Są takie produkty, bez których wszystko inne nie smakowałoby tak dobrze. Do tej grupy bez przeszkód można zaliczyć miody, które odmieniają i wzbogacają kulinarne podróże po smakach. Oprócz tego jednak ceni się je przede wszystkim za bogactwo prozdrowotnych właściwości. Sprawdźmy, co tak naprawdę kryje się pod tym pojęciem!
Miód to jeden z najstarszych, a zarazem najbardziej cenionych darów natury. To w pełni naturalny produkt, który powstaje dzięki pszczołom. Zbierają one nektar z kwiatów, który następnie transportują do specjalnych komór w ulu. Tam, pod wpływem działania enzymów zawartych w pszczelej ślinie, nektar jest przetwarzany w złocisty, lepki płyn.
Stamtąd miody trafiają bezpośrednio do słoiczków, aby móc zdobić nasze kanapki, dodawać słodyczy herbacie oraz urozmaicać smak potraw!
Rodzaje miodu
Miód to produkt dostępny w wielu rodzajach. Różnice między poszczególnymi odmianami wynikają z różnorodności gatunków roślin, z których pszczoły pozyskują nektar. Przyczynia się to do zmiany smaku, zapachu, konsystencji, koloru czy właściwości miodu. Do najpopularniejszych rodzajów miodu zaliczamy:
- miód wielokwiatowy – powstaje z połączenia nektaru wielu różnych gatunków roślin, jest zróżnicowany smakowo i kolorystycznie,
- miód lipowy – to produkt powstający z nektaru lipy, który charakteryzuje się słodkim smakiem z delikatną nutą mięty,
- miód rzepakowy – pochodzi z nektaru kwiatów rzepaku i ma jasnożółty kolor oraz delikatny smak,
- miód akacjowy – pozyskiwany z nektaru kwiatów akacji, charakteryzuje się jasnym, klarownym kolorem i delikatnym, słodkim smakiem,
- miód wrzosowy – pochodzi z nektaru wrzosów i ma bogaty, intensywny smak oraz ciemnobrązową barwę,
- miód gryczany – pozyskiwany z nektaru kwiatów gryki, o ciemnym kolorze, intensywnym smaku i wyrazistym aromacie,
- miód spadziowy – nazywany także miodem z rosiczki lub miodem dębowym, to specyficzny rodzaj miodu pozyskiwany przez pszczoły ze „spadzi”, czyli wydzieliny drzew przetworzonej przez owady. Charakteryzuje się ciemną barwą i intensywnym smakiem.
Miody to nie tylko słodki dodatek do dań i napojów. Przede wszystkim jest to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Przyjrzyjmy się teraz, jakie korzyści płyną ze spożywania miodów!
[product id="22604607, 22604608, 22604609, 22604612"]
Jakie właściwości ma miód?
Początkowo miód uznawany był za jeden z najcenniejszych produktów w medycynie ludowej. Doceniano jego właściwości związane z leczeniem wielu dolegliwości – takich jak kaszel czy ból gardła. Co więcej, był on niezwykle pomocnym narzędziem w walce z przeziębieniem czy chorobami. Do dziś miód jest także uznawany za jeden z niezastąpionych składników wspomagających pielęgnację skóry. Najważniejsze właściwości miodu to:
- Bogactwo składników odżywczych
Miód to naturalne źródło wielu cennych witamin i minerałów – w tym witamin C i z grupy B, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Ponadto jest on bogaty w aminokwasy, enzymy oraz przeciwutleniacze. Składniki te wspierają zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
- Działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające
Dzięki zwartości naturalnych związków, takich jak nadtlenek wodoru, miód wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Z kolei flawonoidy i polifenole pomagają skutecznie zwalczać wolne rodniki w organizmie, które są odpowiedzialne za procesy starzenia i rozwój chorób. Spożywanie miodu bogatego w przeciwutleniacze pomaga chronić organizm przed tymi czynnikami.
- Wspomaganie odporności
Spożywanie produktów bogatych w witaminy i minerały to najlepszy sposób na wsparcie działania układu odpornościowego. Nie bez powodu miody najchętniej spożywane są w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Naturalne składniki zawarte w miodzie wspomagają walkę z chorobami i łagodzą ich objawy.
- Wspomaganie trawienia
Miód to produkt zawierający enzymy trawienne, które wspomagają procesy metaboliczne. Tym samym wspiera on działanie układu pokarmowego oraz wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych. Ponadto miód składa się wyłącznie z łatwostrawnego cukru (w postaci glukozy i fruktozy), który jest dobrze przyswajalny przez organizm i szybciej przemieniany w energię.
- Działanie relaksujące i wspierające zdrowy sen
Miód to produkt znany z właściwości relaksacyjnych i uspokajających. Pomaga on redukować stres i poprawia jakość snu. Wszystko za sprawą aminokwasów, które wspomagają produkcję melatoniny. Już jedna łyżeczka miodu do herbaty wystarczy, aby zadbać o kondycję swojego snu!
Smaczny, aromatyczny, a do tego zdrowy! Miód to produkt, który zdecydowanie warto spożywać przez cały rok!
[product id="22604775, 22604776, 22604855, 22604856"]