Herbaciany świat jest niezwykle bogaty, jeżeli chodzi o różnorodność smaków, aromatów i właściwości. Wśród licznych mieszanek ukrywa się jedna z najsubtelniejszych odmian, która od wieków zachwyca podniebienia nawet najbardziej wymagających koneserów. Herbata jaśminowa to napój, który przywędrował do nas prosto z Chin. Za co uwielbiamy go najbardziej? Czytajcie dalej!
Są takie smaki, które zapamiętujemy na długo i do których chętnie powracamy. Właśnie tak jest w przypadku herbaty jaśminowej, która raz spróbowana, bez dwóch zdań pozostanie na dłużej w naszym herbacianym repertuarze. Dlaczego tak trudno jej się oprzeć? Pozwólcie, że przedstawimy Wam kilka najważniejszych powodów!
Czym charakteryzuje się jaśminowa herbata?
Herbata jaśminowa uchodzi za jedną z najbardziej wyrafinowanych odmian herbaty. Zachwyca nietuzinkowym charakterem, w którym wszystko wydaje się unikalne – od smaku i aromatu, poprzez właściwości, aż po historię i pochodzenie. Zanim jednak udamy się w tę orientalną podróż do Chin, przyjrzyjmy się bliżej temu, jak smakuje i pachnie herbaciany napar z dodatkiem jaśminu.
Jaśminowa herbata ma bardzo charakterystyczny posmak, w którym dominują łagodne, kwiatowe nuty. Kiedy dodamy do tego delikatną goryczkę liści herbacianych, uzyskamy niezwykle ciekawą i intensywną kompozycję. Podobnie jest z aromatem, który w tej mieszance został całkowicie zdominowany przez świeże kwiaty jaśminu. Warto wspomnieć, że herbata jaśminowa może występować w aż czterech odmianach białej, zielonej, czarnej i oolong.
W przypadku herbaty z jaśminem charakterystyczny jest także kształt liści. Bardzo często są one zwijane w niewielkie kulki (perełki), co odpowiada za przedłużenie intensywności aromatu.
[product id="22603829, 22603851, 22603944, 22604095"]
Historia i pochodzenie herbaty jaśminowej
Historia herbaty jaśminowej rozpoczyna się w Chinach, gdzie przez wieki doskonalono proces produkcji tego niesamowitego naparu. Według legend pierwsze wzmianki o tejże herbacie pojawiły się już za czasów dynastii Song, kiedy to popularne stało się aromatyzowanie herbaty kwiatami jaśminu. Technika ta na tyle przypadła do gustu chińskim władcom, że stała się nieodłącznym elementem tradycji herbacianej na kolejne stulecia.
Sam proces produkcji jaśminowej herbaty uważany jest za skomplikowany i wymagający dużej precyzji. Początkowo świeże liście herbaty są zbierane, a następnie poddawane delikatnemu suszeniu. Dopiero w kolejnym kroku herbaciany susz aromatyzuje się jaśminowymi kwiatami, poprzez pozostawienie razem obu składników, aby mogły one przeniknąć się nawzajem. Co ciekawe, w niektórych regionach w Chinach w dalszym ciągu herbata jaśminowa produkowana jest ręcznie, co znacznie zwiększa jej wartość.
Właściwości herbaty jaśminowej
Oprócz unikatowego smaku i aromatu herbata jaśminowa ma też liczne właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Oto najważniejsze z nich:
- bogactwo antyoksydantów,
- poprawa trawienia,
- redukcja stresu i poprawa nastroju,
- wsparcie układu sercowo-naczyniowego,
- wzmocnienie układu immunologicznego,
- działanie przeciwbakteryjne,
- wspomaganie odchudzania.
Herbata jaśminowa w codziennym użyciu
Herbata liściasta z dodatkiem jaśminu to napój, który bezpiecznie można spożywać każdego dnia. Co jednak ciekawsze, na co dzień jest on chętnie wykorzystywany także do innych celów. Pozostając w tematyce kulinarnej, herbata jaśminowa może być ciekawym dodatkiem do wielu dań i potraw – w tym sosów czy deserów. Oprócz tego chętnie wykorzystywana jest w kosmetyce, a także w… medytacji! Bardzo często to właśnie po nią sięgają osoby, które pragną solidnie się zrelaksować.
Kwiatowe akcenty herbaty jaśminowej zdecydowanie zachęcają do spróbowania tego nietuzinkowego naparu. Jeżeli i Ty nabrałeś/aś ochoty na filiżankę czegoś wyjątkowego, koniecznie odwiedź nasz sklep internetowy i wrzuć do koszyka opakowanie jaśminowej herbaty od Green Touch!
[product id="22603829, 22604712, 22605423, 22605424"]