Łagodny smak i niezwykłe orzeźwienie – właśnie w taki sposób można opisać kawowy specjał, jakim jest zyskująca na popularności kawa cold brew. Ze względu na sposób przygotowania szczególnie polecamy ją na nadchodzące, upalne dni. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować cold brew w domu oraz dlaczego warto zaprzyjaźnić się z tym wyjątkowym napojem, zachęcamy do przeczytania poniższego artykułu!
Czym jest cold brew?
Cold brew, czyli w dosłownym tłumaczeniu „zimny napar”, to niezwykle ciekawy rodzaj kawy. Jest ona bowiem parzona w bardzo nietypowy sposób. Jaki? Cold brew przygotowuje się poprzez długie, powolne parzenie zmielonych ziaren kawy… w zimnej wodzie! Proces ten nazywany jest maceracją i powinien trwać co najmniej 12 godzin. Co otrzymujemy po tym czasie?
Pyszny, orzeźwiający napój kawowy, który charakteryzuje się delikatnym smakiem o niższej kwasowości i mniejszej goryczy niż tradycyjnie parzona kawa. Jego walory szczególnie docenią ci, którzy nie przepadają za intensywnym gorzkim posmakiem w klasycznych naparach.
Historia kawy cold brew
Napój cold brew to zdecydowanie jedna z oryginalniejszych propozycji serwowania kawy. Choć mogłoby się wydawać, że jest to stosunkowo nowa pozycja w kawiarnianym menu, historia napoju sięga kilku wieków wstecz! Trudno jednak jednoznacznie określić, skąd wywodzi się cold brew i gdzie pierwszy raz jej posmakowano.
Według tradycji jest ona ściśle związana z kulturą japońską, w której to pojawiła się już w XVII wieku. Mówi się jednak, że stało się to za sprawą Holendrów, którzy rozpoczęli eksperymentowanie z parzeniem kawy na zimno, aby ułatwić jej transport i przechowywanie podczas długich morskich podróży. Współcześnie cold brew to niezwykle popularny i modny napój – szczególnie w Stanach Zjednoczonych, wśród młodzieży. Do jego popularyzacji przyczyniły się także największe sieciowe kawiarnie, wprowadzając napar do swojego menu.
Tak naprawdę jednak nie trzeba odwiedzać kawiarni, by spróbować tego oryginalnego smaku. Cold brew można bowiem w prosty sposób przygotować we własnym domu. Jak to zrobić?
Sposób przygotowania cold brew
Jeżeli zastanawiasz się, jak przygotować cold brew w domu, mamy dla Ciebie gotową odpowiedź! Musisz jednak pamiętać, że parzenie kawy na zimno wymaga czasu i cierpliwości. Oto sprawdzony sposób, jak zrobić to krok po kroku:
- Wybór ziaren: w pierwszej kolejności należy wybrać odpowiednie ziarna. Choć do cold brew można użyć dowolnej kawy, zaleca się jednak wybór ziaren o niskiej kwasowości.
- Mielenie ziaren kawy: w następnej kolejności należy zmielić ziarna kawy – na grubo. Dzięki temu będzie ona parzyć się równomiernie, co nie doprowadzi do nadmiernej ekstrakcji, która może powodować gorzki posmak.
- Przygotowanie naparu: tradycyjnie cold brew parzy się w proporcjach 1:4, gdzie jedną część stanowi kawa, zaś cztery części woda. Jeżeli jednak preferujesz mocniejszy napar, możesz zmienić proporcje we własnym zakresie.
- Maceracja: po zalaniu mielonych ziaren wodą rozpoczyna się proces maceracji, czyli parzenia na zimno. Taki napar należy pozostawić na około 12 do 24 godzin (w zależności od preferowanej mocy napoju). Naczynie z ziarnami i wodą najlepiej umieścić w lodówce.
- Filtrowanie naparu: po zakończeniu maceracji kawę należy odcedzić – najlepiej za pomocą papierowego filtra. Można też użyć do tego sitka lub specjalnego urządzenia do zaparzania cold brew.
Tak przygotowany napój jest gotowy do spożycia! Można podawać go dodatkowo z mlekiem lub napojem roślinnym. Dobrze smakuje też z syropem.
Kawa cold brew – czy warto ją pić?
Parzenie kawy na zimno to temat wzbudzający wiele kontrowersji. Warto jednak spróbować, bowiem oprócz fenomenalnego smaku, cold brew ma też do zaoferowania bardzo wiele korzyści. Dlaczego warto ją pić?
Przede wszystkim dlatego, że jest to napar charakteryzujący się delikatniejszym smakiem, w którym na próżno szukać kwasowości lub goryczy. Nie tylko zapewnia to lepsze doznania smakowe, ale też łagodniej wpływa na żołądek. Powolna ekstrakcja pozwala też wydobyć z ziaren to, co najlepsze.
Napar cold brew charakteryzuje się niezwykle intensywnym smakiem, co docenią miłośnicy kawowych dodatków. Oprócz tego napój dobrze smakuje w wielu odsłonach, co daje pole do eksperymentów. Cold brew to kawa, którą można przygotować na zapas i przechowywać w lodówce przez kilka dni – bez obaw, że utraci ona cenne walory smakowe.
Cold brew to ciekawa alternatywa dla gorącej, tradycyjnej kawy. Jest ona idealna na nadchodzące lato, bowiem przynosi relaksujące orzeźwienie. Jeżeli jeszcze nie miałeś/aś okazji spróbować cold brew, koniecznie zaopatrz się w ziarna kawy wysokiej jakości i sporządź ten napar bezpośrednio w swoim domu!