Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Pojedynek gigantów - Arabika kontra Robusta!

0

Dla niektórych liczy się wyłącznie smak. Jeszcze inni kierują się przede wszystkim aromatem. Bardziej dociekliwi swoich preferencji upatrują w gatunku ziaren. Tak naprawdę  "ulubiona kawa" dla każdego oznacza zupełnie coś innego! Mimo wszystko warto jednak wiedzieć, co tak naprawdę znajduje się w trzymanych w dłoniach filiżankach. Dziś przychodzimy do Was z prawdziwym pojedynkiem gigantów! W szranki stają dwa najpopularniejsze gatunki kaw - Arabika i Robusta. Co warto o nich wiedzieć, czym się różnią i która z nich jest najlepsza? Sprawdźmy!

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. I choć cenimy w niej przede wszystkim wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat, dla prawdziwych miłośników małej czarnej liczy się także… wnętrze. A konkretnej to, skąd dana kawa pochodzi i czemu zawdzięcza swe właściwości. Zacznijmy jednak od początku.

Obecnie na świecie uprawiane są trzy gatunki kawy: arabika, robusta oraz liberika. Arabika uznawana jest za najpopularniejszą kawę. Stanowi ona około 70-80 proc. światowej sprzedaży. Druga, co do popularności, jest robusta, której udziały szacuje się w granicach 20-29%. Najmniej znanym gatunkiem kawy jest liberika, której udziały w produkcji wynoszą zaledwie 1%. Skoro więc skupiamy się dziś na pojedynku gigantów, czas przejść do poznania dwóch najczęściej wybieranych gatunków kaw!

 

 

Arabika - co warto wiedzieć o tym gatunku?

"Kawa 100% Arabika" - to slogan, który kusi klientów zarówno z opakowań kaw ziarnistych, jak i witryn kawiarni. I zdecydowanie większość z nich ulega! Nie bez powodu arabika, znana jako Coffea Arabica, jest uznawana za najczęściej wybierany gatunek kawy na świecie! Obecnie jest ona dostępna w ponad 140 odmianach i stale pojawiają się nowe mieszanki.

Arabika została odkryta w IX wieku w Etiopii. Stamtąd trafiła na Bliski Wschód, skąd rozpoczęła się jej podróż w dalsze zakątki świata. Obecnie jest ona hodowana w około 60 krajach - przede wszystkim w Ameryce Środkowej i Południowej, Azji oraz Afryce. Gatunek ten uprawia się na terenach górzystych. Plantacje są położone mniej więcej na wysokości 800 do 2200 m n.p.m.

A co ze smakiem arabiki? W dużej mierze za smak kawy zaparzonej z ziaren arabiki odpowiedzialne są warunki panujące na plantacji, odmiana oraz sposób fermentacji. Stąd też etiopska arabika charakteryzuje się cytrusowym posmakiem, podczas gdy amerykańska kryje w sobie nuty orzecha i czekolady. Każde z ziaren mają jednak wyczuwalny posmak słodyczy. To, na co warto zwrócić uwagę, to również zawartość kofeiny. W ziarnach arabiki znajduje się około 0,9-1,5% kofeiny.

Robusta - co warto o niej wiedzieć?

Coffea Canephora, znana jako robusta, to gatunek kawy, który wywodzi się z Afryki Zachodniej. Obecnie jednak jest uprawiany w wielu innych rejonach świata - przede wszystkim w strefie międzyzwrotnikowej. Plantacje robusty są umieszczone mniej więcej na wysokości od 200 do 900 m n.p.m.

A jak ze smakiem? I tutaj zaskoczenie! Gatunek ten jest bowiem uznawany za kawę… gorzką, ziemistą, kwaskowatą i o bardzo ubogim bukiecie aromatyczno-smakowym. Doznania te wynagradza jednak wyjątkowa pianka, zwana cremą, która zawsze pojawia się na napojach parzonych z robusty. Kolejną zaletą niewątpliwie jest fakt, że ziarna Coffea Canephora mają około 1,7-3,8 proc. kofeiny, czyli praktycznie dwa razy więcej niż ziarna arabiki! Stąd też producenci kaw chętnie tworzą wysublimowane mieszanki z obu gatunków.

Arabika czy robusta - którą kawę wybrać?

Wybór gatunku kawy tak naprawdę powinien być uzależniony od własnych preferencji, nie tylko co do smaku, ale też sposobu przyrządzania kawy. Arabika to gatunek, który z pewnością zadowoli każdego miłośnika czarnych napojów. Jej wyjątkowy smak świetnie sprawdza się w zwyczajnej kawie. Robusta zaś, ze względu na tworzenie się cremy, jest idealnym gatunkiem do przygotowywania espresso. Ponadto, będzie ona dobra dla tych, którzy preferują napoje mleczne, bowiem jego dodatek zgubi gorycz i kwaskowatość płynącą z ziaren. Warto także przetestować mieszanki arabiki i robusty, aby znaleźć swój ulubiony smak!

[product id="22604623, 22604061, 22604513, 22604057"]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium