Kiedy jest najlepsza pora na filiżankę herbaty? Według Brytyjczyków tzw. tea time wypada o godzinie 17:00, czyli tradycyjnej "five o'clock". Dobrze jednak wiemy, że smakiem aromatycznego naparu możemy delektować się zarówno o poranku, jak i w ciągu dnia. Zwłaszcza, że najlepsze odmiany liściaste mamy w zasięgu ręki - na parapecie. Jak to możliwe? Własnoręcznie wyhodowana herbata zachwyca niepowtarzalnymi walorami smakowymi, a jej zapach wypełnia każdy zakamarek mieszkania. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji, aby osiągnąć spektakularne efekty.
Nikt nie ma wątpliwości, że herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Parzenie suszu i spożywanie naparu stanowi rytuał w wielu kulturach. Jednak smak poszczególnych odmian zapakowanych w torebeczki i wyłożonych na sklepowych półkach w niczym nie dorówna temu pozyskanemu z własnej rośliny. Choć tzw. krzew herbaciany (kamelia chińska) wydaje się bardzo egzotyczny, z powodzeniem może być uprawiany w domowym zaciszu.
Jak uprawiać herbatę liściastą w domu?
W warunkach naturalnych kamelia chińska osiąga nawet 2-3 metry wysokości. Jednak własnoręcznie hodowana wzrasta maksymalnie do 1 metra. Samodzielną uprawę krzewu herbacianego należy rozpocząć od kupienia nasion lub sadzonek (najlepiej 2- lub 3-letnich). Roślinę warto otoczyć szczególną troską. Rośnie ona dosyć powoli: 10-15 centymetrów w ciągu roku. Pierwsze listki, które nadają się do parzenia, można zebrać dopiero po 3 latach.
O czym warto pamiętać, hodując herbatę liściastą w domu? Sadzonkę lub nasiona najlepiej zasadzić (zasiać) wczesną wiosną, stosując uniwersalne podłoże ogrodnicze oraz nawóz do roślin o zielonych liściach. Kamelia chińska lubi wilgotną, ale nie mokrą ziemię. Należy także zadbać o temperaturę pokojową i dostęp do światła słonecznego. Młody krzew herbaciany powinien być przesadzany do większych doniczek raz w roku. Po okresie zimowym ważne jest obcięcie wszystkich uschniętych pędów, co pozytywnie wpłynie na dalszy wzrost rośliny oraz pobudzi jej rozkrzewianie się.