Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Herbaty liściaste z różnych regionów świata - odkryj jaki mają smak i właściwości

0
Herbaty liściaste z różnych regionów świata - odkryj jaki mają smak i właściwości

Czy wiesz, że herbata to drugi najchętniej spożywany napój na świecie? Choć została odkryta zupełnie przypadkiem, niezmiennie gości w naszych domach i umila czas swoim niepowtarzalnym smakiem. Za ojczyznę aromatycznego naparu uznaje się Chiny - pierwsze oficjalne zapiski na temat parzenia suszu pochodzą z X wieku p.n.e. W Europie napój stał się popularny dopiero w XVII w.

Poszczególne odmiany herbat różnią się smakiem, kolorem naparu oraz właściwościami. Powstają z liści oraz pąków rośliny o nazwie Camellia sinensis. Poddawane są licznym procesom obróbczym, podczas których nabierają charakterystycznych cech. Gatunek ten pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, ale obecnie uprawiany w innych rejonach świata o ciepłym i wilgotnym klimacie.

Właściwości herbat liściastych

Dzięki zawartości kofeiny mieszanki herbaciane wykazują działanie pobudzające i orzeźwiające. Odmiana czarna może dodatkowo pobudzać trawienie, zielona neutralizować działanie wolnych rodników, a czerwona Pu-Erh zmniejszać apetyt.

Na szczególną uwagę zasługuje herbata Rooibos, która powstaje z czerwonokrzewu afrykańskiego uprawianego w RPA. Żółte kwiaty oaz liście przypominające sosnowe igły podlegają wieloetapowej obróbce aż do otrzymania lekko miodowego smaku oraz niepowtarzalnego czerwonego koloru. Gotowy napar stanowi cenne źródło witaminy C, która możne wspierać odporność naszego organizmu.

Działanie pobudzające wykazuje także Yerba mate - napar otrzymywany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo o białych kwiatach i czarnych, czerwonych lub żółtych owocach. Po zerwaniu liście poddawane są procesowi prażenia, suszenia, rozdrabniania oraz leżakowania. Gotowy napój zawiera mateinę, czyli substancję o właściwościach pobudzających organizm oraz dodających energii.

Herbatą, która łączy słodki smak i kwiatowy aromat, jest Oolong. Co ją wyróżnia? Unikalny sposób suszenia liści, które tuż po zebraniu umieszcza się w wiklinowym koszu. W wyniku energicznego potrząsania dochodzi do naruszenia nerwów liści, które w konsekwencji uwalniają cenne soki. Herbata turkusowa, zwana także smoczą, jest skarbnicą takich witamin, jak: A, B, C, E i K.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium