie dodatek, który ma na celu lekko zmodyfikować jej smak i konsystencję. Kawy z mlekiem są akceptowane i spożywane na całym świecie – zarówno w kawiarniach, jak i w domowym zaciszu.
[product id="22604716, 22604860, 22604060, 22604057"]
Jakie są rodzaje kaw mlecznych?
Kawa mleczna to połączenie świeżo parzonej kawy z mlecznym dodatkiem. Sposób oraz proporcje, w jakich łączne są składniki, mają ogromny wpływ na ostateczny smak kawy oraz doznania podczas jej spożywania. Jakie są najpopularniejsze rodzaje kaw mlecznych? Oto one:
- Latte – to prawdopodobnie najpopularniejsza kawa mleczna na świecie, która jest serwowana w każdej kawiarni czy restauracji. Stanowi ona połączenie espresso z dużą ilością mleka oraz niewielką mleczną pianką na wierzchu. Bardzo często serwuje się ją ze smakowymi syropami.
- Cappuccino – tuż obok Latte w menu najczęściej przewija się Cappuccino. To napój, który składa się w jednej trzeciej z espresso, jednej trzeciej z gorącego mleka oraz jednej trzeciej z pianki mlecznej na wierzchu. Zazwyczaj jest serwowane bez dodatków.
- Flat White – ten rodzaj kawy można uznać za klasyczną kawę z mlekiem. Jest ona przygotowywana z espresso, do którego dodano małą ilość gładko spienionego mleka.
- Macchiato – to propozycja, którą szczególnie upodobali sobie wielbiciele wyrazistych smaków. Macchiato to nic innego, jak espresso z „plamką”, czyli odrobiną spienionego mleka.
- Mocha – to rodzaj kawy, który zyskał grono zwolenników wśród miłośników słodkich deserów. Klasycznie Mocha jest bowiem połączeniem kawy espresso z gorącym mlekiem, czekoladą i bitą śmietaną.
Kawy mleczne znane wyłącznie koneserom
Lista kaw mlecznych nie kończy się jednak na najpopularniejszych napojach, które możemy przyrządzić za pomocą jednego guzika w ekspresie. Poniżej prezentujemy Wam inne propozycje z całego świata, które z pewnością docenią nawet najbardziej radykalni kawosze:
- Espressino – to mała kawa mleczna pochodząca z Włoch. Składa się z espresso, mleka oraz niewielkiej ilości gorącej czekolady.
- Cortado/Cortadito – to kawa mleczna popularna w kuchni kubańskiej, która składa się pół na pół z espresso oraz spienionego mleka. Często jest podawana z cukrem.
- Cortado Leche y Leche – hiszpańska kawa mleczna, która składa się w jednej trzeciej z espresso, jednej trzeciej z gorącego mleka oraz jednej trzeciej z mleka spienionego.
- Antoccino – to rodzaj kawy mlecznej podobnej do Macchciato, jednak z jeszcze większą ilością spienionego mleka.
- Breve – to rodzaj kawy bardzo zbliżony do Latte. Zamiast mleka do jego przygotowania używa się jednak… spienionej śmietany. Produkt ten nadaje kawie wyjątkowego smaku i niepowtarzalnej konsystencji.
- Vienna Coffee – kawa wiedeńska to propozycja bez dodatku espresso. Zaparzana kawa przypomina Mocchę i jest podawana z dodatkiem gorącej czekolady i bitej śmietany.
- Wiener Melange – to tradycyjna austriacka kawa mleczna, która składa się z równych części espresso i gorącego mleka. Na wierzch często dodaje się bitą śmietanę oraz posypkę cukrową.
- Galão – to portugalska kawa, która składa się z jednej części z espresso i z dwóch części gorącego mleka. Kawa ta jest serwowana w wysokich szklankach.
- Bicerin – włoska kawa prosto z Turynu, która powstaje w wyniku zmieszania espresso z gęstą gorącą czekoladą. Na wierzch dodaje się bitą śmietanę.
- Con Panna – prosta kawa mleczna, która składa się z espresso udekorowanego bitą śmietaną.
- Affogato – to nie tyle kawa, ile deser lodowy (najczęściej kulka lodów waniliowych) zalany gorącym espresso.
Wiedzieliście, że na świecie istnieje tak wiele różnych kombinacji kawowych? Od teraz możecie swobodnie przygotować je w swoim domu! Pamiętajcie, by do zaparzenia espresso używać wyłącznie najlepszej jakości ziaren, które są odpowiedzialne za nadanie kawie smaku i aromatu.
Najlepsze propozycje z całego świata jak zawsze czekają na Was w sklepie internetowym Green Touch!
[product id="22604625, 22604061, 22604375, 22604623"]