Słyszysz „czekolada” i Twoje myśli od razu zmierzają w kierunku przyjemności? Niektórzy rozpływają się już na samo wspomnienie tego pysznego smaku. Nic dziwnego, bowiem kto raz poddał się jej słodyczy, ten przepadł na zawsze! A 12 kwietnia, czyli Międzynarodowy Dzień Czekolady, wprost zachęca do świętowania. Poznajmy więc lepiej ten wyjątkowy smakołyk!
Historia czekolady jest niezwykle długa, bogata i… smakowita! Według podań sięga ona czasów starożytnych Majów i Azteków, którzy napój z kakaowca wykorzystywali do licznych ceremonii. Był to „napój bogów”, dostępny wyłącznie dla elit. Z czasem czekolada rozpoczęła swoją podróż po globie, docierając we wszystkie zakątki świata. A dzięki wynalezieniu prasy do czekolady, w XVIII wieku rozpoczęła się jej masowa produkcja.
Jak wygląda produkcja czekolady?
Proces produkcji czekolady składa się z kilku etapów. W pierwszej kolejności zbierane są ziarna kakaowca, które następnie poddawane są fermentacji, suszeniu i prażeniu. Tak przygotowane ziarna zostają zmielone – w ten sposób uzyskuje się z nich masło kakaowe oraz kakaową miazgę. Następnie oba te składniki łączone są w różnych proporcjach (w zależności od rodzaju produkowanej czekolady). Na ostatnim etapie czekolada poddawana jest procesowi konfekcjonowania, czyli mielenia, przetwarzania i wałkowania, co pozwala uzyskać ostateczny kształt i konsystencję.
Tabliczki czekolady od Green Touch
Obecna forma czekolady zupełnie nie przypomina tej, z którą mieli do czynienia nasi starożytni przodkowie. Z biegiem czasu zaczęto bowiem eksperymentować nie tylko z kształtem, ale i składnikami czekolady. W ten sposób powstały tabliczki białe, mleczne oraz z dodatkami. Sam wybór czekolad w sklepach jest naprawdę imponujący!
Czekolady do picia Green Touch
Tabliczka to zdecydowanie najczęściej wybierana wersja czekoladowej przyjemności. Równie dużą popularnością cieszy się jednak gęsta, aromatyczna czekolada do picia, znana też jako gorąca czekolada. Ten typ produktu zdecydowanie bardziej przypomina „napój bogów”, którym raczyli się Aztekowie i Majowie, jednak tylko jeżeli chodzi o sposób jego podania.
Czy czekolada jest zdrowa?
Na koniec postanowiliśmy poszukać odpowiedzi na pytanie, które nurtuje każdego: czy czekolada jest zdrowa? Nie da się ukryć, że słodycz ten ma wiele korzyści zdrowotnych – zwłaszcza w gorzkiej postaci z dużą zawartością kakao. Taka czekolada jest bogata w przeciwutleniacze i składniki odżywcze. Wspiera zdrowie serca, zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia, a dodatkowo poprawia nastrój – dlatego w umiarkowanych ilościach nawet powinna być włączona do codziennej diety. Nie należy jednak spożywać jej w nadmiarze, a w przypadku czekolady mlecznej i białej, warto mieć na uwadze fakt, że zawierają one cukier.
Jeżeli planujesz świętować dzisiejszy Międzynarodowy Dzień Czekolady, zrób to z nami! W sklepie internetowym Green Touch czekają na Ciebie wysokiej jakości czekolady – pitne i w formie tabliczek. Znajdź swój ulubiony smak i ciesz się chwilą przyjemności!