Kto by pomyślał, że w tak niewielkich łupinach może kryć się tak ogromne bogactwo wartości odżywczych! Nie bez powodu orzechy należą do kategorii jedzenia superfood. Świetnie dbają o zdrowie i kondycję naszego serca, mózgu, skóry czy włosów. Jednak każdy rodzaj orzechów ma swoje unikalne właściwości i charakterystyczne cechy. Poznajmy je wszystkie!
Orzechy w każdej postaci to istna skarbnica wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie naszego organizmu, skutecznie poprawiają samopoczucie oraz wspierają naszą odporność. Nie bez powodu po tę wartościową przekąskę sięga coraz więcej osób w każdym wieku.
Co jednak ciekawsze, wśród produktów zaliczanych do orzechów kryje się bardzo wiele gatunków, które różnią się między sobą niektórymi właściwościami. Dziś przyjrzymy się kilku najbardziej znanym rodzajom, analizując, co dobrego każdy z nich może wnieść do naszej codziennej diety!
Jakie właściwości i korzyści zdrowotne mają orzechy?
1. Orzechy ziemne
Zacznijmy od bodajże najpopularniejszego rodzaju orzechów, czyli orzechów ziemnych. Choć tak naprawdę należą one do roślin strączkowych, powszechnie zalicza się je do rozbudowanej grupy orzechów. To dlatego, że mają one podobną charakterystykę, właściwości oraz zastosowanie kulinarne. Przejdźmy jednak do kwestii odżywczych!
Orzechy ziemne to prawdziwe bogactwo białka roślinnego, dzięki czemu są tak chętnie wybierane przez wegan i wegetarian jako uzupełnienie codziennej diety. Ponadto zawierają one zdrowe tłuszcze, które korzystnie wpływają na pracę serca. Orzechy ziemne to także ogromna dawka witamin i minerałów, takich jak: witaminy z grupy B, witamina E, magnez, fosfor, cynk oraz potas. Zawierają także dużo błonnika spożywczego, co dobrze oddziałuje na układ trawienny.
Orzechy ziemne:
- wspierają zdrowie serca,
- obniżają zły cholesterol LDL i podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu (HDL),
- wspomagają budowę i regenerację tkanek,
- wspierają zdrowie układu nerwowego,
- pomagają w produkcji energii,
- poprawiają funkcjonowanie mózgu i dbają o funkcje poznawcze,
- chronią komórki przed uszkodzeniami,
- wspierają zdrowy wygląd i kondycję skóry,
- pomagają kontrolować wagę (dzięki zawartości błonnika, który przyczynia się do uczucia sytości).
2. Orzechy włoskie
Kolejny gatunek to orzechy włoskie. Podobnie jak ziemne, są one bogate w kwasy tłuszczowe (szczególnie omega-3), które dobrze oddziałują na pracę i zdrowie serca oraz mózgu. To także cenne źródło przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami. Również w tym wypadku mamy do czynienia z produktem obniżającym poziom cholesterolu, co finalnie może doprowadzić do zmniejszenia ryzyka występowania chorób serca.
Orzechy włoskie:
- pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu,
- pomagają w redukcji stanów zapalnych,
- wspomagają zdrowie i pracę serca oraz układu krążenia.
3. Migdały
Migdały to idealna przekąska oraz dodatek do deserów. Właśnie dlatego w ostatnich latach ogromnie zyskują na popularności. I słusznie! Ten gatunek orzecha charakteryzuje się bowiem wysoką zawartością białka roślinnego, błonnika oraz witamin – z grupy B i E. W migdałach można też znaleźć bardzo dużo magnezu, który pomaga utrzymać kości i mięśnie w dobrym zdrowiu. Oprócz tego orzechy te pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.
Migdały:
- wzmacniają kości i pozytywnie działają na pracę mięśni,
- regulują poziom cukru we krwi,
- poprawiają zdrowie i pracę serca.
4. Orzechy laskowe
Orzechy laskowe to gatunek bogaty w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, białko oraz błonnik. Zawierają one bardzo dużo witamin i minerałów – szczególnie witaminy E, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Regularne spożywanie orzechów laskowych może przyczynić się do znacznej poprawy funkcjonowania serca i układu krążenia, jak również do redukcji stanów zapalnych.
Orzechy laskowe:
- skutecznie wspierają zdrowie serca,
- pomagają redukować stany zapalne,
- poprawiają zdrowie mózgu i koncentrację.
5. Pistacje
Kolejny gatunek to uwielbiane przez wszystkich zielone pistacje. To zdrowa przekąska, która jest bogata w białko, błonnik oraz przeciwutleniacze. Co jednak ważniejsze, orzechy te zawierają luteinę oraz zeaksantynę, które korzystnie wpływają na zdrowie oczu. Wprowadzenie pistacji do codziennej diety może wesprzeć zdrowie i kondycję serca oraz pomóc w uregulowaniu poziomu cukru we krwi.
Pistacje:
- skutecznie wspierają zdrowie oczu,
- pomagają regulować poziom cukru we krwi,
- poprawiają kondycję i pracę serca.
6. Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca to gatunek szczególnie bogaty w miedź, która jest niezwykle ważna, jeżeli chodzi o produkcję energii. Dodatkowo to właśnie ona pomaga zachować nasze mózgi w dobrym zdrowiu. Oprócz tego nerkowce stanowią prawdziwe bogactwo zdrowych tłuszczów, białka oraz witamin – K i E. Regularne spożywanie tego gatunku orzechów wspiera zdrowie serca oraz poprawia kondycję i wygląd skóry.
Orzechy nerkowca:
- wspierają zdrowie serca i układu krążenia,
- wspomagają produkcję energii w organizmie,
- pozytywnie wpływają na wygląd i kondycję skóry oraz włosów.
7. Orzechy pekan
Orzechy pekan to gatunek słynący z wysokiej zawartości tłuszczów jednonienasyconych. To dzięki nim są one znane ze swoich cennych właściwości, wspierających zdrowie serca. Dodatkowo orzechy pekan posiadają bardzo dużo błonnika, witamin z grupy B oraz magnezu. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.
Orzechy pekan:
- wspomagają walkę ze złym cholesterolem,
- wspierają zdrowie i kondycję serca,
- poprawiają funkcje trawienne.
8. Orzechy brazylijskie
Ostatnia pozycja to orzechy brazylijskie. Nie bez powodu są one uznawane za jeden z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów na całym świecie. Orzechy brazylijskie są wyjątkowo bogate w selen, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspomaga układ odpornościowy oraz reguluje pracę tarczycy. Oprócz tego są one cennym źródłem zdrowych tłuszczów, białka, błonnika oraz witamin i minerałów – takich jak witamina E, magnez, fosfor, miedź oraz cynk.
Orzechy brazylijskie:
- wspierają zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie tarczycy,
- wykazują silne działanie antyoksydacyjne,
- wzmacniają układ odpornościowy,
- poprawiają zdrowie i kondycję serca,
- wspierają pracę mózgu,
- dbają o zdrowie skóry.
Orzechy to niezwykle wartościowy element zdrowej diety. Warto jednak pamiętać, aby stosować go wyłącznie JAKO DODATEK, nie zaś podstawę odżywiania. Tak jak w przypadku każdego produktu, także i tutaj należy zachować umiar. Tylko wtedy spożywanie orzechów przyniesie zamierzone korzyści!