Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Poznaj cenne właściwości miodów!

0

Są takie produkty, bez których wszystko inne nie smakowałoby tak dobrze. Do tej grupy bez przeszkód można zaliczyć miody, które odmieniają i wzbogacają kulinarne podróże po smakach. Oprócz tego jednak ceni się je przede wszystkim za bogactwo prozdrowotnych właściwości. Sprawdźmy, co tak naprawdę kryje się pod tym pojęciem!

Miód to jeden z najstarszych, a zarazem najbardziej cenionych darów natury. To w pełni naturalny produkt, który powstaje dzięki pszczołom. Zbierają one nektar z kwiatów, który następnie transportują do specjalnych komór w ulu. Tam, pod wpływem działania enzymów zawartych w pszczelej ślinie, nektar jest przetwarzany w złocisty, lepki płyn.

Stamtąd miody trafiają bezpośrednio do słoiczków, aby móc zdobić nasze kanapki, dodawać słodyczy herbacie oraz urozmaicać smak potraw!

Rodzaje miodu

Miód to produkt dostępny w wielu rodzajach. Różnice między poszczególnymi odmianami wynikają z różnorodności gatunków roślin, z których pszczoły pozyskują nektar. Przyczynia się to do zmiany smaku, zapachu, konsystencji, koloru czy właściwości miodu. Do najpopularniejszych rodzajów miodu zaliczamy:

  • miód wielokwiatowy – powstaje z połączenia nektaru wielu różnych gatunków roślin, jest zróżnicowany smakowo i kolorystycznie,
  • miód lipowy – to produkt powstający z nektaru lipy, który charakteryzuje się słodkim smakiem z delikatną nutą mięty,
  • miód rzepakowy – pochodzi z nektaru kwiatów rzepaku i ma jasnożółty kolor oraz delikatny smak,
  • miód akacjowy – pozyskiwany z nektaru kwiatów akacji, charakteryzuje się jasnym, klarownym kolorem i delikatnym, słodkim smakiem,
  • miód wrzosowy – pochodzi z nektaru wrzosów i ma bogaty, intensywny smak oraz ciemnobrązową barwę,
  • miód gryczany – pozyskiwany z nektaru kwiatów gryki, o ciemnym kolorze, intensywnym smaku i wyrazistym aromacie,
  • miód spadziowy – nazywany także miodem z rosiczki lub miodem dębowym, to specyficzny rodzaj miodu pozyskiwany przez pszczoły ze „spadzi”, czyli wydzieliny drzew przetworzonej przez owady. Charakteryzuje się ciemną barwą i intensywnym smakiem.

Miody to nie tylko słodki dodatek do dań i napojów. Przede wszystkim jest to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Przyjrzyjmy się teraz, jakie korzyści płyną ze spożywania miodów!

 

[product id="22604607, 22604608, 22604609, 22604612"]

 

Jakie właściwości ma miód?

Początkowo miód uznawany był za jeden z najcenniejszych produktów w medycynie ludowej. Doceniano jego właściwości związane z leczeniem wielu dolegliwości – takich jak kaszel czy ból gardła. Co więcej, był on niezwykle pomocnym narzędziem w walce z przeziębieniem czy chorobami. Do dziś miód jest także uznawany za jeden z niezastąpionych składników wspomagających pielęgnację skóry. Najważniejsze właściwości miodu to:

  1. Bogactwo składników odżywczych

Miód to naturalne źródło wielu cennych witamin i minerałów – w tym witamin C i z grupy B, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Ponadto jest on bogaty w aminokwasy, enzymy oraz przeciwutleniacze. Składniki te wspierają zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

  1. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające

Dzięki zwartości naturalnych związków, takich jak nadtlenek wodoru, miód wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Z kolei flawonoidy i polifenole pomagają skutecznie zwalczać wolne rodniki w organizmie, które są odpowiedzialne za procesy starzenia i rozwój chorób. Spożywanie miodu bogatego w przeciwutleniacze pomaga chronić organizm przed tymi czynnikami.

  1. Wspomaganie odporności

Spożywanie produktów bogatych w witaminy i minerały to najlepszy sposób na wsparcie działania układu odpornościowego. Nie bez powodu miody najchętniej spożywane są w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Naturalne składniki zawarte w miodzie wspomagają walkę z chorobami i łagodzą ich objawy.

  1. Wspomaganie trawienia

Miód to produkt zawierający enzymy trawienne, które wspomagają procesy metaboliczne. Tym samym wspiera on działanie układu pokarmowego oraz wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych. Ponadto miód składa się wyłącznie z łatwostrawnego cukru (w postaci glukozy i fruktozy), który jest dobrze przyswajalny przez organizm i szybciej przemieniany w energię.

  1. Działanie relaksujące i wspierające zdrowy sen

Miód to produkt znany z właściwości relaksacyjnych i uspokajających. Pomaga on redukować stres i poprawia jakość snu. Wszystko za sprawą aminokwasów, które wspomagają produkcję melatoniny. Już jedna łyżeczka miodu do herbaty wystarczy, aby zadbać o kondycję swojego snu!

Smaczny, aromatyczny, a do tego zdrowy! Miód to produkt, który zdecydowanie warto spożywać przez cały rok!

 

[product id="22604775, 22604776, 22604855, 22604856"]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium